Reklama

Nalewka na lubczyku to znany szczególnie w medycynie ludowej i naturalnej środek na schorzenia układu krążenia. Można również przygotować lecznicze wino z lubczyku, które ma właściwości oczyszczające.

Reklama

Wino lubczykowe działa moczopędnie, dzięki temu jest szczególnie polecane osobom, które cierpią na zaburzenia dróg moczowych i nerek.

Nalewka z lubczyku

Lubczykowa nalewka przygotowywana jest najczęściej ze sproszkowanego korzenia tego zioła, ponieważ w nim znajduje się najwięcej skoncentrowanych składników odżywczych. Można w tym celu wykorzystać również suszone liście. Nalewkę z lubczyku stosuje się 3-4 razy dziennie pijąc łyżeczkę rozcieńczoną odrobiną wody. Nalewkę przygotowuje się w następujący sposób: do litrowego słoika lub butelki z ciemnego szkła wsypujemy 50 g korzenia lub liści lubczyku – ważne by były suszone – zalewamy 0,5 litra spirytusu 70%.

Zakręcamy, mieszamy składniki i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 10 dni. Codziennie należy wstrząsnąć butelką lub słoikiem z nalewką. Po tym czasie zielona nalewka z lubczyka nadaje się do spożycia. Zawarta w lubczyku kumaryna ma właściwości rozrzedzające krew dlatego nie powinna być stosowana u osób z osłabioną krzepliwością krwi oraz przez kobiety podczas miesiączki (szczególnie, gdy krwawienia są bardzo obfite).

Wino z lubczyku

Lubczykowe wino przygotowujemy następująco: do słoika lub butelki (np. po winie) wsypujemy 50 g sproszkowanego korzenia lub liści lubczyku i zalewamy butelką wytrawnego białego wina. Odstawiamy na 10 dni w ciemne miejsce codziennie wstrząsając. Po tym czasie przecedzamy. Przygotowane w ten sposób wino pijemy 3 razy dziennie po 2 łyżki po posiłku. Ma ono działanie oczyszczające, moczopędne, szczególnie polecane jest przy kamicy nerkowej oraz skąpomoczu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama