Reklama

Kiszonki, czyli np. kiszona kapusta czy ogórki, to naturalne źródło cennych dla ludzkiego organizmu witamin i bakterii, które określa się mianem bakterii probiotycznych. Probiotyki mają korzystny wpływ na pracę układu trawiennego, przyspieszają regenerację flory bakteryjnej np. po antybiotykoterapii oraz wzmacniają odporność. Warto włączać do jadłospisu kiszonki, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Reklama

Kiszone warzywa i owoce to naturalne źródło probiotyków, cenne szczególnie dla wegan, którzy nie jedzą przetworów mlecznych bogatych m.in. w kwas mlekowy. Ogórki kiszone są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Znakomicie komponują się z delikatnym smakiem np. nerkowców lub ziaren słonecznika, nadają daniom wyrazistość i kwaskową nutę.

Kiszonki – co warto wiedzieć

W czasie procesu fermentacji oprócz tworzenia się szczepów bakterii korzystnie wpływających na zdrowie, dochodzi również do innego interesującego zjawiska – warzywa i owoce tracą kalorie. Zmniejsza się ich wartość energetyczna. Czyli oprócz tego, że kiszonki są zdrowe, są też niskokaloryczną przekąską i dodatkiem. Bardzo ciekawym sposobem na urozmaicenie kapusty kiszonej jest dodanie do niej na etapie kiszenia jabłek. Zyskuje wówczas świeży i lekko słodki smak. Kiszonki ze sklepu często zawierają środki konserwujące takie, jak sorbinian potasu oraz kwas octowy, dlatego warto zawsze przed zakupem czytać skład produktu i wybierać te, które nie są dodatkowo „wzbogacane”.

Przepis na wegańską pastę do pieczywa ze słonecznika i ogórków kiszonych

Składniki:

  • 1 szklanka namoczonych na noc w 1 szklance wody ziaren słonecznika,
  • 2 małe ogórki kiszone,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego.

Czas przygotowania: około 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pokrój w bardzo drobną kostkę cebulę i ogórki.
  • Odsącz słonecznik z nadmiaru wody i zblenduj z olejem oraz sosem sojowym na gładką masę. Dodaj ogórki i cebulę, wymieszaj, przełóż do słoiczka i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
  • Pasta może być też jedzona od razu po przygotowaniu, ale schłodzona smakuje zdecydowanie lepiej.

Przepis na wegańską ekspresową surówkę z kiszonej kapusty, jabłka, żurawiny i pomarańczy

Składniki:

  • 100 g kiszonej kapusty,
  • 1 małe jabłko,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • garść żurawiny suszonej,
  • pół szklanki soku z pomarańczy,
  • sól i pieprz.

Czas przygotowania: 10-15 minut,

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Odsącz kapustę z nadmiaru wody i drobno posiekaj.
  • Obierz jabłko i zetrzyj na tarce o największych oczkach.
  • Umieść wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  • Słodka surówka z kiszonej kapusty jest znakomitym dodatkiem do ziemniaczanych dań i makaronów.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama