Reklama

Naleśniki z truskawkami to pyszny deser, który można zrobić w godzinę. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z kremowym serkiem i truskawkami to pomysł na danie, które wykona nawet początkujący kucharz.

Reklama

Rady:

  • Ciasto na naleśniki powinny być gęste. W razie potrzeby użyj więcej mąki.
  • Jeśli nie jesteś pewien, czy dostatecznie dobrze ubiłeś białka, odwróć miskę z pianą do góry – jaja powinny mieć sztywną konsystencję.
  • Ciasto wyjdzie kruche, dlatego przy przewracaniu naleśnika pomóż sobie drewnianą łopatką lub szpachelką.
  • Naleśniki najlepiej smażyć na patelni teflonowej – nie będą przywierać.

Przepis na naleśniki z truskawkami – około 7 sztuk

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki,
  • szklanka tłustego mleka krowiego,
  • 2 kurze jajka (najlepiej wiejskie),
  • 2 łyżki oleju stołowego,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego,
  • kilka kropel waniliowego aromatu do ciast,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 250 gramów serka mascarpone,
  • 250 gramów truskawek (najlepiej świeżych),
  • cukier puder,
  • listki mięty.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem białek jaj kurzych oraz soli.

2. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli.

3. Białka połącz delikatnie z masą.

4. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

5. Na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki do zupy wlej porcję ciasta naleśnikowego.

6. Ciasto usmaż z dwóch stron na złoty kolor (jeden naleśnik smaży się około 2 minuty).

7. Poczekaj pół godziny aż ciasto trochę ostygnie.

8. Połowę naleśnika posmaruj serkiem mascarpone.

9. Umyj truskawki.

10. Obierz truskawki ze szypułek i pokrój je na małe kawałki.

11. Truskawki ułóż na serku mascarpone.

12. Złóż naleśnik na pół.

13. Naleśniki z truskawkami posyp cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama