Reklama

Kasza jaglana na słodko to sposób na zdrową przekąskę, deser lub podwieczorek. Ma działanie rozgrzewające, podnosi odporność organizmu i działa antybakteryjnie. Jest dobrym źródłem energii i ma silne właściwości odżywcze.

Reklama

Rada: Zamiast całych migdałów możesz użyć płatków migdałowych. Kaszę jaglaną można ugotować także w naparze z melisy, wówczas smak deseru będzie bardziej delikatny i miodowy.

Czas wykonania: około 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • blendera,
  • sitka,
  • garnka,
  • noża,
  • deski do krojenia,
  • ceramicznego naczynia żaroodpornego.

Składniki:

  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 200 g świeżych truskawek,
  • 1 banan,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu,
  • kilka listków świeżej lub suszonej mięty,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka migdałów.

Sposób wykonania:

1. Liście mięty zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem do zaparzenia na 10 minut.

2. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i płucz pod bieżącą wodą o zmiennej temperaturze (ciepła-zimna woda), aby utraciła swoją gorycz.

3. Napar z mięty wlej do garnka i zagotuj.

4. Do gotującego się naparu dodaj kaszę jaglaną. Kaszę jaglaną gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

5. Migdały posiekaj na drobno.

6. Banana pokrój w plasterki.

7. Truskawki pokrój w ćwiartki.

8. Do blendera wrzuć ugotowaną kaszę jaglaną i plasterki banana. Dodaj posiekane migdały i cukier trzcinowy. Całość zmiksuj.

9. Do ceramicznego naczynia żaroodpornego przełóż część kaszy jaglanej. Następnie wyłóż warstwę truskawek i pozostałą część kaszy jaglanej.

10. Naczynie wstaw do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180º.

11. Po zapieczeniu wyjmij z pieca i podawaj z łyżką jogurtu naturalnego.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama