Reklama

Jeżówkę purpurową częściej spotyka się pod nazwą echinacea. W Polsce uprawiana jest jako roślina ozdobna, ale Indianie Ameryki Północnej używali jej jako leku na bóle gardła, zębów oraz stany zakaźne. Stosowanie echinacei poleca się szczególnie osobom, które mają problem z układem odpornościowym i cierpią na nawracające przeziębienia.

Reklama

Właściwości jeżówki purpurowej

Ziele jeżówki purpurowej, sok i jej korzeń zawierają pochodne kwasu kawowego, polisacharydy i glikoproteiny. Jeżówka ma działanie:

  • przeciwnowotworowe, przeciwalergiczne i antygrzybicze,
  • pobudzające system immunologiczny i zwiększające odporność organizmu,
  • łagodzące stany zapalne,
  • pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, jelitowego i trzustkowego,
  • przyspieszające przemianę materii,
  • stymulujące procesy regeneracyjne.

Zastosowanie jeżówki purpurowej

Jeżówkę purpurową, czyli echinaceę, stosuje się w:

  • problemach skórnych – ropniach, pokrzywkach, egzemach, czyrakach, trudno gojących się ranach.
  • infekcjach – przeziębieniach, grypie, zapaleniu migdałków, zapaleniu gardła,
  • chorobach wirusowych – zakażeniu drożdżakami, mononukleozie zakaźnej,
  • okresach przemęczenia i osłabienia – wzmacnia odporność,
  • zapaleniu stawów,
  • skazie moczanowej,
  • stanie obniżonego nastroju, wywołanym przesileniem.

Preparaty na bazie jeżówki purpurowej

Suplementy jeżówki purpurowej można kupić w postaci tabletek, kropki, syropów i maści. Kapsułki z echinaceą to koszt około 20-30 złotych za opakowanie wystarczające na dwa miesiące, krople to koszt rzędu kilkunastu złotych, sok – około 6 złotych za 50 ml. Nalewkę i napar z jeżówki można sporządzić samemu, koszt suszu 50 g zaczyna się od kilku złotych, natomiast 50 g korzenia – od kilkunastu złotych.

  • Przepis na nalewkę z jeżówki

Składniki: 10 dag zielonego korzenia lub ziela jeżówki purpurowej, 0,5 l alkoholu 40%. Zalej korzeń alkoholem i pozostaw na tydzień lub dwa w zaciemnionym miejscu. Po tym czasie zlej nalewkę, przesącz. Przechowuj w chłodnym pomieszczeniu.

  • Przepis na napar z jeżówki purpurowej

Składniki: 15 dag suszonego korzenia jeżówki, szklanka wody destylowanej. Susz zalej wrzącą wodą, odstaw na 20 minut. Przecedź.

Reklama

Przeciwwskazania do stosowania jeżówki purpurowej

Ponieważ nie są znane skutki stosowania echinacei podczas ciąży i karmienia piersią, nie zaleca się stosowania zioła w tym czasie. Niewskazane jest także stosowanie jeżówki przez osoby, które mają uczulenie na kwiaty z rodziny stokrotkowatych, cierpią na toczeń lub autoimmunizację lub chorują na gruźlicę i sklerozę. Nie poleca się także podawania jeżówki dzieciom do 4 roku życia.

Reklama
Reklama
Reklama