Kolacja fit – morszczuk na parze, koktajl z awokado lub zdrowa kanapka
Kolacja fit może kojarzyć się wyłącznie z różnorodnością i smakiem. Wystarczy zmieniać produkty i eksperymentować w kuchni. Najważniejsze, żeby kolacja fit nie zawierała węglowodanów prostych, ponieważ podnoszą one poziom glukozy we krwi, sprawiając, że kilkanaście minut po posiłku ponownie jesteśmy głodni. Chude mięso, jaja, warzywa – to sprzymierzeńcy figury i tym samym najlepszy wybór na fit kolację.
Kolacja fit może kojarzyć się wyłącznie z różnorodnością i smakiem. Wystarczy zmieniać produkty i eksperymentować w kuchni. Najważniejsze, żeby kolacja fit nie zawierała węglowodanów prostych, ponieważ podnoszą one poziom glukozy we krwi, sprawiając, że kilkanaście minut po posiłku ponownie jesteśmy głodni. Chude mięso, jaja, warzywa – to sprzymierzeńcy figury i tym samym najlepszy wybór na fit kolację.
Filet z morszczuka z brokułem na parze
Składniki:
- filet z morszczuka,
- sok z cytryny,
- zioła prowansalskie,
- sól ziołowa,
- pół brokułu.
Czas wykonania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Umyj i osusz filet.
2. Włóż rybę do miski z sokiem z cytryny.
3. Wsmaruj przyprawy w rybę.
4. Brokuł podziel na różyczki.
5. Włóż rybę do pojemnika do gotowania na parze.
6. Po 10 minutach do ryby dodaj brokuł.
7. Gotuj na parze jeszcze przez 10 minut.
Koktajl warzywny z otrębami
Składniki:
- szklanka jogurtu naturalnego,
- pół awokado,
- marchew,
- 3 łyżki otrębów,
- 3 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Czas wykonania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Awokado umyj, obierz, pokrój w kostkę.
2. Marchew obierz, pokrój na małe kawałki.
3. Wszystkie składniki wrzuć do blendera.
4. Miksuj wszystko aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dietetyczna kanapka z jajkiem i szczypiorkiem
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- serek naturalny bez dodatków,
- świeży szczypior,
- świeża papryka,
- pieprz, sól,
- 2 kromki chleba razowego.
Czas wykonania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Chleb posmaruj serkiem.
2. Szczypior umyj i posiekaj.
3. Ugotowane na twardo jaja obierz ze skorupki, pokrój w plastry i ułóż na serku.
4. Umyj paprykę, wydrąż nasiona i pokrój w słupki, a następnie dodaj do kanapki.
5. Przypraw do smaku pieprzem i solą.
6. Posyp kanapkę świeżym szczypiorem.
Smacznego!
- Kolacja nie musi być ciężka, tłusta i tucząca. Możesz przygotować surówkę z białej rzodkiewki oraz mus marchewkowo-kokosowy.
- Kolację należy zjeść minimum dwie godziny przed snem. Zamiast węglowodanów zjedz lekki twarożek lub sałatkę z tuńczyka.
- Po treningu musisz uzupełnić kalorie, witaminy i minerały. Postaw na kolację obfitą w węglowodany, białka i zdrowe tłuszcze.