2 przepisy na nalewkę morelową: na spirytusie i wanilii oraz rumie i cynamonie
Nalewkę morelową przygotowuje się w 2 etapach. Pierwszym z nich jest mycie owoców i krojenie ich na mniejsze kawałki, lub włożenie w całości do słoika. Morele zasypuje się cukrem i wybiera dodatki, takie jak: wanilia, goździki, suszone morele lub cynamon. Następnym etapem przygotowań nalewki jest „leżakowanie” trunku, w czasie którego od czasu do czasu można wstrząsnąć słojem.
Nalewkę morelową przygotowuje się w 2 etapach. Pierwszym z nich jest mycie owoców i krojenie ich na mniejsze kawałki, lub włożenie w całości do słoika. Morele zasypuje się cukrem i wybiera dodatki, takie jak: wanilia, goździki, suszone morele lub cynamon. Następnym etapem przygotowań nalewki jest „leżakowanie” trunku, w czasie którego od czasu do czasu można wstrząsnąć słojem.
Morelówka to delikatna i słodka nalewka, pasująca szczególnie do deserów, np. lodów lub ciast.
Nalewka morelowa na spirytusie z dodatkiem wanilii i goździków
Potrzebujesz:
- 1 dużego słoika (1200 mililitrów),
- sitka.
Składniki (na litr nalewki):
- 1 kilogram moreli,
- 500 mililitrów czystej wódki (40 procentowej),
- 500 mililitrów spirytusu (95 procentowego),
- 0,5 kilograma cukru,
- 1 laska wanilii,
- 10 goździków,
- 10 suszonych moreli,
- 4 pestek ze świeżych moreli.
Czas przygotowania: 10 minut (czas dojrzewania nalewki: 3 tygodnie)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Świeże morele umyj i usuń pestki (odłóż 4 z nich).
- Owoce pokrój na pół i umieść w słoju.
- Dodaj laskę wanilii, goździki, suszone morele i pestki.
- Dosyp cukier.
- Wlej wódkę i spirytus.
- Odstaw na 3 tygodnie w nasłonecznione miejsce.
- Odcedź płyn na sitku i przelej w inny słoik lub butelkę.
- Odstaw w ciepłe miejsce na tydzień.
Gotowe!
Wskazówka: W czasie przecedzania nalewki, po 3 tygodniach „leżakowania”, nie wyrzucaj moreli. Owoce przełóż do oddzielnego słoika i zasyp 5 łyżkami cukru. W efekcie otrzymasz, po około 3 dniach, morele w syropie. Owoce są idealnym dodatkiem do ciast, tarty, ciasteczek i tortów. Moreli, podsmażonych na patelni, można użyć do przekładania warstw piernika.
Nalewka morelowa na rumie z dodatkiem cynamonu
Potrzebujesz:
- 1 dużego słoika (1200 mililitrów),
- sitka.
Składniki (na litr nalewki):
- 1 kilogram moreli,
- 5 brzoskwiń,
- 1 litr rumu,
- 0,5 kilograma cukru,
- 1 łyżka cynamonu.
Czas przygotowania: 10 minut (czas dojrzewania nalewki: 3 tygodnie)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Morele i brzoskwinie umyj i usuń pestki.
- Owoce pokrojone na pół (albo w całości) umieść w słoju.
- Dodaj cynamon i cukier.
- Wlej rum.
- Odstaw na miesiąc w słoneczne miejsce.
- Odcedź płyn na sitku, a pozostałe owoce zasyp 5 łyżkami cukru.
- Czystą nalewkę i morele z cukrem odstaw na kolejny miesiąc.
- Odsącz sok, jaki wydzielił się z owoców i dodaj do nalewki.
- Po miesiącu nalewka jest gotowa.
Smacznego!
- Lubisz domowe nalewki? Poznaj przepis i zastosowanie nalewki z lubczyku.
- Czy wiesz, że nalewka z bursztynu łagodzi infekcje? Sprawdź jakie są inne właściwości lecznice bursztynu.
- Nalewka z kasztanów to domowy lek na obrzęki i pajączki. Wypróbuj nasz przepis!