Przepis na quiche, czyli ciasto kruche z nadzieniem z łososia i warzyw oraz kremowego sosu
Quiche z warzywami to pomysł na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza miłośników wędzonego łososia, sera oraz aromatycznych ziół. Na potrawę składa się ciasto kruche z wytrawnym nadzieniem wykonanym z warzyw, kawałków ryby oraz kremowej śmietany. Quiche doskonale smakuje podane na gorąco i obsypane żółtym, startym serem.
Quiche z warzywami to pomysł na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza miłośników wędzonego łososia, sera oraz aromatycznych ziół. Na potrawę składa się ciasto kruche z wytrawnym nadzieniem wykonanym z warzyw, kawałków ryby oraz kremowej śmietany. Quiche doskonale smakuje podane na gorąco i obsypane żółtym, startym serem.
Do przygotowania quiche z warzywami niezbędna będzie forma do tarty. Jest to wysokiej jakości naczynie żaroodporne, które pozwala piec przeróżne potrawy, zarówno na słodko (np. tarta z jabłkami), jak i słono (np. tarta ze szpinakiem).
Potrzebujesz:
- formy do tarty (np. o standardowej średnicy 27 cm),
- patelni,
- 2 misek,
- czystej kuchennej ściereczki,
- tarki o grubych oczkach,
- wałka do ciasta.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 200 g śmietany 12 lub 18%,
- 2 całe jajka,
- 2 żółtka,
- 100 g masła,
- ¾ szklanki mleka,
- ¼ kostki żółtego sera,
- 1 pomidor,
- 1 nieduża cukinia,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- 250 g wędzonego łososia,
- majeranek,
- tymianek,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka w proszku.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Mąkę pszenną i masło przełóż do miski i wyrabiaj ciasto dłońmi, aż składniki połączą się ze sobą.
- Dodaj jedno żółtko oraz łyżeczkę przegotowanej wody i ugniataj całość, aż powstanie jednolita masa.
- Ciasto przykryj kuchenną ścierką i odstaw do lodówki na pół godziny.
Nadzienie:
- Cukinię i pomidora, po obraniu ze skóry, pokrój w drobną kostkę (pomidora sparz wcześniej wrzątkiem, wówczas jego skóra będzie łatwa do usunięcia).
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przełóż do niej warzywa oraz dodaj ulubione przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek, tymianek i smaż ok. 5 minut.
- W osobnej misce połącz ze sobą 2 całe jajka, śmietanę i 1 żółtko.
- Dolej mleko i dopraw całość solą oraz pieprzem.
- Wędzonego łososia pokrój w kostkę i przełóż, razem z ostudzonymi warzywami z patelni, do miski ze śmietaną.
- Całość delikatnie wymieszaj.
- Ciasto z lodówki rozwałkuj, a następnie przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną formy do tarty.
- Warzywno-łososiowe nadzienie przelej do formy a wierz pokryj startym żółtym serem.
- Quiche z warzywami piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez pół godziny.
Smacznego!