Party Stories
Muffiny bananowe z czekoladą.
© galiyahassan/Adobe Stock
Styl życia

Przepis na muffinki bananowe z czekoladą – muffinki w niecałe pół godziny

Muffinki bananowe z dodatkiem czekolady są słodkie i aromatyczne. Jako przekąski znakomicie nadają się na przyjęcia, są też łatwe do przenoszenia, więc bez trudu można zabrać je ze sobą do szkoły, na uczelnię czy do pracy. Banany i czekolada to połączenie, które powinien znać każdy łasuch.

Muffinki bananowe z dodatkiem czekolady są słodkie i aromatyczne. Jako przekąski znakomicie nadają się na przyjęcia, są też łatwe do przenoszenia, więc bez trudu można zabrać je ze sobą do szkoły, na uczelnię czy do pracy. Banany i czekolada to połączenie, które powinien znać każdy łasuch.

 

Muffinki bananowe z kawałkami czekolady smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są lekko wilgotne, słodkie i aromatyczne, a miękkie ciasto rozpływa się w ustach. Walory smakowe podnosi mieszanka czekolady mlecznej i gorzkiej, które podkreślają słodki smak banana. Roztopione kawałki czekolady na górze muffinek bananowych stają się po wystudzeniu chrupiące, co dodatkowo urozmaica fakturę babeczek.

 

Przepis na muffinki bananowe jest łatwy, a efekty zaskoczą niejednego smakosza.

 

Potrzebujesz:

  • 20 silikonowych foremek na muffinki lub formy na muffinki i papilotek,
  • 2 misek,
  • rózgi lub widelca
  • łyżki do lodów.

 

Składniki (na 20 muffinek):

  • 450 gramów mąki,
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 165 gramów cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 250 mililitrów mleka,
  • 125 mililitrów jogurtu naturalnego,
  • 125 mililitrów oleju,
  • 2 jajka,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 100 gramów (1 tabliczka) mlecznej czekolady,
  • 50 gramów (½ tabliczki) gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Banany obierz i pokrój w kostkę wielkości około 1,5 centymetra, skrop je sokiem z cytryny.
  • Czekolady połam i pokrój w kostkę wielkości około 5 milimetrów.
  • W misce połącz dokładnie mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól. Opcjonalnie możesz dodać także aromat bananowy w proszku.
  • W drugiej misce dobrze połącz widelcem albo rózgą płynne składniki, czyli mleko, jogurt, olej i jajka, możesz dodać też kilka kropel aromatu waniliowego lub bananowego w płynie.
  • Do suchych składników dodaj czekoladę i dobrze wymieszaj, a następnie dodaj pokrojone banany i ponownie wymieszaj, tym razem delikatnie.
  • Dodaj mokre składniki do suchych z bananami i czekoladą i wymieszaj do połączenia.
  • Napełnij foremki powstałą masą do ¾ wysokości. Możesz łatwo zrobić to przy użyciu łyżki do lodów.
  • Muffinki bananowe włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 17-18 minut (piecz do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu muffinki bananowe wyjmij z foremek do ostudzenia.

 

Smacznego!

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Upieczone muffinki posypane cukrem pudrem i przybrane stokrotkami
ⓒphotosimysia/Fotolia.com
Styl życia
Muffinki – szybkie babeczki dla niezapowiedzianych gości
Według najprostszego przepisu na muffinki przygotowanie ciastek nie zajmuje więcej niż pół godziny. Dzięki temu miękkie babeczki to idealny pomysł na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.

Według najprostszego przepisu na muffinki przygotowanie ciastek nie zajmuje więcej niż pół godziny. Dzięki temu miękkie babeczki to idealny pomysł na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Żeby je przygotować potrzebne będą specjalne formy na babeczki - mogą być mniejsze lub większe, w zależności od tego ile ciastek chcesz upiec. Możesz też skorzystać z zabawnych foremek w nietypowych kształtach. Przyda ci się również zestaw do ozdabiania babeczek i specjalna taca. Muffinki mogą być przygotowywane w wersji słodkiej lub wytrawnej. Wystarczy niewielka modyfikacja składników, żeby powstał zupełnie nowy rodzaj babeczki. Łatwy przepis na muffinki Najprostszy przepis na muffinki wymaga podstawowych produktów, które są w każdej kuchni: mąki, mleka, jajek i oleju. Składniki: 2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklanka mleka, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju roślinnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania muffinek: Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, olej. Połącz składniki suche z mokrymi, używając do tego łyżki. Przelej masę do foremek na muffinki. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Jeśli w kuchni brakuje któregoś ze składników, możesz zastosować zamienniki: zamiast oleju – roztopione masło lub margaryna, zamiast mleka – maślanka, jogurt naturalny lub kefir, zamiast proszku do pieczenia – soda oczyszczona, jajka – proszek sojowy z wodą lub mąką ziemniaczaną. Zobacz także: Rodzaje kawy i ich przygotowanie. Jak udoskonalić prosty...

Słodkie muffinki ze śliwkami chwilę wcześniej wyjęte z piekarnika.
©zoryanchik/stock.adobe.com
Styl życia
Cynamon i śliwka razem smakują wybornie – przepis na muffinki cynamonowe ze śliwkami
Muffiny, często określane też jako babeczki, można robić na słodko i na słono. Najpopularniejsze przepisy na babeczki na słodko zawierają owoce lub bakalie. Na przełomie lata i jesieni warto wypróbować przepis na muffinki ze śliwkami. Niebanalne, zaskakujące połączenie to śliwka i cynamon.

Muffiny, często określane też jako babeczki, można robić na słodko i na słono. Najpopularniejsze przepisy na babeczki na słodko zawierają owoce lub bakalie. Na przełomie lata i jesieni warto wypróbować przepis na muffinki ze śliwkami. Niebanalne, zaskakujące połączenie to śliwka i cynamon.   Połączenie jabłek z cynamonem jest oczywiste i znakomicie sprawdza się w kuchni (i w aromaterapii), ale warto wiedzieć, że cynamon pasuje doskonale również do śliwek. Wzmacnia ich smak i aromat, a także podkreśla jesiennych charakter przyrządzanych muffinek lub innych ciast i ciasteczek wykorzystujących to połączenie. Przepis na muffinki jest prosty i łatwo można go wykonać.   Muffinki ze śliwkami podbiją serce każdego łasucha. Miękkie, słodkie i pachnące ciasto kryjące w środku aromatyczną śliwkę można podawać na ciepło lub na zimno . Wykonanie muffinek ze śliwkami i cynamonem zajmuje zaledwie około 30 minut.   Potrzebujesz: 20 silikonowych foremek na muffinki lub formy na muffinki i papilotek, 2 misek, rózgi lub widelca łyżki do lodów lub łyżki stołowej.   Składniki (na 20 muffinek): 10 dojrzałych śliwek węgierek, 320 gramów mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 140 gramów cukru, 2 opakowania cukru wanilinowego, 1 łyżka cynamonu , szczypta soli, 250 mililitrów mleka, 125 mililitrów oleju , 2 jajka.   Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki . Posyp połówki owoców 1 cukrem wanilinowym. W jednej misce wymieszaj dokładnie suche składniki – mąkę, cukier, 1 cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugiej misce...

©Irina Sokolovskaya/Fotolia
Styl życia
2 sprawdzone i ekspresowe przepisy na muffinki w wersji na słodko i wytrawnej
Muffinki są proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Ich zrobienie zajmuje około pół godziny. Babeczki mogą być wyśmienitym deserem oraz wytrawną przekąską.

Muffinki są proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Ich zrobienie zajmuje około pół godziny. Babeczki mogą być wyśmienitym deserem oraz wytrawną przekąską.   Napełniając foremki ciastem pamiętaj, by zostawić około 1 cm miejsca do wyrośnięcia. Do nakładania masy idealnie sprawdza się łyżka do lodów . Możesz to również zrobić zwykłą łyżką. Gotowe babeczki wyciągnij z formy i obróć „do góry dnem” lub ułóż na papierowym ręczniku do ostygnięcia .   Jeżeli nie masz papilotek, możesz zrobić je samodzielnie. Wystarczy, że z papieru do pieczenia wytniesz kółka o średnicy około 20 cm i wyłożysz nimi foremkę do babeczek. Prosty przepis na ekspresowe muffiny śmietankowo-waniliowe z czekoladą Składniki na około 18 babeczek: 1 szklanka mleka – najlepiej 3,2%, 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru, tabliczka ulubionej czekolady, np. mlecznej, 1 małe opakowanie cukru waniliowego lub 10 kropel aromatu waniliowego , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, pół szklanki oleju, np. rzepakowego lub kokosowego (nierafinowanego, który nada cudowny kokosowy aromat babeczkom).   Stopień trudności: łatwe   Czas przygotowania: 7-10 minut + 25 minut pieczenia   Sposób przygotowania: 1. Wszystkie suche składniki oraz cukier waniliowy lub aromat połącz w dużej misce. Dodaj jajko, mleko, olej i dokładnie wymieszaj. 2. Nakładaj ciasto do papilotek lub foremki na muffinki. 3. Do każdej (lub kilku – w zależności od preferencji) muffinki wrzuć kostkę czekolady. 4. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 25 minut.   Przygotowane w ten sposób muffinki doskonale smakują na ciepło,  ponieważ w środku jest...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner