Sos do kaszy gryczanej z pieczarkami
Sos do kaszy gryczanej nadaje smak całej potrawie. Jeśli nie wiesz, jak zrobić sos, który będzie smakował całej rodzinie, koniecznie wypróbuj ten przepis. Sos do kaszy gryczanej z pieczarkami to doskonała propozycja, zarówno dla jedzących mięso, jak i wegetarian.
Sos do kaszy gryczanej nadaje smak całej potrawie. Jeśli nie wiesz, jak zrobić sos, który będzie smakował całej rodzinie, koniecznie wypróbuj ten przepis. Sos do kaszy gryczanej z pieczarkami to doskonała propozycja, zarówno dla jedzących mięso, jak i wegetarian.
Rada:
Sos będzie lepiej smakował, jeśli posypiesz go świeżą pietruszką lub koperkiem.
Składniki:
- 300 gramów pieczarek,
- 1 cebula,
- 200 gramów kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki masła (najlepiej z zawartością minimum 85% tłuszczu mlecznego),
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Obierz pieczarki.
2. Umyj pieczarki i pokrój je na małe kawałki (w kostkę lub w paski).
3. Obierz cebulę.
4. Posiekaj cebulę na jak najmniejsze kawałki.
5. Masło podgrzej na patelni.
6. Na patelnię wrzuć cebulę.
7. Smaż kilka minut, aż się zarumieni, jednocześnie mieszając.
8. Dodaj pieczarki.
9. Smaż wszystko na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu składników.
10. Kiedy pieczarki będą miękkie, dodaj śmietanę.
11. Posyp danie pieprzem i solą.
12. Mieszaj do momentu, aż sos zrobi się gęsty. Po około 5 minutach, sos będzie gotowy.
Smacznego!
- Szukasz nowych przepisów? Sprawdź właściwości i stosowanie mąki gryczanej.
- Kasza gryczana to coś dla sercowców i anemików. Jak jeść kaszę gryczaną?
- Kasza gryczana ma dużo błonnika. Sprawdź indeks glikemiczny i wartości odżywcze kaszy gryczanej.
- Wolisz kaszę paloną czy niepaloną? Oto dietetyczne przepisy na dania obiadowe z kaszą gryczaną.
- Nie masz pomysłu na obiad? Oto jak zrobić super kotlety z kaszy gryczanej!
- Sos winegret to połączenie oliwy z miodem, musztardą, octem winnym i ziołami prowansalskimi. Zobacz jak go zrobić!