Kiełki wychodowane domowymi sposobami leżą na stole.
©morissfoto/Fotolia.com
Styl życia

Kiełki – jak hodować je w kiełkownicy? Zasady domowej uprawy kiełków

Kiełki hoduje się z nasion, które najlepiej kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Należy je przebrać, opłukać i namoczyć na 5-10 godzin (im większe nasiona, tym dłużej trzeba je moczyć). Kiełki trzeba płukać 2-4 razy dziennie. Są gotowe do jedzenia po około 5 dniach.

Kiełki hoduje się z nasion, które najlepiej kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Należy je przebrać, opłukać i namoczyć na 5-10 godzin (im większe nasiona, tym dłużej trzeba je moczyć). Kiełki trzeba płukać 2-4 razy dziennie. Są gotowe do jedzenia po około 5 dniach.

 

Kiełki to przysmak zawierający mnóstwo witamin, soli mineralnych, białka oraz błonnika. Można je jeść na surowo, dodając do sałatek, kanapek, mięs i serów. Równie pyszne są po poddaniu ich obróbce termicznej, np. w potrawach kuchni azjatyckiej.

Kasia gotuje z Polki.pl: jak zrobić popcorn

 

Gdzie kupić nasiona kiełków?

 

Nasiona do hodowli kiełków najlepiej kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Można zaopatrzyć się w specjalne mieszanki do uprawy lub kupić kiełki jednej rośliny, np. rzodkiewki, brokuła lub lucerny. Należy unikać nasion ze sklepów ogrodniczych. Są one bowiem przeznaczone do hodowli gruntowej i często zawierają nawozy, pestycydy i środki konserwujące. Przed wysianiem warto przebrać nasiona i wyrzucić uszkodzone, przebarwione lub zbyt twarde (zdarza się to w przypadku nasion kiełków fasoli mung).

 

Jak zasiać kiełki?

 

Po przebraniu należy opłukać i namoczyć nasiona przez 5-6 godzin (mniejsze) lub 10-12 godzin (większe). Następnie trzeba je znów opłukać i umieścić w kiełkownicy. Pojemnik z kiełkami najlepiej postawić w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Można ustawić go na parapecie, jednak nie w pełnym słońcu. Wysoka temperatura, w połączeniu z wilgocią, sprzyja bowiem powstawaniu pleśni. Jeśli pleśń pojawi się w trakcie hodowania kiełków, należy wyrzucić wszystkie. Nasiona trzeba płukać 2-4 razy dziennie, używając do tego letniej, przegotowanej wody. Po każdym płukaniu usuwa się nadmiar płynu. Kiełki są gotowe do spożycia po 4-5 dniach. Warto pamiętać, aby przed ich zjedzeniem usunąć nasiona, które nie wykiełkowały. Można to zrobić, wsypując wszystkie do miski i zalać wodą. Puste łupinki wypłyną na powierzchnię, dzięki czemu z łatwością można będzie je zebrać, np. łyżką. Małe nasiona można przepłukać na durszlaku. Te niewykiełkowane wypłyną przez dziurki znajdujące się w naczyniu. Kiełki najlepiej zjeść od razu, ponieważ są wtedy najbardziej wartościowe. Można też przechowywać je w lodówce przez około 7 dni. Przed włożeniem do lodówki należy je dokładnie osuszyć, by nie dostała się do nich pleśń.

 

Zalety używania kiełkownicy

 

Kiełkownica to pojemnik przeznaczony specjalnie do uprawy kiełków. Może być wykonany z plastiku, szkła lub ceramiki. Warto wybrać naczynie, które jest przezroczyste. Zapewnia ono kiełkom najwięcej światła. Na dnie tacek powinny znajdować się rowki, które poprawiają cyrkulację powietrza. Kiełkownica zazwyczaj składa się z dwóch lub trzech tacek ułożonych jedna nad drugą. Pozwala to wyhodować kilka rodzajów kiełków w tym samym czasie. Oprócz tacek, kiełkownica ma też pokrywkę i pojemnik na wodę. Niektóre modele zostały wyposażone w syfon, który ma za zadanie odprowadzenie nadmiaru wody. Ważne, aby po zakończeniu każdej uprawy kiełków dokładnie umyć pojemnik. W tym celu można go zalać wrzątkiem lub umyć wodą z dodatkiem octu. Pozwoli to usunąć bakterie, pleśnie i grzyby.

Patelnia na blacie.
©MIGUEL GARCIA SAAVED/Fotolia.com
Styl życia
Kiełkownica oraz patelnia beztłuszczowa - akcesoria kuchenne, które warto mieć w domu
Gadżety do kuchni powinny być użyteczne dla domowników. Fani zdrowego jedzenia mogą zaopatrzyć się w kiełkownicę, która pomoże wyhodować kiełki. Cena urządzenia wynosi kilkadziesiąt złotych. W domu warto mieć również patelnię o nieprzywierającej powłoce, np. teflonową. Dzięki niej podczas smażenia potraw nie będzie trzeba dodawać do nich tłuszczu.

Gadżety do kuchni powinny być użyteczne dla domowników. Fani zdrowego jedzenia mogą zaopatrzyć się w kiełkownicę, która pomoże wyhodować kiełki. Cena urządzenia wynosi kilkadziesiąt złotych. W domu warto mieć również patelnię o nieprzywierającej powłoce, np. teflonową. Dzięki niej podczas smażenia potraw nie będzie trzeba dodawać do nich tłuszczu.   Blender kielichowy to wyjątkowo przydatny sprzęt kuchenny . Dzięki niemu można szybko przyrządzić zdrowe koktajle owocowo-warzywne , sosy, kremy, masła, pasty kanapkowe, masy na ciasta i placki, a także kremowe zupy. Patelnia beztłuszczowa, czyli smażenie bez odrobiny oleju Patelnia beztłuszczowa umożliwia przygotowanie posiłków bez dodatku oliwy, oleju, masła lub smalcu. W naczyniu można dusić: warzywa, owoce, mięso, jajka, racuchy i inne produkty. Sprzęt przypadnie do gustu cukrzykom, amatorom zdrowego odżywiania oraz osobom, które się odchudzają.   Patelnie beztłuszczowe mają różną średnicę (od 12 do nawet 50 centymetrów). Mogą być wykonane ze stali, aluminium, miedzi, bądź żeliwa. Naczynia mają dwa główne rodzaje powłok: ceramiczną – jest nieprzywierająca i odporna na zarysowania, ale ciężka. Nagrzewa się dłużej niż teflon, jednak dłużej utrzymuje ciepło. Patelni ceramicznej nie należy myć w zmywarce, gdyż może się zniszczyć; teflonową – jest nieprzywierająca i lekka, ale można ją łatwo zarysować. Teflon szybko się nagrzewa i szybko wychładza. Patelni teflonowej nie należy myć w zmywarce anie intensywnie szorować myjkami lub metalowymi sztućcami, by się nie zniszczyła.   Patelnie beztłuszczowe mogą mieć gładkie, grillowe albo kratkowane dna. Cena naczyń waha od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. Patelnie żeliwne i miedziane są droższe od tych wykonanych ze stali...

Kiełki wysypujące się ze słoika
©Grafvision/Fotolia
Styl życia
Jakie są właściwości i zastosowanie kiełków?
Najpopularniejsze kiełki to rzodkiewka, rzeżucha, brokuł, lucerna, soja. Można hodować je samodzielnie po kilka rodzajów w kiełkownicy bądź kupować gotowe opakowania w sklepach. Nadają się zarówno do jedzenia na surowo, jak i jako dodatek do potraw smażonych lub gotowanych.

Najpopularniejsze kiełki to rzodkiewka, rzeżucha, brokuł, lucerna, soja. Można hodować je samodzielnie po kilka rodzajów w kiełkownicy bądź kupować gotowe opakowania w sklepach. Nadają się zarówno do jedzenia na surowo, jak i jako dodatek do potraw smażonych lub gotowanych. Zdrowotne właściwości kiełków Kiełki roślin zawierają więcej lepszych dla organizmu składników odżywczych niż już wyhodowane z nich dorosłe rośliny, a są małokaloryczne. Pomagają zachować zdrowie i młodość. Dostarczają witamin A, B, C, D, E, H, K, PP, minerałów (żelazo, magnez, potas, cynk, fosfor, wapń, selen, miedź, sód, lit), łatwo przyswajalnego i wartościowego białka, błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, dobrych cukrów i tłuszczów. Regularne spożywanie kiełków w diecie wzmacnia system odpornościowy człowieka, działa antynowotworowo, uzupełnia braki składników mineralnych i witamin. Kiełki pomagają przy problemach żołądkowych, ze skórą, włosami i paznokciami, podwyższonym poziomie cholesterolu, stresie, zmęczeniu, osłabieniu organizmu, niwelują wolne rodniki, skracają rekonwalescencję po zabiegach i operacjach. Do najpopularniejszych odmian kiełków należą: kiełki rzodkiewki i rzeżuchy – ostrzejsze, pikantniejsze, o właściwościach antybakteryjnych i odkażających, pobudzają metabolizm, pracę nerek, polecane przy infekcjach, kiełki brokuła – zawierają sulfofran o działaniu przeciwnowotworowym, luteinę, koenzym Q10, białko, witaminy, minerały, kiełki lucerny – bogate w fitoestrogeny (łagodzą objawy menopauzy), dbają o prawidłowe działanie układu krwionośnego, wzmacniają odporność, łagodzą przebieg chorób reumatycznych, zwalczają anemię, kiełki soi – do regulacji trudności z układami nerwowym i hormonalnym. Produkcja kiełków Początkowo warto próbować różnych gotowych odmian kiełków z większych sklepów...

Rozwinięta rzeżucha.
©Ruslan Mitin/Fotolia.com
Styl życia
Właściwości rzeżuchy - dlaczego warto jeść rzeżuchę cały rok? Jak siać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha jest rośliną, którą można wyhodować z nasion samodzielnie w domu, używając do tego jedynie ręcznika papierowego lub waty i wody. Ta bogata w wartości odżywcze roślina dodaje potrawom lekko pikantnego i wyrazistego smaku. W medycynie ludowej rzeżucha była stosowana w kuracjach oczyszczających organizm.

Rzeżucha jest rośliną, którą można wyhodować z nasion samodzielnie w domu, używając do tego jedynie ręcznika papierowego lub waty i wody. Ta bogata w wartości odżywcze roślina dodaje potrawom lekko pikantnego i wyrazistego smaku. W medycynie ludowej rzeżucha była stosowana w kuracjach oczyszczających organizm.   Rzeżucha jest bardzo zdrowa, ale nie jest wskazane jedzenie jej w nadmiarze . Ilość gałązek odpowiadająca 1-2 łyżkom stołowym to zalecana dzienna porcja tego smakołyku. Rzeżucha może powodować stany zapalne pęcherza, jeśli zje się jej za dużo. Wartości odżywcze rzeżuchy Rzeżucha to typowo wielkanocny przysmak i element dekoracyjny świątecznego stołu, jednak ze względu na bogactwo składników odżywczych warto włączać ją do jadłospisu przez cały rok. Jest źródłem witamin C, A, K oraz witamin z grupy B, kwasu foliowego, potasu, cynku, fosforu, chromu, siarki, wapnia i żelaza.   Ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów, jedzenie rzeżuchy jest szczególnie zalecane osobom, które cierpią z powodu: cukrzy i innych chorób trzustki , chorób układu krążenia, np. choroby wieńcowej, miażdżycy, anemii, reumatyzmu, chorób nerek, chorób tarczycy, osteoporozy, różnego typu zmian i chorób skórnych , jak egzema czy trądzik.   Ponadto rzeżucha jest bardzo smaczna i niskokaloryczna. 100 g gałązek to zaledwie 30 kcal.   Rzeżuchę można stosować w formie toniku do przecierania skóry, który łagodzi podrażnienia i oczyszcza pory. Ze świeżych łodyżek należy wycisnąć sok, najlepiej za pomocą sokowirówki. Jak wyhodować rzeżuchę w domu Rzeżucha posiana w domu powinna zostać zjedzona zanim zakwitnie. Kwiaty powodują, że gałązki stają się...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik