Dwa przepisy na schabowe inaczej
Gotowanie może być prawdziwą sztuką. Eksperymenty kulinarne tworzą dania o niebanalnym, intrygującym smaku Jeśli trochę zmodernizujesz staropolski przepis na kotlety, otrzymasz danie, które zachwyci podniebienia smakoszy.
Gotowanie może być prawdziwą sztuką. Eksperymenty kulinarne tworzą dania o niebanalnym, intrygującym smaku Jeśli trochę zmodernizujesz staropolski przepis na kotlety, otrzymasz danie, które zachwyci podniebienia smakoszy.
Przepis na kotlet schabowy z sokiem z pomarańczy i winem – około 6-7 sztuk
Rady:
- Mięso będzie bardziej aromatyczne, jeśli zostawisz je w zaprawie na noc w lodówce.
- Danie doskonale komponuje się z sałatką szparagową i młodymi ziemniakami.
- Jeśli lubisz aromat czosnkowy, zamiast zwykłego masła możesz użyć masła czosnkowego.
Składniki:
- 500 gramów schabu bez kości,
- 1 jajko,
- 2,5 łyżki mąki,
- 2,5 łyżki bułki tartej,
- 2,5 łyżki płatków kukurydzianych,
- 2 łyżki startego żółtego sera,
- sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy,
- skórka z pomarańczy pocięta na cienkie paski,
- 0,25 szklanki białego wina,
- olej rzepakowy / oliwa z oliwek,
- 4 goździki,
- sól,
- pieprz,
- 2 ząbki czosnku.
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przyrządzenia:
1. Umyj dokładnie mięso.
2. Podziel mięso na 6-7 porcji.
3. Wszystkie kawałki schabu rozbij tłuczkiem.
4. Natrzyj mięso solą i pieprzem.
5. Czosnek przepuść przez praskę.
6. Zmiażdżonym czosnkiem natrzyj mięso.
7. Mięso przełóż do miski i zalej sokiem z pomarańczy.
8. Odstaw do lodówki na minimum 60 minut.
9. Do miski wsyp mąkę.
10. Do drugiej miski wsyp płatki kukurydziane, bułkę tartą i żółty ser.
11. W talerzu roztrzep jajko.
12. Kotlety z dwóch stron namocz w mące i włóż do miski z płatkami, bułką i serem – obtocz je.
13. Na patelni rozgrzej olej/oliwę z oliwek.
14. Po około 3-4 minutach ułóż na patelni kotlety schabowe.
15. Kotlety podlej winem.
16. Do kotletów na patelni dodaj goździki oraz skórkę pomarańczową.
17. Duś schabowe pod przykryciem przez około 20-25 minut.
Schabowe inaczej – nadziewane pieczarkami (około 8 kotletów)
Składniki:
- 1 kilogram mięsa schabowego bez kości,
- 500 gramów pieczarek,
- 200 gramów sera żółtego,
- 2-3 łyżki oleju / oliwy z oliwek,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- papryka czerwona słodka (przyprawa),
- musztarda.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. Mięso dokładnie umyj.
2. Schab podziel na 8 kawałków i rozbij tłuczkiem.
3. Wetrzyj w kotlety pieprz, sól i paprykę.
4. Kotlety posmaruj musztardą.
5. Na każde pół kotleta połóż plaster sera żółtego.
6. Obierz pieczarki i pokrój je na małe kawałki.
7. W garnku podgrzej olej.
8. Do oleju dodaj posiekaną w kostkę cebulę i posyp solą.
9. Duś pod przykryciem do momentu wyparowania wody.
10. Zdejmij pieczarki z gazu.
11. Poczekaj aż staną się letnie.
12. Wyłóż pieczarki na plaster żółtego sera.
13. Przykryj nadzienie drugą połową kotleta.
14. Palcami dociśnij brzegi i zawiń je do środka.
15. Zamocz kotlety w jajku.
16. Obtocz kotlety w bułce tartej.
17. Kotlety smaż na maśle.
Smacznego!
- Dekoracja stołu na urodziny może być pomysłowa. Zobacz, jak ją zrobić.
- Chcesz zaskoczyć gości niebanalnym przyjęciem? Sprawdź inspiracje, jak udekorować miejsce imprezy.
- Organizujesz wesele? Jakie dania powinnaś wybrać- tradycyjne czy nowoczesne?
- Zasady savoir vivre wskazują jak należy postępować w różnych okolicznościach życiowych. Zobacz jak układać sztućce!