Reklama

Gotowanie może być prawdziwą sztuką. Eksperymenty kulinarne tworzą dania o niebanalnym, intrygującym smaku Jeśli trochę zmodernizujesz staropolski przepis na kotlety, otrzymasz danie, które zachwyci podniebienia smakoszy.

Reklama

Przepis na kotlet schabowy z sokiem z pomarańczy i winem – około 6-7 sztuk

Rady:

  • Mięso będzie bardziej aromatyczne, jeśli zostawisz je w zaprawie na noc w lodówce.
  • Danie doskonale komponuje się z sałatką szparagową i młodymi ziemniakami.
  • Jeśli lubisz aromat czosnkowy, zamiast zwykłego masła możesz użyć masła czosnkowego.

Składniki:

  • 500 gramów schabu bez kości,
  • 1 jajko,
  • 2,5 łyżki mąki,
  • 2,5 łyżki bułki tartej,
  • 2,5 łyżki płatków kukurydzianych,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy,
  • skórka z pomarańczy pocięta na cienkie paski,
  • 0,25 szklanki białego wina,
  • olej rzepakowy / oliwa z oliwek,
  • 4 goździki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku.

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przyrządzenia:

1. Umyj dokładnie mięso.

2. Podziel mięso na 6-7 porcji.

3. Wszystkie kawałki schabu rozbij tłuczkiem.

4. Natrzyj mięso solą i pieprzem.

5. Czosnek przepuść przez praskę.

6. Zmiażdżonym czosnkiem natrzyj mięso.

7. Mięso przełóż do miski i zalej sokiem z pomarańczy.

8. Odstaw do lodówki na minimum 60 minut.

9. Do miski wsyp mąkę.

10. Do drugiej miski wsyp płatki kukurydziane, bułkę tartą i żółty ser.

11. W talerzu roztrzep jajko.

12. Kotlety z dwóch stron namocz w mące i włóż do miski z płatkami, bułką i serem – obtocz je.

13. Na patelni rozgrzej olej/oliwę z oliwek.

14. Po około 3-4 minutach ułóż na patelni kotlety schabowe.

15. Kotlety podlej winem.

16. Do kotletów na patelni dodaj goździki oraz skórkę pomarańczową.

17. Duś schabowe pod przykryciem przez około 20-25 minut.

Schabowe inaczej – nadziewane pieczarkami (około 8 kotletów)

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa schabowego bez kości,
  • 500 gramów pieczarek,
  • 200 gramów sera żółtego,
  • 2-3 łyżki oleju / oliwy z oliwek,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka czerwona słodka (przyprawa),
  • musztarda.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

1. Mięso dokładnie umyj.

2. Schab podziel na 8 kawałków i rozbij tłuczkiem.

3. Wetrzyj w kotlety pieprz, sól i paprykę.

4. Kotlety posmaruj musztardą.

5. Na każde pół kotleta połóż plaster sera żółtego.

6. Obierz pieczarki i pokrój je na małe kawałki.

7. W garnku podgrzej olej.

8. Do oleju dodaj posiekaną w kostkę cebulę i posyp solą.

9. Duś pod przykryciem do momentu wyparowania wody.

10. Zdejmij pieczarki z gazu.

11. Poczekaj aż staną się letnie.

12. Wyłóż pieczarki na plaster żółtego sera.

13. Przykryj nadzienie drugą połową kotleta.

14. Palcami dociśnij brzegi i zawiń je do środka.

15. Zamocz kotlety w jajku.

16. Obtocz kotlety w bułce tartej.

17. Kotlety smaż na maśle.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama