Kuchnia gruzińska słynie z obfitości smaków. Gruzińscy kucharze chętnie sięgają po aromatyczne przyprawy i świeże warzywa, szczególnie pomidory i bakłażany. W daniach dominuje baranina i liczne gatunki sera, przeważnie sery krowie i słone sery owcze. Wśród gruzińskich kulinariów największą popularnością cieszą się chaczapuri – placek serowy i chinkali – pierogi w kształcie sakiewek wypełnione mięsnym farszem.

Reklama

Popularnym w Gruzji dodatkiem do dań są utarte na miękką masę orzechy włoskie. Można je znaleźć w zupach, sosach i farszach, a także w sałatkach i zapiekankach.

Przepis na gruzińskie chaczapuri z serem w środku

Chaczapuri to placek nadziewany serem, najczęściej słonawym serem suluguni. Placek serwowany jest jako przekąska lub dodatek, np. do dań mięsnych.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • dużej miski,
  • wałka do ciasta,
  • stolnicy,
  • plastikowej szpatułki,
  • patelni.

Składniki na 4 porcje:

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż go do miski.
  • Do dużej miski wlej jogurt naturalny, dodaj sól i sodę. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Do jogurtowej masy partiami dodawaj mąkę (po 1 łyżce stołowej) i za każdym razem całość dokładnie mieszaj plastikową szpatułką. Ciasto powinno być miękkie i puszyste.
  • Stolnicę oprósz odrobiną mąki.
  • Ciasto podziel na cztery części. Pierwszą część przełóż na stolnicę.
  • Z ciasta uformuj okrąg i ułóż na nim 3-4 łyżki stołowe sera. Chwyć krawędzie placka, skręcając je na górze, tak aby tworzyły sakiewkę, następnie spłaszcz ciasto otwartą dłonią i lekko rozwałkuj.
  • Placki z serem smaż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, aż do zarumienienia po obu stronach.
  • Gotowe chaczapuri możesz posmarować masłem.

Smacznego!

Przepis na chinkali – gruzińskie pierożki w kształcie sakiewek

Chinkali wypełnione są zwykle farszem mięsnym (zazwyczaj wołowo-baranim) obficie doprawionym świeżą kolendrą. Wewnątrz pierożków oprócz mięsa znajduje się też esencjonalny bulion, który trzeba wypić zaraz po nadgryzieniu chinkali.

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • miski,
  • stolnicy
  • wałka,
  • drewnianej łyżki,
  • szerokiego kubka,
  • garnka.

Składniki na 4 porcje:

Ciasto

  • 600 g mąki,
  • 25 ml gorącej wody,
  • szczypta soli.

Farsz

  • 500 g wołowiny,
  • 500 g wieprzowiny,
  • pół pęczka kolendry,
  • 250 ml wody,
  • 3 cebule,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 15 ml oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Mięso pokrój na drobne kawałki.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, przełóż na nią mięso i smaż przez 7 minut.
  • Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Duś przez około 5 minut.
  • Do farszu dodaj przyprawy, całość wymieszaj i zostaw do wystygnięcia.
  • Stolnicę oprósz odrobiną mąki.
  • Pozostałą mąkę przesyp do miski i dodaj gorącą wodę.
  • Zagnieć ciasto i przełóż je na stolnicę.
  • Ciasto na chinkali rozwałkuj na cienki placek (ok. 3-5mm).
  • Szerokim kubkiem wytnij koła z ciasta.
  • Kolendrę i natkę pietruszki posiekaj na drobno.
  • Do przestudzonego farszu dodaj wodę i posiekane zioła. Całość energicznie wymieszaj drewnianą łyżką.
  • Każdy okrąg ciasta ponownie rozwałkuj.
  • Na środek każdego placuszka połóż łyżkę farszu.
  • Chwyć krawędzie placka i lekko skręć je na górze, tak aby utworzyły szczelnie zamkniętą sakiewkę.
  • W dużym garnku zagotuj zimną wodę i dodaj szczyptę soli. Surowe chinkali wrzucaj na wrzątek i gotuj na wolnym ogniu do czasu wnurzenia się pierożków na powierzchnię wody (przez ok. 15 minut).

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama