Reklama

Muffinki bananowe z dodatkiem czekolady są słodkie i aromatyczne. Jako przekąski znakomicie nadają się na przyjęcia, są też łatwe do przenoszenia, więc bez trudu można zabrać je ze sobą do szkoły, na uczelnię czy do pracy. Banany i czekolada to połączenie, które powinien znać każdy łasuch.

Reklama

Muffinki bananowe z kawałkami czekolady smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są lekko wilgotne, słodkie i aromatyczne, a miękkie ciasto rozpływa się w ustach. Walory smakowe podnosi mieszanka czekolady mlecznej i gorzkiej, które podkreślają słodki smak banana. Roztopione kawałki czekolady na górze muffinek bananowych stają się po wystudzeniu chrupiące, co dodatkowo urozmaica fakturę babeczek.

Przepis na muffinki bananowe jest łatwy, a efekty zaskoczą niejednego smakosza.

Potrzebujesz:

  • 20 silikonowych foremek na muffinki lub formy na muffinki i papilotek,
  • 2 misek,
  • rózgi lub widelca
  • łyżki do lodów.

Składniki (na 20 muffinek):

  • 450 gramów mąki,
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 165 gramów cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 250 mililitrów mleka,
  • 125 mililitrów jogurtu naturalnego,
  • 125 mililitrów oleju,
  • 2 jajka,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 100 gramów (1 tabliczka) mlecznej czekolady,
  • 50 gramów (½ tabliczki) gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Banany obierz i pokrój w kostkę wielkości około 1,5 centymetra, skrop je sokiem z cytryny.
  • Czekolady połam i pokrój w kostkę wielkości około 5 milimetrów.
  • W misce połącz dokładnie mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól. Opcjonalnie możesz dodać także aromat bananowy w proszku.
  • W drugiej misce dobrze połącz widelcem albo rózgą płynne składniki, czyli mleko, jogurt, olej i jajka, możesz dodać też kilka kropel aromatu waniliowego lub bananowego w płynie.
  • Do suchych składników dodaj czekoladę i dobrze wymieszaj, a następnie dodaj pokrojone banany i ponownie wymieszaj, tym razem delikatnie.
  • Dodaj mokre składniki do suchych z bananami i czekoladą i wymieszaj do połączenia.
  • Napełnij foremki powstałą masą do ¾ wysokości. Możesz łatwo zrobić to przy użyciu łyżki do lodów.
  • Muffinki bananowe włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 17-18 minut (piecz do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu muffinki bananowe wyjmij z foremek do ostudzenia.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama