Tradycyjna kuchnia lubelska. Jak przygotować cebularze, piróg biłgorajski oraz pierogi lubelskie
Znanymi potrawami kuchni lubelskiej są pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem oraz piróg biłgorajski. Ten ostatni to rodzaj pasztetu z ziemniaków i dodatków. Oba dania można przygotować na obiad. Cebularz, czyli bułka drożdżowa z cebulą i makiem, idealnie sprawdzi się jako sycąca, wegetariańska przekąska.
Znanymi potrawami kuchni lubelskiej są pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem oraz piróg biłgorajski. Ten ostatni to rodzaj pasztetu z ziemniaków i dodatków. Oba dania można przygotować na obiad. Cebularz, czyli bułka drożdżowa z cebulą i makiem, idealnie sprawdzi się jako sycąca, wegetariańska przekąska.
Produkty regionalne Lubelszczyzny bazują na mące pszennej, ziemniakach, kaszach, nabiale, przetworach oraz sezonowych warzywach i owocach. Jedną z najpopularniejszych potraw Polski Wschodniej jest forszmak, czyli rodzaj gęstej zupy z ogórkiem kiszonym.
Cebularz lubelski, czyli bułka z cebulą
Cebularz lubelski to rodzaj placka drożdżowego posypanego cebulą i makiem. Bułka stanowi świetną przekąskę w ciągu dnia.
Składniki na ciasto (na 12 porcji):
- 50 gramów świeżych drożdży,
- 500 gramów mąki pszennej,
- 250 mililitrów mleka,
- 50 gramów masła,
- jajko,
- łyżka cukru,
- łyżeczka soli.
Składniki na farsz:
- 3 cebule,
- 100 gramów maku,
- łyżka oleju,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę i gotuj przez 2 minuty we wrzątku. Warzywo odcedź i wymieszaj z makiem, solą oraz olejem.
- Mleko podgrzej, wsyp cukier i pokruszone drożdże. Odstaw na godzinę.
- Do rozpuszczonego masła dodaj zaczyn drożdżowy, sól, jajko oraz mąkę i całość wymieszaj.
- Zagnieć i rozwałkuj ciasto, po czym wytnij z niego koła.
- Na surowe placki rozłóż farsz cebulowy.
- Cebularze piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Dobra rada: Upieczony cebularz dobrze smakuje posmarowany masłem.
Smacznego!
Przepis na piróg biłgorajski
Piróg biłgorajski, zwany krupniakiem, to rodzaj zapiekanki lub pasztetu. Doskonale smakuje z mięsem i warzywami.
Składniki (na 10 porcji):
- pół kilograma ugotowanych ziemniaków,
- pół kilograma ugotowanej kaszy gryczanej,
- 200 gramów sera białego,
- 200 mililitrów śmietany,
- 100 gramów słoniny,
- jajko,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu.
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki zmiel w prasce i połącz z kaszą.
- Ze słoniny usmaż skwarki.
- Wszystkie składniki umieść w naczyniu i dokładnie wymieszaj.
- Masę przełóż do formy do pieczenia.
- Piecz przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Dobra rada: Możesz również przygotować piróg biłgorajski z kaszy jaglanej (zamiast gryczanej).
Smacznego!
Pierogi lubelskie krok po kroku
Pierogi lubelskie z kaszą gryczaną to dobry pomysł na obiad. Ich inna nazwa to pierogi wiejskie.
Składniki na ciasto (na kilkanaście porcji):
- pół kilograma mąki,
- 250 mililitrów wody,
- jajko,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 250 gramów ugotowanej kaszy gryczanej,
- 200 gramów twarogu,
- 50 gramów cukru,
- żółtko jaja.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Dokładnie wymieszaj kaszę, twaróg, cukier i żółtko.
- Z mąki, jajka, wody i soli zagnieć ciasto i rozwałkuj je.
- Z placka wytnij koła. Każde napełnij farszem i ulep pierogi.
- Pierogi gotuj na osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
Dobra rada: Pierogi lubelskie na słodko warto polać jogurtem naturalnym i obsypać owocami.
Smacznego!
- Planujesz grilla, ale nie wiesz czym zaskoczyć gości? Zobacz, pieczarki nadziewane jako pomysł na grilla.
- Czy wiesz, że fioletowe szparagi zawierają więcej cukru i mniej błonnika niż szparagi białe i zielone? Zobacz, jak sadzić, obierać, przechowywać i przyrządzać fioletowe szparagi.
- Pączki powstają z ciasta drożdżowego nadziewanego konfiturą lub czekoladą. Czy wiesz, na czym najlepiej smażyć pączki?