Jak przygotować zdrową kolację na ciepło? Przepisy na kolację w zimowe wieczory
Kolacja jest jednym z podstawowych posiłków. W zimie powinna być serwowana na ciepło – wówczas działa rozgrzewająco, jest łatwiej strawna, a tym samym ułatwia zasypianie. W ramach kolacji warto jeść ryby zawierające zdrowe tłuszcze, warzywa oraz produkty nabiałowe.
Kolacja jest jednym z podstawowych posiłków. W zimie powinna być serwowana na ciepło – wówczas działa rozgrzewająco, jest łatwiej strawna, a tym samym ułatwia zasypianie. W ramach kolacji warto jeść ryby zawierające zdrowe tłuszcze, warzywa oraz produkty nabiałowe.
Kolację w okresie jesienno-zimowym najlepiej jest przygotować w wersji na ciepło. Powinien być to posiłek lekkostrawny i mało obfity. W ramach kolacji można zaserwować warzywne zapiekanki, pieczoną rybę lub faszerowane warzywa.
Zimowa kolacja – jaka powinna być?
Kolacja jest ostatnim posiłkiem jedzonym w ciągu dnia. Zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego odżywiania się powinna zostać spożyta na 2-3 godziny przed pójściem spać. W chłodne jesienne i zimowe wieczory warto przygotować kolację na ciepło, która działa rozgrzewająco i ułatwia zasypianie. Kolacja powinna być daniem łatwostrawnym, aby nie obciążać na noc żołądka. Obróbka termiczna, czyli gotowanie, pieczenie, duszenie zwiększa dodatkowo strawność posiłków. Należy unikać potraw smażonych, tłustych oraz wzdymających. W ramach kolacji niewskazane jest jedzenie kiełbas, boczku oraz serów żółtych ze względu na ich wysoką kaloryczność i dużą zawartość soli i tłuszczu. Ostatni posiłek powinien składać się z produktów białkowych (np. ser twarogowy, chude mięsa i wędliny, ryby, jaja, mleko, jogurty, kefiry) oraz warzyw. Może zawierać również węglowodany złożone, których źródłem są: ryż, kasze, makaron pełnoziarnisty, chleb razowy. Zapewniają one regenerację komórek mózgowych w trakcie nocnej przerwy. Przy przygotowywaniu kolacji należy unikać cukrów prostych obecnych m.in. w owocach, jogurtach owocowych. Wskazane jest jedzenie ryb, które zawierają cenne dla organizmu kwasy tłuszczowe i pełnowartościowe białko. Należy jednak unikać ryb wędzonych i konserw rybnych.
Przepis na bakłażana zapiekanego z serem mozzarella
Składniki na 2 porcje:
- 1 bakłażan,
- 200 g mozzarelli (w kulce),
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- listki świeżej bazylii,
- ½ ząbka czosnku,
- 2 pomidory,
- sól, pieprz,
- oliwa extra vergine.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do temperatury 210 stopni Celsjusza. Bakłażan przekrój na pół. Miąższ ponacinaj w kratkę na głębokość około 1,5 cm. Dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą.
- Bakłażan włóż do piekarnika (rozcięciem do góry). Piecz przez około 30 minut, aż miąższ zbrązowieje.
- Wyjmij bakłażan z piekarnika. Włóż go do naczynia żaroodpornego. Wierzch bakłażana posmaruj startym czosnkiem. Ułóż na wierzchu bakłażana pokrojone w plasterki pomidory, naprzemiennie z plasterki sera mozzarella. Całość posyp suszonym oregano, skrop oliwą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Piecz przez około 12 minut.
- Podawaj posypanego świeżą bazylią.
Przepis na łososia zapiekanego z pomidorkami koktajlowymi
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z łososia (po około 150 g każdy),
- 3 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 12 pomidorków koktajlowych,
- sól morska,
- świeżo zmielony, czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- Łososia opłucz, osusz, dopraw solą i pieprzem. Ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu.
- Na łososia wyłóż pesto z suszonych pomidorów (kupne lub przygotowane samodzielnie). Posyp rybę posiekanym szczypiorkiem.
- Pomidorki przekrój na połówki. Oprósz je solą, pieprzem. Następnie włóż je do naczynia żaroodpornego z łososiem.
- Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw potrawę do piekarnika (nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza).
- Łososia zapiekaj przez około 18-20 minut. Na koniec przełącz na funkcję grilla i kontynuuj pieczenie aż do zarumienienia ryby.
- Zapiekanego łososia posyp szczypiorkiem.
Smacznego!