Ciasto dla weganów z daktylami.
©yuliiaholovchenko/fotolia
Styl życia

Przepis na wegańskie ciasto czekoladowe z olejem kokosowym

Olej kokosowy do ciasta można stosować na zimno lub podgrzewać – nie straci swoich właściwości. Jest jedynym tłuszczem, który nadaje ciastom wyjątkowo puszystą konsystencję i nie warto z niego rezygnować.

Olej kokosowy do ciasta można stosować na zimno lub podgrzewać – nie straci swoich właściwości. Jest jedynym tłuszczem, który nadaje ciastom wyjątkowo puszystą konsystencję i nie warto z niego rezygnować.

 

Olej kokosowy nie przypala się, jest łatwo trawiony i przyswajalny. Można używać go na zimno oraz smażyć na nim, a aromat kokosa nie jest zbyt mocno wyczuwalny.

Przepis na wilgotne wegańskie ciasto czekoladowe z olejem kokosowym

Składniki (na około 20 porcji – okrągła blaszka do tarty o średnicy 23 centymetrów):

  • 4 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 szklanki drobno pokrojonych orzechów (laskowych, włoskich, nerkowców),
  • woda z 2 puszek lub słoików ciecierzycy,
  • pół szklanki daktyli,
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady (300 gramów),
  • 2 łyżki słodzika (syropu z agawy, miodu, stewii),
  • odrobina soli,
  • świeże owoce do dekoracji.

 

Rady:

  • Dzięki olejowi kokosowemu ciasto ma kremową i puszystą konsystencję. Nie zamieniaj go na inny tłuszcz, jeśli lubisz aksamitne ciasta o jednolitej strukturze.
  • Ostudź rozpuszczoną czekoladę, zanim dodasz ją do wody spod ciecierzycypiana wówczas nie opadnie. Jeśli będzie zbyt chłodna, czekoladowy mus może stracić jedwabistość i pojawią się nieestetyczne grudki.
     

Czas przygotowania: około 40 minut (bez czasu chłodzenia)

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Zalej daktyle wrzątkiem w miseczce i zostaw je na kwadrans.
  • Rozpuść w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę, 2 łyżki oleju kokosowego i słodzik.
  • Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  • Włóż do naczynia blendera orzechy, dodaj odrobinę soli i miksuj przez kilkanaście sekund.
  • Odcedź daktyle i zblenduj razem z orzechami.
  • Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego i zmiksuj masę po raz trzeci.
  • Masą orzechową wyłóż spód tortownicy.
  • Przelej wodę z ciecierzycy do dużej miski.
  • Ubijaj ją mikserem na wolnych obrotach z odrobiną soli do uzyskania sztywnej piany o białawym odcieniu (do 6 minut).
  • Dolej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę (ostudzoną, lecz wciąż płynną) i wymieszaj.
  • Wylej masę na spód w tortownicy i schładzaj co najmniej pół godziny w lodówce.
  • Udekoruj ciasto czekoladowe świeżymi owocami, np. malinami, połówkami czereśni, jagodami bądź jeżynami i wstaw je do lodówki na kolejnych kilka godzin.
  • Ciasto możesz przechowywać w lodówce nawet do 5 dni.

 

Smacznego!


 

naleśniki
©circleps/Fotolia
Styl życia
Przepisy na zdrowe naleśniki: bezglutenowe i wegańskie
Zdrowe naleśniki, które są wegańskie i jednocześnie bezglutenowe można przygotować ze szklanki wody i ryżu.

Zdrowe naleśniki, które są wegańskie i jednocześnie bezglutenowe można przygotować ze szklanki wody i ryżu.   Dietetyczne smażenie naleśników (bez użycia oleju) jest możliwe pod warunkiem, że robi się to na patelni teflonowej lub ceramicznej. Najlepiej sprawdza się specjalna patelnia do naleśników. Dzięki temu, że jest cienka szybko się nagrzewa i nic nie przywiera. Przepis na naleśniki wegańskie Składniki na około 10 naleśników: 2 szklanki mąki pszennej np. tortowej, 1 szklanka mąki kukurydzianej, łyżka oleju, około 3 szklanek wody gazowanej, szczypta soli, olej do smażenia.   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Sprawdź, czy nie ma grudek. Jeżeli ciasto jest za gęste, wlej wodę, jeżeli za rzadkie, dosyp odrobinę mąki. Patelnię natłuść olejem. Chochelką do zupy wylewaj ciasto na patelnię, zaczynając od środka i rozprowadzając je równomiernie. Gdy ciasto się zetnie, przewróć naleśnik na drugą stronę. Powtarzaj czynność do wyczerpania ciasta. Smacznego! Przepis na naleśniki bezglutenowe Składniki na około 10-14 naleśników: 250 gram mąki ryżowej , pół litra mleka 3,2%, 2 jajka, szczypta soli, olej do smażenia.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 5 minut + 10 minut oczekiwania + około 15 smażenia   Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Sprawdź, czy nie ma grudek. Jeżeli ciasto jest za gęste, wlej wodę, jeżeli za rzadkie, dosyp odrobinę mąki. Odstaw na 10 minut. Patelnię natłuść olejem. Wylewaj ciasto na patelnię chochelką do zupy, zaczynając od...

Przepis na wegańskie kruche ciasto
© M.studio/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na kruche ciasto wegańskie: podstawowy i przepis na ciasto bez glutenu
Przepis na kruche ciasto w wersji wegańskiej powinien zawierać mąkę, tłuszcz i cukier lub sól - w zależności od tego czy ma być słodkie czy wytrawne. Aby przyrządzić bezglutenowe ciasto, należy użyć mąki jaglanej i wymieszać ją z gryczaną lub z mąką z ciecierzycy.

Przepis na kruche ciasto w wersji wegańskiej powinien zawierać mąkę, tłuszcz i cukier lub sól - w zależności od tego czy ma być słodkie czy wytrawne. Aby przyrządzić bezglutenowe ciasto, należy użyć mąki jaglanej i wymieszać ją z gryczaną lub z mąką z ciecierzycy.   Kruche ciasto pysznie smakuje zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Można je połączyć z owocami, np. jabłkami lub gruszkami. Warto przygotować też tartę wytrawną z dodatkiem warzyw i np. wegańskim parmezanem. Podstawowy przepis na kruche ciasto dla wegan Do przepisu na kruche ciasto dla wegan warto użyć masła roślinnego lub margaryny. Dobrym zamiennikiem jest też olej kokosowy .   Składniki: 200 g mąki pszennej, 30 g mąki kukurydzianej, 200 g margaryny lub masła roślinnego, 50 g cukru trzcinowego.   Sposób przygotowania: Wymieszaj oba rodzaje mąki i cukier. Dodaj do nich miękkie masło lub margarynę, po czym zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulkę i włóż do lodówki na około 30 minut. Po ułóż ciasto na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj je na całej powierzchni. Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. 15 minut przed końcem pieczenia zmniejsz temperaturę do 160 stopni.   Przygotowane w ten sposób ciasto możesz podzielić na 2 części i zrobić np. szarlotkę . ⅔ kawałka ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ułóż na nim starte jabłka. Pozostałą część ciasta pokrusz tak, aby przykryły owoce. Przepis na kruche ciasto w wersji bezglutenowej Wersja słodka - składniki: 150 g mąki jaglanej, 150 g mąki z ciecierzycy lub mąki gryczanej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100 g oleju kokosowego, ⅓ szklanki brązowego...

Mazurek kajmakowy ozdobiony orzechami i polewą.
©Darios/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na wegańskie mazurki: mazurek kajmakowy i mazurek czekoladowy oraz mazurek bez pieczenia
Wegański mazurek kajmakowy przygotowuje się na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast mazurek czekoladowy wypełnia się masą na bazie gorzkiej czekolady. Równie pyszny jest mazurek z masłem orzechowym - to ciasto bez pieczenia.

Wegański mazurek kajmakowy przygotowuje się na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast mazurek czekoladowy wypełnia się masą na bazie gorzkiej czekolady. Równie pyszny jest mazurek z masłem orzechowym - to ciasto bez pieczenia.   Pyszne ciasta wielkanocne można bez trudu przygotować w wersji wegańskiej. Tradycyjną masę kajmakową zastąpi połączenie brązowego cukru i mleka kokosowego . Warto też wypróbować bezglutenowy spód do mazurka na bazie 150 g mąki kukurydzianej i 50 g kaszki kukurydzianej.   Wegański mazurek kajmakowy   Składniki na spód: 120 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 30 g cukru pudru, 100 g oleju kokosowego , 2 łyżki zimnej wody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.   Składniki na masę kajmakową i sos toffi: 200 ml mleka kokosowego, 1 łyżka syropu z agawy , 4 łyżki oleju kokosowego, ⅓ szklanki cukru trzcinowego.   Dodatkowo: 60 g orzechów włoskich   Czas przygotowania: ponad 1,5 godziny   Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania spodu: Wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj olej kokosowy (nie rozpuszczony) i zmiksuj składniki mikserem. Możesz też połączyć je, zagniatając. Zakończ czynność, kiedy otrzymasz kruszonkę. Zacznij stopniowo dodawać zimną wodę tak, aby składniki połączyły się w gładkie ciasto. Włóż ciasto do woreczka i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z lodówki i włóż do formy o wymiarach 21x26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Podziurkuj spód ciasta widelcem . Wstaw je do piekarnika do uzyskania złotego...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner