Miód spadziowy iglasty i liściasty – leki z natury
Właściwości miodu spadziowego trudno nie docenić – ma działanie odtruwające, antyseptyczne i przeciwzapalne. Miód spadziowy iglasty wpływa dobroczynnie na serce i układ krwionośny. Z kolei miód pochodzący z drzew liściastych pomoże w schorzeniach wątroby.
Właściwości miodu spadziowego trudno nie docenić – ma działanie odtruwające, antyseptyczne i przeciwzapalne. Miód spadziowy iglasty wpływa dobroczynnie na serce i układ krwionośny. Z kolei miód pochodzący z drzew liściastych pomoże w schorzeniach wątroby.
Pozyskiwanie miodu spadziowego
Miód spadziowy powstaje ze spadzi, czyli soku drzew. Tę lepką, słodką substancję wydzielają mszyce i czerwce, które wysysają soki z takich drzew, jak: jodła, świerk, sosna, lipa, klon, modrzew, dąb, brzoza, wierzba, buk, głóg. Spadź można zbierać bezpośrednio z roślin lub z mszyc, które wgryzają się w rośliny i wydalają cenną substancję. Słodycz zwabia pszczoły, które zagęszczają spadź i składają w komórkach.
Miód spadziowy iglasty – właściwości i zastosowanie
Miód spadziowy iglasty pochodzi najczęściej z jodły, świerka, modrzewia i sosny. Ma ciemny kolor z zielonkawym odcieniem. Spadź iglasta ma bardziej łagodny smak w porównaniu z miodem spadziowym z drzew liściastych. Zaleca się jego stosowanie w schorzeniach dróg oddechowych, chorobach naczyń krwionośnych i problemach z sercem. Sprawdzi się także w przypadku kłopotów z układem pokarmowym, można go stosować jako naturalny lek na zaparcia i biegunkę. Przyniesie ukojenie osobom cierpiącym na nerwicę.
Miód spadziowy z drzew liściastych – właściwości i zastosowanie
Spadź liściasta pochodzi najczęściej z lipy, brzozy, klonu, głogu, buku i wierzby. Ma jasną barwę, która ciemnieje pod wpływem tlenu i światła. Ma bardzo specyficzny smak, który niewielu osobom przypadnie do gustu. Powinny go jeść osoby skarżące się na problemy z układem moczowym, nerkami, a także wątrobą i pęcherzykiem żółciowym.
Miód spadziowy zmniejsza szkodliwy wpływ tytoniu, alkoholu i kawy na organizm. Podaje się go górnikom, którzy pracują w kopalniach uranu, ponieważ ogranicza negatywne skutki napromieniowania.
- Problemy z wątrobą lub anemia? Jedz miód gryczany o właściwościach dobroczynnych także na układ krążenia.
- Lipy kwitną na przełomie czerwca i lipca. Miód lipowy pomaga przy długotrwałym stresie.
- Chcesz wzmocnić odporność? Przygotuj słoik miodu pokrzywowego, o silnych właściwościach leczniczych.
- Rzepak wykorzystuje się nie tylko do produkcji oleju. Miód rzepakowy to doskonały lek na oparzenia skóry.
- Mlecz można jeść? Można, a nawet powinno się w formie miodu z mniszka lekarskiego, na infekcje i wątrobę.