Reklama

Quiche z warzywami to pomysł na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza miłośników wędzonego łososia, sera oraz aromatycznych ziół. Na potrawę składa się ciasto kruche z wytrawnym nadzieniem wykonanym z warzyw, kawałków ryby oraz kremowej śmietany. Quiche doskonale smakuje podane na gorąco i obsypane żółtym, startym serem.

Reklama

Do przygotowania quiche z warzywami niezbędna będzie forma do tarty. Jest to wysokiej jakości naczynie żaroodporne, które pozwala piec przeróżne potrawy, zarówno na słodko (np. tarta z jabłkami), jak i słono (np. tarta ze szpinakiem).

Potrzebujesz:

  • formy do tarty (np. o standardowej średnicy 27 cm),
  • patelni,
  • 2 misek,
  • czystej kuchennej ściereczki,
  • tarki o grubych oczkach,
  • wałka do ciasta.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g śmietany 12 lub 18%,
  • 2 całe jajka,
  • 2 żółtka,
  • 100 g masła,
  • ¾ szklanki mleka,
  • ¼ kostki żółtego sera,
  • 1 pomidor,
  • 1 nieduża cukinia,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • 250 g wędzonego łososia,
  • majeranek,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka w proszku.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Mąkę pszenną i masło przełóż do miski i wyrabiaj ciasto dłońmi, aż składniki połączą się ze sobą.
  • Dodaj jedno żółtko oraz łyżeczkę przegotowanej wody i ugniataj całość, aż powstanie jednolita masa.
  • Ciasto przykryj kuchenną ścierką i odstaw do lodówki na pół godziny.

Nadzienie:

  • Cukinię i pomidora, po obraniu ze skóry, pokrój w drobną kostkę (pomidora sparz wcześniej wrzątkiem, wówczas jego skóra będzie łatwa do usunięcia).
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przełóż do niej warzywa oraz dodaj ulubione przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek, tymianek i smaż ok. 5 minut.
  • W osobnej misce połącz ze sobą 2 całe jajka, śmietanę i 1 żółtko.
  • Dolej mleko i dopraw całość solą oraz pieprzem.
  • Wędzonego łososia pokrój w kostkę i przełóż, razem z ostudzonymi warzywami z patelni, do miski ze śmietaną.
  • Całość delikatnie wymieszaj.
  • Ciasto z lodówki rozwałkuj, a następnie przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną formy do tarty.
  • Warzywno-łososiowe nadzienie przelej do formy a wierz pokryj startym żółtym serem.
  • Quiche z warzywami piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez pół godziny.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama