Przepis na muffinki bananowe z czekoladą – muffinki w niecałe pół godziny
Muffinki bananowe z dodatkiem czekolady są słodkie i aromatyczne. Jako przekąski znakomicie nadają się na przyjęcia, są też łatwe do przenoszenia, więc bez trudu można zabrać je ze sobą do szkoły, na uczelnię czy do pracy. Banany i czekolada to połączenie, które powinien znać każdy łasuch.
Muffinki bananowe z dodatkiem czekolady są słodkie i aromatyczne. Jako przekąski znakomicie nadają się na przyjęcia, są też łatwe do przenoszenia, więc bez trudu można zabrać je ze sobą do szkoły, na uczelnię czy do pracy. Banany i czekolada to połączenie, które powinien znać każdy łasuch.
Muffinki bananowe z kawałkami czekolady smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są lekko wilgotne, słodkie i aromatyczne, a miękkie ciasto rozpływa się w ustach. Walory smakowe podnosi mieszanka czekolady mlecznej i gorzkiej, które podkreślają słodki smak banana. Roztopione kawałki czekolady na górze muffinek bananowych stają się po wystudzeniu chrupiące, co dodatkowo urozmaica fakturę babeczek.
Przepis na muffinki bananowe jest łatwy, a efekty zaskoczą niejednego smakosza.
Potrzebujesz:
- 20 silikonowych foremek na muffinki lub formy na muffinki i papilotek,
- 2 misek,
- rózgi lub widelca
- łyżki do lodów.
Składniki (na 20 muffinek):
- 450 gramów mąki,
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 165 gramów cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- 250 mililitrów mleka,
- 125 mililitrów jogurtu naturalnego,
- 125 mililitrów oleju,
- 2 jajka,
- 2 dojrzałe banany,
- 100 gramów (1 tabliczka) mlecznej czekolady,
- 50 gramów (½ tabliczki) gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Banany obierz i pokrój w kostkę wielkości około 1,5 centymetra, skrop je sokiem z cytryny.
- Czekolady połam i pokrój w kostkę wielkości około 5 milimetrów.
- W misce połącz dokładnie mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól. Opcjonalnie możesz dodać także aromat bananowy w proszku.
- W drugiej misce dobrze połącz widelcem albo rózgą płynne składniki, czyli mleko, jogurt, olej i jajka, możesz dodać też kilka kropel aromatu waniliowego lub bananowego w płynie.
- Do suchych składników dodaj czekoladę i dobrze wymieszaj, a następnie dodaj pokrojone banany i ponownie wymieszaj, tym razem delikatnie.
- Dodaj mokre składniki do suchych z bananami i czekoladą i wymieszaj do połączenia.
- Napełnij foremki powstałą masą do ¾ wysokości. Możesz łatwo zrobić to przy użyciu łyżki do lodów.
- Muffinki bananowe włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 17-18 minut (piecz do suchego patyczka).
- Po upieczeniu muffinki bananowe wyjmij z foremek do ostudzenia.
Smacznego!