Reklama

Ogórki konserwowe to klasyka polskich przetworów na zimę. Doskonale smakują jako dodatek do kanapek czy sałatek. Odpowiednio przygotowany ogórek jest jędrny i chrupiący oraz podbija smak każdej potrawy. Jeśli znudziły Ci się już standardowe korniszony, postaw na zalewy smakowe. Przygotowaliśmy dla Was dwa sprawdzone przepisy na korniszony z miodem i musztardą.

Reklama

Czy korniszony różnią się czymś od ogórków konserwowych?

Korniszonami określa się najczęściej małe ogórki konserwowe o wymiarach od 3 do 7 cm. Według niektórych przepisów korniszony się najpierw kisi, a dopiero później konserwuje. Jednak tak na prawdę te dwa pojęcia używane są wymiennie. Klasyczne, duże ogórki konserwowe również często nazywa się korniszonami.

Przepis na korniszony z miodem

  • kilogram małych, twardych ogórków gruntowych

Składniki do jednego słoika korniszonów

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • gałązka kopru

Składniki na zalewę z miodem

Jak przygotować korniszony z miodem?

  1. Wszystkie składniki zalewy wlać do garnka, zagotować raz na jakiś czas mieszając.
  2. Resztę składników włożyć do wyprażonych lub wyparzonych słoików.
  3. W słoikach ułożyć ciasto ogórki - w całości, pokrojone na ćwiartki albo plasterki.
  4. Zalać gorącą zalewą.
  5. Włożyć do gotującej się wody na 5-10 minut.
  6. Wyjąć z wody i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia.

Przepis na korniszony z musztardą

  • kilogram małych, twardych ogórków gruntowych

Składniki na zalewę z musztardą

  • 4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu 10% lub 1 i pół szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki ulubionej musztardy (nie sprawdzi się jedynie musztarda ziarnista, np. francuska)

Reszta składników i przepis taki sam jak na ogórki z zalewą miodową.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama