Słodkie smaki kuchni arabskiej – chlebek z sezamową pastą tahini
Kuchnia arabska słynie z zamiłowania do świeżych warzyw – pomidorów, bakłażanów, pietruszki, cebuli, papryki i warzyw strączkowych. Najpopularniejszymi dodatkami do dań są tahini (pasta sezamowa), hummus (pasta z ciecierzycy) i falafel (smażone kulki z przyprawionej ciecierzycy lub bobu). Pieczywo – sezamowe chlebki, obwarzanki, pity (okrągłe pszenne placki) i podpłomyki (cienkie placki z mąki, soli i wody) – to ważne uzupełnienie dań kuchni arabskiej.
Kuchnia arabska słynie z zamiłowania do świeżych warzyw – pomidorów, bakłażanów, pietruszki, cebuli, papryki i warzyw strączkowych. Najpopularniejszymi dodatkami do dań są tahini (pasta sezamowa), hummus (pasta z ciecierzycy) i falafel (smażone kulki z przyprawionej ciecierzycy lub bobu). Pieczywo – sezamowe chlebki, obwarzanki, pity (okrągłe pszenne placki) i podpłomyki (cienkie placki z mąki, soli i wody) – to ważne uzupełnienie dań kuchni arabskiej.
Pasta tahini może mieć intensywny aromat lub lekko gorzki smak. Różnica wynika ze sposobu przygotowania pasty sezamowej – z nasion lekko podprażanych lub niełuskanych.
Przepis na chlebek z tahini – słodki zawijaniec
Potrzebujesz:
- stolnicy,
- dużej miski,
- formy do pieczenia,
- małej miseczki,
- łyżki,
- papieru do pieczenia,
- folii spożywczej,
- bawełnianej ściereczki,
- rondla,
- widelca,
- silikonowego pędzla,
- wałka.
Składniki na 3 chlebki:
- 25 g drożdży,
- 1 łyżeczka białego cukru,
- 75 ml letniej wody,
- 250 ml mleka,
- 75 g masła,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- pół łyżeczki soli,
- 450 g mąki,
- 150 g pasty tahini,
- 150 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki wody,
- łyżeczka ziaren sezamu,
- pół łyżeczki cynamonu.
Czas przygotowania: 3 godziny + czas pieczenia
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Drożdże i biały cukier przełóż do dużej miski i zalej letnią wodą.
- Składniki wymieszaj, aż do rozpuszczenia cukru i wody.
- Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mleko, cukier trzcinowy, masło i sól przełóż do rondla i postaw na niewielkim ogniu.
- Ciągle mieszając, podgrzewaj całość, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników.
- Mleczno-maślany roztwór zdejmij z ognia i zostaw do wystygnięcia.
- Ostudzone mleko z masłem przelej do wyrośniętych drożdży i wymieszaj.
- Do rozczynu stopniowo dodawaj mąkę (po pól szklanki) i mieszaj, aby składniki dobrze się połączyły. Jeżeli ciasto będzie zbyt mokre (będzie trudno odchodzić od ścianek miski), dodatkowo dodaj jedną-dwie łyżki mąki.
- Wyrobione ciasto przełóż do miski nasmarowanej oliwą.
- Miskę przykryj folią spożywczą i bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny, aby ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyrób delikatnie dłonią i podziel na 3 równe części.
- Stolicę oprósz mąką i przełóż na nią trzy kule ciasta drożdżowego.
- Ciasto ponownie przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 15 minut.
- Tahini wymieszaj w pojemniku, aby dobrze połączyła się z olejem sezamowym.
- Pastę sezamową przełóż do niewielkiej miski, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
- Jedną kulę ciasta rozwałkuj na grubość około 3 mm i średnicę 30 cm.
- Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj ⅓ pasty sezamowej i posyp szczyptą cynamonu.
- Ciasto zwiń w rulon i skręć w postać ślimaka.
- Postępuj w ten sam sposób z pozostałymi kulami ciasta drożdżowego.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, a formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Gotowe chlebki przełóż do brytfanny.
- Jajko wbij do małej miseczki i rozkłóć widelcem.
- Silikonowy pędzel zanurz w jajku posmaruj nim powierzchnię chlebków.
- Chlebki z tahini posyp ziarnami sezamu i piecz przez 25-30 minut w 180 stopni C.
Smacznego!
- Szukasz pomysłu na dodatek do dań? Sprawdź nasze 3 sprawdzone przepisy na surówki obiadowe.
- Potrzebujesz ciekawej inspiracji w kuchni? Tutaj znajdziesz najlepsze przepisy kuchni gruzińskiej.
- Jesteś fanem ostrych smaków? Oto przepis na domową harissę – pastę z chili i czosnku.