Reklama

Kolacja fit może kojarzyć się wyłącznie z różnorodnością i smakiem. Wystarczy zmieniać produkty i eksperymentować w kuchni. Najważniejsze, żeby kolacja fit nie zawierała węglowodanów prostych, ponieważ podnoszą one poziom glukozy we krwi, sprawiając, że kilkanaście minut po posiłku ponownie jesteśmy głodni. Chude mięso, jaja, warzywa – to sprzymierzeńcy figury i tym samym najlepszy wybór na fit kolację.

Reklama

Filet z morszczuka z brokułem na parze

Składniki:

  • filet z morszczuka,
  • sok z cytryny,
  • zioła prowansalskie,
  • sól ziołowa,
  • pół brokułu.

Czas wykonania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Umyj i osusz filet.

2. Włóż rybę do miski z sokiem z cytryny.

3. Wsmaruj przyprawy w rybę.

4. Brokuł podziel na różyczki.

5. Włóż rybę do pojemnika do gotowania na parze.

6. Po 10 minutach do ryby dodaj brokuł.

7. Gotuj na parze jeszcze przez 10 minut.

Koktajl warzywny z otrębami

Składniki:

  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • pół awokado,
  • marchew,
  • 3 łyżki otrębów,
  • 3 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Czas wykonania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Awokado umyj, obierz, pokrój w kostkę.

2. Marchew obierz, pokrój na małe kawałki.

3. Wszystkie składniki wrzuć do blendera.

4. Miksuj wszystko aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dietetyczna kanapka z jajkiem i szczypiorkiem

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • serek naturalny bez dodatków,
  • świeży szczypior,
  • świeża papryka,
  • pieprz, sól,
  • 2 kromki chleba razowego.

Czas wykonania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Chleb posmaruj serkiem.

2. Szczypior umyj i posiekaj.

3. Ugotowane na twardo jaja obierz ze skorupki, pokrój w plastry i ułóż na serku.

4. Umyj paprykę, wydrąż nasiona i pokrój w słupki, a następnie dodaj do kanapki.

5. Przypraw do smaku pieprzem i solą.

6. Posyp kanapkę świeżym szczypiorem.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama