Reklama

Orzechy włoskie są doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych. Z młodych, zielonych orzechów łatwo przygotować leczniczą nalewkę z orzecha włoskiego. Ma ona bardzo pozytywne działanie na cały organizm, a w szczególności wspiera działanie układu pokarmowego. Liczne witaminy i mikroskładniki sprawią, że będziemy wyglądać i czuć się lepiej. Przygotowaliśmy dla Was bardzo prosty przepis na nalewkę z orzecha włoskiego - sprawdź jak przygotować orzechówkę krok po kroku.

Reklama

Jakie właściwości ma nalewka z orzecha włoskiego?

Nalewka z orzecha włoskiego bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. W orzechu znajduje się wiele drogocennych składników, m.in.:

  • witaminy z grupy B, C i E,
  • flawonoidy,
  • garbniki,
  • mikroelementy: magnez, żelazo, fosfor, miedź, mangan i wiele innych.

Płyn jest naturalnym lekarstwem na zaparcia, zatrucia pokarmowego i grypę żołądkową. Wspomaga pracę układu pokarmowego. Ma działanie odtruwające, bakteriobójcze i przeciwzapalne.

Zwalcza również inne niekomfortowe problemy związane z układem trawiennym - wzdęcia, rozwolnienia czy hemoroidy, a także zatrucie bakteriami gronkowca i paciorkowca.

Wzmacnia również system nerwowy i odpornościowy. Sprawia, że cera jest zdrowa i promienna, przeciwdziała wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.

Poszukujesz karafki dekoracyjnej na ulubioną nalewkę orzechową? Wejdź na tę strony i wykorzystaj kody rabatowe Leroy Merlin.

Prosty przepis na nalewkę z orzecha włoskiego

Składniki na nalewkę z orzecha włoskiego

  • 15-20 sztuk zielonych, niedojrzałych orzechów
  • 500 ml spirytusu 96% i jedna szklanka wody lub 500 ml wódki min. 40% i pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

Jak przygotować nalewkę z orzecha włoskiego krok po kroku

  1. Niedojrzałe, miękkie orzechy kroimy na ćwiartki.
  2. Wrzucamy do słoika i zalewamy alkoholem. Orzechy powinny być w całości zakryte płynem.
  3. Pozostawiamy na 4 tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce.
  4. Płyn zlewamy do czystego słoika.
  5. Do orzechów wsypujemy cukier i zalewamy wodą.
  6. Odstawiamy na 2 tygodnie i ciemne i chłodne miejsce.
  7. Powstały płyn dolewamy do naczynia z alkoholem i energicznie mieszamy.
  8. Nalewkę przelewamy przez gazę do czystej butelki.

Jak stosować nalewkę z orzecha włoskiego?

W razie problemów żołądkowych stosujemy nalewkę 1-2 razy dziennie. 2 krople nalewki wlewamy na pół łyżeczki cukru lub mieszamy z łyżką ciepłej wody.

Jeśli dolegliwości nie znikną w ciągu 5-7 dni, trzeba jak najszybciej skonsultować się lekarzem.

Można również stosować jako suplement diety, wtedy przyjmujemy nalewkę w ten sam sposób, 2-3 razy w tygodniu.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama