Reklama

Kolacja jest jednym z podstawowych posiłków. W zimie powinna być serwowana na ciepło – wówczas działa rozgrzewająco, jest łatwiej strawna, a tym samym ułatwia zasypianie. W ramach kolacji warto jeść ryby zawierające zdrowe tłuszcze, warzywa oraz produkty nabiałowe.

Reklama

Kolację w okresie jesienno-zimowym najlepiej jest przygotować w wersji na ciepło. Powinien być to posiłek lekkostrawny i mało obfity. W ramach kolacji można zaserwować warzywne zapiekanki, pieczoną rybę lub faszerowane warzywa.

Zimowa kolacja – jaka powinna być?

Kolacja jest ostatnim posiłkiem jedzonym w ciągu dnia. Zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego odżywiania się powinna zostać spożyta na 2-3 godziny przed pójściem spać. W chłodne jesienne i zimowe wieczory warto przygotować kolację na ciepło, która działa rozgrzewająco i ułatwia zasypianie. Kolacja powinna być daniem łatwostrawnym, aby nie obciążać na noc żołądka. Obróbka termiczna, czyli gotowanie, pieczenie, duszenie zwiększa dodatkowo strawność posiłków. Należy unikać potraw smażonych, tłustych oraz wzdymających. W ramach kolacji niewskazane jest jedzenie kiełbas, boczku oraz serów żółtych ze względu na ich wysoką kaloryczność i dużą zawartość soli i tłuszczu. Ostatni posiłek powinien składać się z produktów białkowych (np. ser twarogowy, chude mięsa i wędliny, ryby, jaja, mleko, jogurty, kefiry) oraz warzyw. Może zawierać również węglowodany złożone, których źródłem są: ryż, kasze, makaron pełnoziarnisty, chleb razowy. Zapewniają one regenerację komórek mózgowych w trakcie nocnej przerwy. Przy przygotowywaniu kolacji należy unikać cukrów prostych obecnych m.in. w owocach, jogurtach owocowych. Wskazane jest jedzenie ryb, które zawierają cenne dla organizmu kwasy tłuszczowe i pełnowartościowe białko. Należy jednak unikać ryb wędzonych i konserw rybnych.

Przepis na bakłażana zapiekanego z serem mozzarella

Składniki na 2 porcje:

  • 1 bakłażan,
  • 200 g mozzarelli (w kulce),
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • listki świeżej bazylii,
  • ½ ząbka czosnku,
  • 2 pomidory,
  • sól, pieprz,
  • oliwa extra vergine.

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 210 stopni Celsjusza. Bakłażan przekrój na pół. Miąższ ponacinaj w kratkę na głębokość około 1,5 cm. Dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą.
  • Bakłażan włóż do piekarnika (rozcięciem do góry). Piecz przez około 30 minut, aż miąższ zbrązowieje.
  • Wyjmij bakłażan z piekarnika. Włóż go do naczynia żaroodpornego. Wierzch bakłażana posmaruj startym czosnkiem. Ułóż na wierzchu bakłażana pokrojone w plasterki pomidory, naprzemiennie z plasterki sera mozzarella. Całość posyp suszonym oregano, skrop oliwą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Piecz przez około 12 minut.
  • Podawaj posypanego świeżą bazylią.

Przepis na łososia zapiekanego z pomidorkami koktajlowymi

Składniki na 2 porcje:

  • 2 filety z łososia (po około 150 g każdy),
  • 3 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 12 pomidorków koktajlowych,
  • sól morska,
  • świeżo zmielony, czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Łososia opłucz, osusz, dopraw solą i pieprzem. Ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu.
  • Na łososia wyłóż pesto z suszonych pomidorów (kupne lub przygotowane samodzielnie). Posyp rybę posiekanym szczypiorkiem.
  • Pomidorki przekrój na połówki. Oprósz je solą, pieprzem. Następnie włóż je do naczynia żaroodpornego z łososiem.
  • Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw potrawę do piekarnika (nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza).
  • Łososia zapiekaj przez około 18-20 minut. Na koniec przełącz na funkcję grilla i kontynuuj pieczenie aż do zarumienienia ryby.
  • Zapiekanego łososia posyp szczypiorkiem.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama