Nalewka z orzecha włoskiego - prosty przepis, właściwości zdrowotne, stosowanie
Nalewka z orzecha włoskiego - prosty przepis, właściwości zdrowotne, stosowanie
Orzechy włoskie są doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych. Z młodych, zielonych orzechów łatwo przygotować leczniczą nalewkę z orzecha włoskiego. Ma ona bardzo pozytywne działanie na cały organizm, a w szczególności wspiera działanie układu pokarmowego. Liczne witaminy i mikroskładniki sprawią, że będziemy wyglądać i czuć się lepiej. Przygotowaliśmy dla Was bardzo prosty przepis na nalewkę z orzecha włoskiego - sprawdź jak przygotować orzechówkę krok po kroku.
Jakie właściwości ma nalewka z orzecha włoskiego?
Nalewka z orzecha włoskiego bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. W orzechu znajduje się wiele drogocennych składników, m.in.:
- witaminy z grupy B, C i E,
- flawonoidy,
- garbniki,
- mikroelementy: magnez, żelazo, fosfor, miedź, mangan i wiele innych.
Płyn jest naturalnym lekarstwem na zaparcia, zatrucia pokarmowego i grypę żołądkową. Wspomaga pracę układu pokarmowego. Ma działanie odtruwające, bakteriobójcze i przeciwzapalne.
Zwalcza również inne niekomfortowe problemy związane z układem trawiennym - wzdęcia, rozwolnienia czy hemoroidy, a także zatrucie bakteriami gronkowca i paciorkowca.
Wzmacnia również system nerwowy i odpornościowy. Sprawia, że cera jest zdrowa i promienna, przeciwdziała wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.
Poszukujesz karafki dekoracyjnej na ulubioną nalewkę orzechową? Wejdź na tę strony i wykorzystaj kody rabatowe Leroy Merlin.
Prosty przepis na nalewkę z orzecha włoskiego
Składniki na nalewkę z orzecha włoskiego
- 15-20 sztuk zielonych, niedojrzałych orzechów
- 500 ml spirytusu 96% i jedna szklanka wody lub 500 ml wódki min. 40% i pół szklanki wody
- 1 szklanka cukru
Jak przygotować nalewkę z orzecha włoskiego krok po kroku
- Niedojrzałe, miękkie orzechy kroimy na ćwiartki.
- Wrzucamy do słoika i zalewamy alkoholem. Orzechy powinny być w całości zakryte płynem.
- Pozostawiamy na 4 tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce.
- Płyn zlewamy do czystego słoika.
- Do orzechów wsypujemy cukier i zalewamy wodą.
- Odstawiamy na 2 tygodnie i ciemne i chłodne miejsce.
- Powstały płyn dolewamy do naczynia z alkoholem i energicznie mieszamy.
- Nalewkę przelewamy przez gazę do czystej butelki.
Jak stosować nalewkę z orzecha włoskiego?
W razie problemów żołądkowych stosujemy nalewkę 1-2 razy dziennie. 2 krople nalewki wlewamy na pół łyżeczki cukru lub mieszamy z łyżką ciepłej wody.
Jeśli dolegliwości nie znikną w ciągu 5-7 dni, trzeba jak najszybciej skonsultować się lekarzem.
Można również stosować jako suplement diety, wtedy przyjmujemy nalewkę w ten sam sposób, 2-3 razy w tygodniu.