Reklama

Karmel jest wyśmienity do polewania naleśników, gofrów, lodów, przekładania ciast i dekorowania tortów. Wegański karmel można przygotować z mleka kokosowego i cukru. Robiąc karmel, należy uważać na to, aby cukier się nie przypalił, ponieważ całość będzie wówczas gorzka.

Reklama

Karmelu nie wolno próbować, gdy jest gorący. Cukier przykleja się do języka oraz ust, powodując przykre i niebezpieczne oparzenia. Wegański karmel można przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie.

Przepis na wegański karmel

Składniki:

Czas przygotowania: około 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wsyp do rondelka z grubym dnem cukier i podgrzewaj do czasu aż się rozpuści, pilnuj żeby się nie przypalił.
  • Dodaj do cukru (bardzo ostrożnie, bo ma wysoką temperaturę) mleko kokosowe i sól, wymieszaj. Cukier chwilowo się zetnie, a w mleku mogą być grudki – nie jest to powód do zmartwienia, ponieważ pod wpływem mieszania i temperatury konsystencja szybko będzie gładka.
  • Podgrzewaj całość do momentu, aż karmel będzie gęsty i aksamitny. W momencie, gdy nabierze odpowiedniej tekstury, zdejmij rondelek z gazu i dodaj olej kokosowy, ponownie wymieszaj.

Przygotowany w ten sposób wegański karmel można wzbogacać w dowolny sposób, np. dodając do niego masło orzechowe, więcej soli (powstanie wówczas solony karmel), wanilię, chili, kakao czy rum.

Przepis na wegańskie ciasteczka z solonym karmelem

Składniki:

  • 90 g mąki pszennej,
  • 1 dojrzały banan,
  • woda,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • karmel – wykonany wg przepisu powyżej z dodatkiem pół łyżeczki soli,
  • tabliczka gorzkiej czekolady – wegańskiej – bez dodatku mleka krowiego.

Czas przygotowania: około 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj karmel i dokładnie go ostudź, tak, aby był bardzo gęsty, możesz włożyć go na 10 minut do zamrażalnika.
  • Pokrój banana w cienkie plasterki lub rozgnieć widelcem, połącz z mąką i olejem. Wlej około 5-10 łyżek ciepłej wody i zagnieć ciasto. Powinno być sypkie, ale nie suche, nie może być też kleiste.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, rób z nich małe placuszki i wykładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz ciastka około 10-15 minut.
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  • Jeszcze ciepłe każde ciastko polej odrobiną karmelu i czekoladą. Odstaw do wystudzenia. Efekt będzie lepszy i szybszy, jeżeli włożysz ciastka do lodówki na 15-20 minut.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama