Reklama

Zdrowe naleśniki, które są wegańskie i jednocześnie bezglutenowe można przygotować ze szklanki wody i ryżu.

Reklama

Dietetyczne smażenie naleśników (bez użycia oleju) jest możliwe pod warunkiem, że robi się to na patelni teflonowej lub ceramicznej. Najlepiej sprawdza się specjalna patelnia do naleśników. Dzięki temu, że jest cienka szybko się nagrzewa i nic nie przywiera.

Przepis na naleśniki wegańskie

Składniki na około 10 naleśników:

  • 2 szklanki mąki pszennej np. tortowej,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • łyżka oleju,
  • około 3 szklanek wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Sprawdź, czy nie ma grudek. Jeżeli ciasto jest za gęste, wlej wodę, jeżeli za rzadkie, dosyp odrobinę mąki.
  • Patelnię natłuść olejem. Chochelką do zupy wylewaj ciasto na patelnię, zaczynając od środka i rozprowadzając je równomiernie. Gdy ciasto się zetnie, przewróć naleśnik na drugą stronę. Powtarzaj czynność do wyczerpania ciasta.

Smacznego!

Przepis na naleśniki bezglutenowe

Składniki na około 10-14 naleśników:

  • 250 gram mąki ryżowej,
  • pół litra mleka 3,2%,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 5 minut + 10 minut oczekiwania + około 15 smażenia

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Sprawdź, czy nie ma grudek. Jeżeli ciasto jest za gęste, wlej wodę, jeżeli za rzadkie, dosyp odrobinę mąki. Odstaw na 10 minut.
  • Patelnię natłuść olejem. Wylewaj ciasto na patelnię chochelką do zupy, zaczynając od środka i rozprowadzając je równomiernie. Gdy ciasto się zetnie, przewróć naleśnik na drugą stronę.
  • Usmaż bardzo cienkie naleśniki, dzięki temu nie połamią się podczas zawijania w nie nadzienia.

Smacznego!

Przepis na naleśniki wegańskie i bezglutenowe

Składniki na około 10 naleśników:

  • 1 szklanka suchego ryżu,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub ryżowej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Czas przygotowania: 20 minut + 12 godzin czas oczekiwania

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zalej ryż szklanką zimnej wody i zostaw na noc.
  • Odcedź ryż, dodaj szklankę wody oraz sól. Zblenduj wszystko na rzadką, białą masę i wsyp mąkę.
  • Natłuść patelnię i smaż naleśniki po 2-3 minuty z każdej strony.

Ryżowe naleśniki są bardzo delikatne w smaku i doskonale sprawdzają się zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama