Łupiny nasienne babki jajowatej – działanie i stosowanie
Łupiny nasienne babki jajowatej mogą wspomóc proces odchudzania i obniżyć poziom złego cholesterolu. Pomagają oczyścić organizm i pobudzają perystaltykę jelit. Łupiny najlepiej dodawać do codziennych posiłków, np. jako zagęstnik do sosów lub zup.
Łupiny nasienne babki jajowatej mogą wspomóc proces odchudzania i obniżyć poziom złego cholesterolu. Pomagają oczyścić organizm i pobudzają perystaltykę jelit. Łupiny najlepiej dodawać do codziennych posiłków, np. jako zagęstnik do sosów lub zup.
Działanie łupin babki jajowatej
Łupiny babki jajowatej to źródło cennego dla zdrowia błonnika. Wpływają na poprawę ruchów perystaltycznych jelit i usprawniają układ wydalniczy. Łupiny babki jajowatej oczyszczają organizm z toksyn i zmniejszają uczucie głodu. Poprawiają wygląd cery i działają osłaniająco na ściany jelit. Stosowanie łupin wskazane jest w przypadku niestrawności, hemoroidów, otyłości i zespole jelita nadwrażliwego. Łupiny babki jajowatej pomagają obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Jak stosować łupiny babki jajowatej?
Łupiny babki jajowatej można stosować na różne sposoby. Najlepiej spożywać je w trakcie posiłków (np. jako dodatek do sałatki). Ważne jest, aby podczas stosowania łupin pić dużo płynów. W innym wypadku możemy narazić się na odwodnienie oraz bóle brzucha.
- jedną płaską łyżeczkę łupin babki jajowatej należy rozpuścić w około 150-200 ml płynu (np. wody lub soku), odczekać 1-2 minuty i wypić. Dodatkowo należy popić szklanką wody. Taką mieszankę należy pić rano i wieczorem ok. 30 min przed posiłkiem;
- łupiny babki jajowatej sprawdzą się jako dodatek do musli, płatków, jogurtów, surówek lub sałatek;
- łupiny można wykorzystać także jako sposób na zagęszczenie sosów lub zup.