Reklama

Muffiny z cukinii to szybka w przygotowaniu wytrawna przekąska. Można podawać ją z sosem, jogurtem lub bez dodatków. Muffiny z cukinią świetnie nadaje się do przenoszenia, dlatego łatwo zabrać je do pracy, szkoły czy na piknik. Jest lekką i zdrową przekąską, która zaskakuje połączeniem smaków.

Reklama

Lato to sezon na wiele pysznych i zdrowych warzyw, w tym na cukinię. Potrawy z cukinii na ciepło i na zimno goszczą na stołach polskich domów i wykwintnych restauracji. Cukinia jest bardzo uniwersalna, można nadać jej kształt makaronu, udusić, upiec, nafaszerować lub usmażyć. Dobrze komponuje się z czosnkiem, cebulą i masłem, ale pasuje też do mięs, papryki czy bakłażana.

Muffiny z cukinii to potrawa nadająca się na śniadanie, kolację lub na szybką przekąskę w ciągu dnia. Wytrawne muffiny to niebanalne połączenie smaków i struktur, którego warto spróbować. Muffiny z cukinii z powodzeniem mogą zastąpić jajecznicę, omlet, frittatę i innych dania, są też ciekawsze niż klasyczne placki z cukinii czy cukinia smażona w cieście naleśnikowym lub w panierce a’la schabowy. Przepis na muffiny z cukinii jest łatwy i można go szybko wykonać.

Potrzebujesz:

  • 12 silikonowych foremek na muffinki lub formy na muffinki i papilotek,
  • 3 misek,
  • miksera,
  • tarki.

Składniki (na 12 muffinek):

  • 300 gramów mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki kefiru,
  • 5 łyżek miękkiego masła (⅓ szklanki),
  • 1 średnia cukinia – po starciu i odsączeniu 2 szklanki,
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
  • 1 łyżeczka świeżej posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku,
  • pieprz do smaku,
  • opcjonalnie 1 łyżka startego parmezanu.

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Cukinie umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Lekko posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie cukinię odciśnij z soku.
  • W misce połącz dokładnie mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, pieprz, szczypiorek lub natkę pietruszki i opcjonalnie parmezan.
  • Białka ubij na sztywno w oddzielnej misce.
  • W kolejnej misce wymieszaj żółtka, masło i kefir, dodaj odciśniętą cukinię i posiekany drobno ząbek czosnku.
  • Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj, a następnie dodaj ubite białka i delikatnie mieszając, połącz wszystko w jedną masę.
  • Ciasto nakładaj do foremek silikonowych lub formy wyłożonej papilotkami.
  • Muffiny z cukinią piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeśli nie, wydłuż czas pieczenia, piecz do suchego patyczka.

Muffinki z cukinii podawaj na ciepło lub na zimno z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym lub sosem tzatziki.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama