Łatwy przepis na krokiety z kapustą i grzybami
Łatwy przepis na krokiety z kapustą i grzybami
Opublikowano: wtorek, 22 października 2019 09:00
Reklama
Krokiety z kapustą i grzybami to pyszny, sycący posiłek, który szczególnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Farsz jest bardzo prost w przygotowaniu, możesz użyć do niego pieczarek lub suszonych grzybów leśnych. Obie wersje są warte wypróbowania. Poniżej znajdziecie prosty przepis na krokiety z kapustą i grzybami.
Reklama
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto do krokietów
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
Składniki na farsz z kapustą i grzybami
- 500 g kapusty kiszonej
- 200 g pieczarek lub kilka suszonych grzybów
- cebula
- olej roślinny
- sól i pieprz
Składniki na panierkę do krokietów
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami?
- W dużej misce miksujemy składniki na naleśniki.
- Ciasto nakładamy chochelką na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu.
- Smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. W czasie smażenia naleśników zabieramy się za farsz.
- Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki szatkujemy. Jeśli używamy suszonych grzybów mamy dwie opcje. Albo zostawiamy je do namoczenia na noc, albo suszone grzyby miksujemy w młynku i dorzucamy do kapusty.
- Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki i kapustę kiszoną.
- Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem przez 20-30 minut. Doprawiamy pieprzem i solą.
- Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy boki i zawijamy w ciasny rulon. Maczamy w jajku z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
- Krokiety najlepiej smakują na ciepło, świetnie smakują jako dodatek do zup, np. barszczu czerwonego.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama