Nalewka z pigwy: właściwości, zastosowanie i przepis
Nalewka z pigwy w przypadku spożywania ciężkostrawnych potraw działa jak balsam na żołądek i jelita. Działa również jak „miotełka”, ponieważ czyści je z toksyn i produktów ubocznych przemiany materii. Nalewka z pigwy jest nieoceniona w przypadku przeziębień. Dodatkowo rozgrzewa i wzmacnia organizm.
Nalewka z pigwy w przypadku spożywania ciężkostrawnych potraw działa jak balsam na żołądek i jelita. Działa również jak „miotełka”, ponieważ czyści je z toksyn i produktów ubocznych przemiany materii. Nalewka z pigwy jest nieoceniona w przypadku przeziębień. Dodatkowo rozgrzewa i wzmacnia organizm.
Przepis na nalewkę z pigwy
Aby przygotować nalewkę z pigwy należy przygotować duży słoik i lnianą szmatkę. Później potrzebować będziesz również butelki.
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy,
- 1 kg cukru,
- 0,5 l spirytusu,
- 0,5 l wódki.
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. godziny
Sposób przygotowania:
1. Owoce pigwy dokładnie umyj, obierz i pokrój na ćwiartki.
2. Wydrąż pestki oraz gniazda nasion.
3. Wrzuć przygotowane kawałki owoców pigwy do słoika i zasyp cukrem. Przykryj go lnianą szmatką i odstaw do ciepłego miejsca.
4. Po 2 tygodniach oddziel syrop od owoców i zalej go spirytusem. Syrop z alkoholem zamknij szczelnie i odstaw na 2 miesiące.
5. Pozostałe owoce zalej wódką i również zamknij szczelnie na ok. 2 miesiące.
6. Po upływie 2 miesięcy przelej oba roztwory przez sito i połącz je.
Tak przygotowana nalewka jest gotowa do spożycia od razu. Jej właściwości rozgrzewające szczególnie docenia się w zimowe wieczory. Jest również dobrym dodatkiem do potraw świątecznych podczas Bożego Narodzenia.
- Ze względu na swoje właściwości pigwa nazywana jest polską cytryną. Zawiera bardzo dużo witaminy C. Dlaczego jeszcze warto ją jeść?
- Pigwa dodana do herbaty sprawia, że napój staje się o wiele zdrowszy. Wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniem. Jak zrobić herbatę z pigwą?
- Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj nasze przepisy na pyszne desery z pigwy.