Korniszony - proste przepisy na ogórki w 2 wersjach: z miodem lub musztardą
Korniszony - proste przepisy na ogórki w 2 wersjach: z miodem lub musztardą
Ogórki konserwowe to klasyka polskich przetworów na zimę. Doskonale smakują jako dodatek do kanapek czy sałatek. Odpowiednio przygotowany ogórek jest jędrny i chrupiący oraz podbija smak każdej potrawy. Jeśli znudziły Ci się już standardowe korniszony, postaw na zalewy smakowe. Przygotowaliśmy dla Was dwa sprawdzone przepisy na korniszony z miodem i musztardą.
Czy korniszony różnią się czymś od ogórków konserwowych?
Korniszonami określa się najczęściej małe ogórki konserwowe o wymiarach od 3 do 7 cm. Według niektórych przepisów korniszony się najpierw kisi, a dopiero później konserwuje. Jednak tak na prawdę te dwa pojęcia używane są wymiennie. Klasyczne, duże ogórki konserwowe również często nazywa się korniszonami.
Przepis na korniszony z miodem
- kilogram małych, twardych ogórków gruntowych
Składniki do jednego słoika korniszonów
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- gałązka kopru
Składniki na zalewę z miodem
- 1,5 litra wody
- 250 ml octu spirytusowego 10 % lub 500 ml octu jabłkowego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soli
Jak przygotować korniszony z miodem?
- Wszystkie składniki zalewy wlać do garnka, zagotować raz na jakiś czas mieszając.
- Resztę składników włożyć do wyprażonych lub wyparzonych słoików.
- W słoikach ułożyć ciasto ogórki - w całości, pokrojone na ćwiartki albo plasterki.
- Zalać gorącą zalewą.
- Włożyć do gotującej się wody na 5-10 minut.
- Wyjąć z wody i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia.
Przepis na korniszony z musztardą
- kilogram małych, twardych ogórków gruntowych
Składniki na zalewę z musztardą
- 4 szklanki wody
- 3/4 szklanki octu 10% lub 1 i pół szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki ulubionej musztardy (nie sprawdzi się jedynie musztarda ziarnista, np. francuska)
Reszta składników i przepis taki sam jak na ogórki z zalewą miodową.