Przepisy na mięso mielone: bałkańskie Cevapcici oraz meksykańskie chili con carne
Gotując obiad według przepisu na mięso mielone, pamiętaj o hojnym użyciu przypraw i długim smażeniu bądź duszeniu mięsa. Kotlety czy kiełbaski możesz zarówno smażyć, jak i długo piec w piekarniku, natomiast chili i gulasze duś długo, często mieszaj i zawsze podawaj gorące.
Gotując obiad według przepisu na mięso mielone, pamiętaj o hojnym użyciu przypraw i długim smażeniu bądź duszeniu mięsa. Kotlety czy kiełbaski możesz zarówno smażyć, jak i długo piec w piekarniku, natomiast chili i gulasze duś długo, często mieszaj i zawsze podawaj gorące.
Najlepszym jakościowo i dość chudym mięsem mielonym jest jagnięcina. Przygotowując potrawy z mięsa mielonego możesz wymieszać ją w proporcji 1:1 z mięsem wieprzowym bądź z indyka.
Przepis na bałkańskie Cevapcici
Cevapcici to dość pikantne, dobrze przyprawione, wyraziste danie mięsne, spotykane w Chorwacji, Serbii, Bośni, Albanii i Rumunii.
Składniki (na 4 porcje):
- 500 gramów dobrze zmielonej wieprzowiny,
- 500 gramów dobrze zmielonej jagnięciny,
- 2 średnie cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- olej do smażenia,
- odrobina chłodnej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki,
- pół łyżeczki słodkiej wędzonej papryki,
- szczypta papryczki chili w proszku.
Czas wykonania: 25 minut (bez czasu odstawienia na noc mięsa)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pokrój drobno cebulę i czosnek.
- W dużej misce wyrób starannie rękami oba rodzaje mięs z przyprawami, cebulą, czosnkiem i kilkoma łyżkami wody.
- Odstaw mięsną masę na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
- Uformuj z niej wałeczki o grubości kciuka i potnij je na około pięciocentymetrowe kawałki.
- Cevapcici możesz smażyć przez kilka minut z każdej strony na tłuszczu rozgrzanym na zwykłej lub grillowej patelni bądź piec w piekarniku nagrzanym do 165° Celsjusza przez około 30 minut.
- Smażone Cevapcici odsącz na ręczniku papierowym i podawaj z ostrym sosem chili, cząstkami pieczonych ziemniaków, ćwiartkami limonki i surówką z kiszonej kapusty.
Przepis na chili con carne
W znanym na całym świecie chili con carne łączą się smaki Teksasu i Meksyku. Ostrość potrawy można dowolnie modyfikować, eksperymentując z różnymi gatunkami papryki, ilością czosnku i cebuli oraz przypraw.
Składniki (na porcje):
- 500 gramów mielonej wołowiny,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 czerwona papryka,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- olej do smażenia,
- 1 łyżeczka wędzonej sproszkowanej papryki,
- 1 łyżeczka chili,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- pół łyżeczki oregano,
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- szczypta soli.
Czas wykonania: 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Smaż 5 minut na dobrze rozgrzanym oleju pokrojoną w pióra cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku.
- Dodaj paski papryki, przyprawy i duś około 5 minut.
- Przełóż na patelnię rozdrobnione mięso mielone, wymieszaj i smaż 7 minut.
- Wlej pomidory, dosyp cukru i duś 20 minut, mieszając co chwilę.
- Dodaj odcedzoną fasolę, oprósz potrawę pieprzem i solą, w razie potrzeby dolej nieco wody i duś jeszcze 10 minut.
Podawaj na gorąco z kleksem kwaśnej śmietany i brązowym ryżem, makaronem, kaszą kuskus, ciemnym pieczywem lub jako mięsny dip do nachos.
Smacznego!
- Potrzebujesz wyrazistej w smaku przekąski lub pomysłu na kolację? Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy z czerwonej papryki.
- Szukasz pomysłu na niecodzienne danie? Podpowiadamy, co można zrobić z kapusty kwaszonej.
- Dbasz o linię i uwielbiasz niecodzienne połączenia smakowe? Tutaj znajdziesz przepisy na świeże i zdrowe sałatki wiosenne z nowalijek.