4 przepisy na koktajl błonnikowy: z bananem, jagodami i porzeczkami
Błonnik wpływa korzystnie na organizm. Przyczynia się między innymi do zmniejszenia stopnia wchłaniania cholesterolu, spowolnienia tempa rozkładu węglowodanów i zmniejszenia uczucia głodu. Ponadto reguluje rytm wypróżnień. Z tych powodów do codziennej diety warto włączyć produkty, które go zawierają.
Błonnik wpływa korzystnie na organizm. Przyczynia się między innymi do zmniejszenia stopnia wchłaniania cholesterolu, spowolnienia tempa rozkładu węglowodanów i zmniejszenia uczucia głodu. Ponadto reguluje rytm wypróżnień. Z tych powodów do codziennej diety warto włączyć produkty, które go zawierają.
Wśród źródeł błonnika wyróżnia się: warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych oraz zbożowe produkty: kasze, musli, płatki i otręby zbożowe, żytnie i razowe pieczywo. Z owoców i warzyw oraz produktów zbożowych można przygotować koktajle bogate w błonnik.
Akcesoria potrzebne do przyrządzenia koktajli:
- blender,
- młynek do kawy.
Koktajl bananowo-kakaowy z błonnikiem
Składniki:
- banan,
- pół szklanki wody,
- łyżka kakao,
- łyżka siemienia lnianego,
- łyżka pestek dyni,
- łyżka łuskanego słonecznika,
- łyżka cukru.
Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. W blenderze należy zmiksować banana, kakao, cukier i wodę.
2. W młynku trzeba przez kilka sekund zmielić wszystkie nasiona.
3. Następnie zmieloną mieszankę należy przesypać do blendera i jeszcze raz zmiksować. Gotowe!
Koktajl błonnikowy Słoneckiego
Składniki:
- łyżka niełuskanych pestek: dyni, słonecznika, siemienia lnianego,
- warzywa, najlepiej sezonowe, na przykład: pomidory, buraki, marchew, dynia,
- miód (do smaku),
- około 100-200 ml wody.
Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. W młynku należy zmielić wszystkie nasiona.
2. Przesypać nasiona do blendera, dodać trochę wody (tak by zakryła mieszankę), dodać miód i umyte, ale nieobrane warzywa. Zmiksować.
3. Dolać tyle wody, aby uzyskać około 300 ml napoju. Ponownie zmiksować. Najlepiej wypić koktajl od razu po jego przygotowaniu, ponieważ po zmieleniu czynne związki organiczne w napoju zostają uaktywnione.
Koktajl z błonnikiem i jagodami goji
Składniki:
- 200 ml jagód,
- pół szklanki jagód goji,
- pół szklanki otrębów owsianych,
- 1,5 szklanki wody.
Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze.
2. Zmiksować. Koktajl oczyszcza organizm i reguluje trawienie.
Koktajl jagodowo-porzeczkowy
Składniki:
- pół szklanki czarnych jagód,
- pół szklanki czarnych porzeczek,
- sok z limonki,
- sok z granatu.
Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy wrzucić do blendera
Zmiksować. Koktajl zawiera witaminę C oraz błonnik regulujący pracę jelit.
- Koktajl proteinowy, czyli białkowy. Wiesz jak go zrobić?
- Koktajl z cukinii to istna bomba witaminowa. Zobacz 5 przepisów z cukinią: koktajle z cukinii.
- Koktajl to nie jedyna propozycja na zdrowe śniadanie. Zobacz też przepis na bezglutenowe śniadanie z płatkami gryczanymi.