Sposób na zwiększenie odporności – jeżówka purpurowa
Jeżówkę purpurową częściej spotyka się pod nazwą echinacea. W Polsce uprawiana jest jako roślina ozdobna, ale Indianie Ameryki Północnej używali jej jako leku na bóle gardła, zębów oraz stany zakaźne. Stosowanie echinacei poleca się szczególnie osobom, które mają problem z układem odpornościowym i cierpią na nawracające przeziębienia.
Jeżówkę purpurową częściej spotyka się pod nazwą echinacea. W Polsce uprawiana jest jako roślina ozdobna, ale Indianie Ameryki Północnej używali jej jako leku na bóle gardła, zębów oraz stany zakaźne. Stosowanie echinacei poleca się szczególnie osobom, które mają problem z układem odpornościowym i cierpią na nawracające przeziębienia.
Właściwości jeżówki purpurowej
Ziele jeżówki purpurowej, sok i jej korzeń zawierają pochodne kwasu kawowego, polisacharydy i glikoproteiny. Jeżówka ma działanie:
- przeciwnowotworowe, przeciwalergiczne i antygrzybicze,
- pobudzające system immunologiczny i zwiększające odporność organizmu,
- łagodzące stany zapalne,
- pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, jelitowego i trzustkowego,
- przyspieszające przemianę materii,
- stymulujące procesy regeneracyjne.
Zastosowanie jeżówki purpurowej
Jeżówkę purpurową, czyli echinaceę, stosuje się w:
- problemach skórnych – ropniach, pokrzywkach, egzemach, czyrakach, trudno gojących się ranach.
- infekcjach – przeziębieniach, grypie, zapaleniu migdałków, zapaleniu gardła,
- chorobach wirusowych – zakażeniu drożdżakami, mononukleozie zakaźnej,
- okresach przemęczenia i osłabienia – wzmacnia odporność,
- zapaleniu stawów,
- skazie moczanowej,
- stanie obniżonego nastroju, wywołanym przesileniem.
Preparaty na bazie jeżówki purpurowej
Suplementy jeżówki purpurowej można kupić w postaci tabletek, kropki, syropów i maści. Kapsułki z echinaceą to koszt około 20-30 złotych za opakowanie wystarczające na dwa miesiące, krople to koszt rzędu kilkunastu złotych, sok – około 6 złotych za 50 ml. Nalewkę i napar z jeżówki można sporządzić samemu, koszt suszu 50 g zaczyna się od kilku złotych, natomiast 50 g korzenia – od kilkunastu złotych.
- Przepis na nalewkę z jeżówki
Składniki: 10 dag zielonego korzenia lub ziela jeżówki purpurowej, 0,5 l alkoholu 40%. Zalej korzeń alkoholem i pozostaw na tydzień lub dwa w zaciemnionym miejscu. Po tym czasie zlej nalewkę, przesącz. Przechowuj w chłodnym pomieszczeniu.
- Przepis na napar z jeżówki purpurowej
Składniki: 15 dag suszonego korzenia jeżówki, szklanka wody destylowanej. Susz zalej wrzącą wodą, odstaw na 20 minut. Przecedź.
Przeciwwskazania do stosowania jeżówki purpurowej
Ponieważ nie są znane skutki stosowania echinacei podczas ciąży i karmienia piersią, nie zaleca się stosowania zioła w tym czasie. Niewskazane jest także stosowanie jeżówki przez osoby, które mają uczulenie na kwiaty z rodziny stokrotkowatych, cierpią na toczeń lub autoimmunizację lub chorują na gruźlicę i sklerozę. Nie poleca się także podawania jeżówki dzieciom do 4 roku życia.