Reklama

Kurczak po tajsku to propozycja dla osób, które preferują ostre potrawy. Jeśli jednak obawiasz się o stopień pikantności tego dania dla twoich kubków smakowych lub twoich dzieci, zmniejsz ilość chili. Kuchnia tajska to nie tylko ostre smaki. Daniom towarzyszą też słodkie, słone i gorzkie aromaty. Do przygotowania dań kuchni tajskiej stosuje się duże ilości świeżych przypraw i ziół, na przykład czosnek, trawę cytrynową czy zielone curry.

Reklama

Potrzebujesz:

  • patelni lub woka.

Składniki:

  • 400 g piersi kurczaka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 50 g orzechów nerkowca,
  • 1 nieduża cebula,
  • 3 szalotki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 czerwone chili,
  • 1,5 łyżki sosu rybnego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • 1/3 łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokrój w plastry, a chili w paski. Ząbki czosnku obierz z łupin i drobno posiekaj. Szalotki pokrój w niedużą kostkę. Mięso podziel na małe kawałki, o szerokości mniej więcej 2 cm.

2. Pokrojone mięso oprósz solą i pieprzem.

3. Rozgrzej suchą patelnię lub wok. Dodaj orzechy nerkowca i upraż je bez dodatku tłuszczu. Gdy nabiorą brązowego koloru, zdejmij je z ognia.

4. Na tej samej patelni lub woku rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem do momentu, gdy będą szkliste. Następnie dodaj pokrojone w paski chili.

5. Dodaj mięso. Poczekaj aż stanie się białe, wtedy możesz dodać sosy: rybny i sojowy.

6. Na koniec dorzuć podsmażone wcześniej orzechy i dodaj szczyptę cukru.

7. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama