quiche z warzywami i łososiem na białym talerzu
© stitchik/Adobe Stock
Styl życia

Przepis na quiche, czyli ciasto kruche z nadzieniem z łososia i warzyw oraz kremowego sosu

Quiche z warzywami to pomysł na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza miłośników wędzonego łososia, sera oraz aromatycznych ziół. Na potrawę składa się ciasto kruche z wytrawnym nadzieniem wykonanym z warzyw, kawałków ryby oraz kremowej śmietany. Quiche doskonale smakuje podane na gorąco i obsypane żółtym, startym serem.

Quiche z warzywami to pomysł na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza miłośników wędzonego łososia, sera oraz aromatycznych ziół. Na potrawę składa się ciasto kruche z wytrawnym nadzieniem wykonanym z warzyw, kawałków ryby oraz kremowej śmietany. Quiche doskonale smakuje podane na gorąco i obsypane żółtym, startym serem.

 

Do przygotowania quiche z warzywami niezbędna będzie forma do tarty. Jest to wysokiej jakości naczynie żaroodporne, które pozwala piec przeróżne potrawy, zarówno na słodko (np. tarta z jabłkami), jak i słono (np. tarta ze szpinakiem).

 

Potrzebujesz:

 

  • formy do tarty (np. o standardowej średnicy 27 cm),
  • patelni,
  • 2 misek,
  • czystej kuchennej ściereczki,
  • tarki o grubych oczkach,
  • wałka do ciasta.

 

Składniki:

 

  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g śmietany 12 lub 18%,
  • 2 całe jajka,
  • 2 żółtka,
  • 100 g masła,
  • ¾ szklanki mleka,
  • ¼ kostki żółtego sera,
  • 1 pomidor,
  • 1 nieduża cukinia,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • 250 g wędzonego łososia,
  • majeranek,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka w proszku.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Mąkę pszenną i masło przełóż do miski i wyrabiaj ciasto dłońmi, aż składniki połączą się ze sobą.
  • Dodaj jedno żółtko oraz łyżeczkę przegotowanej wody i ugniataj całość, aż powstanie jednolita masa.
  • Ciasto przykryj kuchenną ścierką i odstaw do lodówki na pół godziny.

Nadzienie:

  • Cukinię i pomidora, po obraniu ze skóry, pokrój w drobną kostkę (pomidora sparz wcześniej wrzątkiem, wówczas jego skóra będzie łatwa do usunięcia).
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przełóż do niej warzywa oraz dodaj ulubione przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek, tymianek i smaż ok. 5 minut.
  • W osobnej misce połącz ze sobą 2 całe jajka, śmietanę i 1 żółtko.
  • Dolej mleko i dopraw całość solą oraz pieprzem.
  • Wędzonego łososia pokrój w kostkę i przełóż, razem z ostudzonymi warzywami z patelni, do miski ze śmietaną.
  • Całość delikatnie wymieszaj.
  • Ciasto z lodówki rozwałkuj, a następnie przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną formy do tarty.
  • Warzywno-łososiowe nadzienie przelej do formy a wierz pokryj startym żółtym serem.
  • Quiche z warzywami piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez pół godziny.

Smacznego!

Tarta ze szpinakiem na desce.
©saquizeta/fotolia
Styl życia
2 smaczne przepisy na tartę ze szpinakiem: tarta z serem pleśniowym i tarta z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Kruche ciasto na tartę wałkuje się na stolnicy i piecze w piekarniku około 20 minut. Szpinak dobrze komponuje się z niebieskim serem pleśniowym oraz smażonym kurczakiem. Do każdego przepisu potrzebna jest śmietana 30 procentowa.

Kruche ciasto na tartę wałkuje się na stolnicy i piecze w piekarniku około 20 minut. Szpinak dobrze komponuje się z niebieskim serem pleśniowym oraz smażonym kurczakiem . Do każdego przepisu potrzebna jest śmietana 30 procentowa.   Do przygotowania tarty przyda się stolnica, wałek do ciasta oraz forma na tartę (26 centymetrów). Szpinak można wyjąć z zamrażarki około 20 minut wcześniej , żeby nie był twardy. Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym, krok po kroku Składniki na tartę: 240 gramów mąki pszennej (około 2 szklanki), 125 gramów masła (około pół kostki), 2 żółtka, 1/4 szklanki wody lub łyżka śmietany, szczypta soli.   Składniki na nadzienie do tarty: opakowanie mrożonego szpinaku (450 gramów), szklanka śmietany 30 procentowej, opakowanie niebieskiego sera pleśniowego (100 gramów), 2 całe jajka, 1 łyżka mąki pszennej, szczypta soli, szczypta pieprzu.   Czas przygotowania: około 60 minut Poziom trudności: średnie   Sposób przygotowania tarty: Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj masło, wodę lub śmietanę, żółtka oraz sól. Całość zagniataj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, ale niezbyt długo – wówczas będzie kruche. Rozwałkuj ciasto i przełóż je delikatnie do formy. Tartę piecz w rozgrzanym piekarniku (do 180 stopni Celsjusza) około 15-20 minut. Po upieczeniu, ciasta nie wyjmuj z foremki.   Sposób przygotowania nadzienia do tarty: Do miski włóż śmietanę, mąkę oraz jajka i wymieszaj. Dodaj szpinak i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wylej nadzienie do upieczonej tarty. Na wierzch dodaj pokrojony na mniejsze kawałki ser pleśniowy. Całość piecz w piekarniku...

Tarta z łososiem
© allfortof/Fotolia.com
Styl życia
Tarta z łososiem, czyli wytrawne ciasto na obiad
Porcja tarty z łososiem ma około 300 kalorii. Tarta z łososiem to potrawa, która może być podawana jako danie obiadowe. Smakuje wyśmienicie nie tylko na ciepło, ale także po ostygnięciu.

Porcja tarty z łososiem ma około 300 kalorii. Tarta z łososiem to potrawa, która może być podawana jako danie obiadowe. Smakuje wyśmienicie nie tylko na ciepło, ale także po ostygnięciu.   Tartę możesz przygotować na gotowym cieście francuskim, które jest dostępne w każdym większym sklepie. Szukaj go w lodówkach, ponieważ musi być ciągle schładzane, by zachowało świeżość. Przepis na spód do słonej tarty Tarta najlepiej smakuje na własnoręcznie zrobionym kruchym spodzie . Jest on nieco inny niż ten, który robi się np. do tarty owocowej, ponieważ nie może być słodki, by nie zaburzyć harmonii smaków.   Składniki: szklanka mąki pszennej, 1/2 kostki zimnego masła. 1 żółtko, 1 łyżeczka soli, 1/5 szklanki wody.   Sposób przygotowania: 1. Zimne masło posiekaj nożem. 2. Ugnieć je z mąką, a następnie dodaj pozostałe składniki. 3. Zagnieć ciasto i włóż na pół godziny do lodówki. 4. Po wyjęciu szybko rozwałkuj na grubość ok. 3 mm na kształt okręgu, wyłóż na formę do tarty. 5. Nakłuj ciasto widelcem.   Kruchy spód do tarty nie musi być wcześniej pieczony, ponieważ jest na tyle cienki, że powinien się zapiec razem z nadzieniem. Jeśli jednak obawiasz się, że się nie dopiecze, możesz spód zapiec przez 5-10 minut i dopiero wtedy nałożyć farsz. Nadzienie do tarty z łososiem Składniki: 20 dag wędzonego łososia, 4 jajka, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 10 pomidorków koktajlowych; 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz.   Sposób przygotowania: 1. Wymieszaj jajka, sok cytrynowy i oba rodzaje śmietany. 2. Na przygotowanym wcześniej spodzie rozłóż kawałki łososia . 3. Zalej wędzonego łososia masą jajeczno-śmietanową i dopraw przyprawami. 4. Na wierzchu...

Tarta z warzywami
© FPWing/Fotolia.com
Styl życia
Tarty warzywne – na cieście kruchym i francuskim
Tarty z warzywami możemy serwować na cieście kruchym lub francuskim. Dodając do nich ser sprawdźmy, jak bardzo jest słony by nie przesolić potrawy.

Tarty z warzywami możemy serwować na cieście kruchym lub francuskim. Dodając do nich ser sprawdźmy, jak bardzo jest słony by nie przesolić potrawy.   Przygotowanie warzywnych tart jest bardzo proste, a bogactwo jarzyn i warzyw, świeżych czy mrożonych, pozwala nam cieszyć się nimi przez cały rok. Błyskawiczna tarta z ciasta francuskiego Delikatna tarta na cieście francuskim z plasterkami chrupiących warzyw to idealna propozycja na kolorowy obiad na gorąco, gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Dodajmy do tego wielobarwne sałaty, kiełki i uprażone pestki słonecznika , odrobinę jogurtu naturalnego, posypmy świeżo zmielonym pieprzem, a potrawą nacieszymy również oczy.   Składniki: 1 ciasto francuskie, 3 pietruszki, 2 marchewki, 1 burak, oliwa, pieprz, sól morska.   Czas wykonania: 15 minut na przygotowywanie warzyw + 30 minut na pieczenie we wcześniej nagrzanym piekarniku Stopień trudności: łatwy Z podanych proporcji wychodzi blacha o wymiarze płata ciasta francuskiego , którego używamy.   Sposób przygotowania: Wykładamy blachę papierem do pieczenia i rozwijamy ciasto francuskie. Układamy na nim cienkie plasterki obranych warzyw, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem i zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°. Podajemy na ciepło lub na zimno, dodając na wierzch niewielką porcję oliwy i drobno posiekane, świeże zioła . Warzywa można wymieniać na wszystkie, które lubimy, a które dadzą się pokroić w talarki, np. na cebulę, cukinię, bakłażana.   Kolorowa tarta warzywna z kozim serem Tarta z warzywami z kozim serem ma charakterystyczny smak i przepięknie wygląda. Doskonale smakuje z kieliszkiem chłodnego, białego wina, jedzona na świeżym powietrzu.   Składniki: Na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 kostki...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner