Przepis na sos słodko-kwaśny do ryżu. Wersja wegańska z ananasem i pomarańczą
Sos słodko-kwaśny przygotowany w domu jest zdecydowanie lepszy od tych, które można kupić w wersji gotowej w słoiku. Pełny warzyw z dodatkiem owoców sos stanowi doskonałe uzupełnienie dań z ryżem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać go również do makaronu, frytek czy ziemniaczanej zapiekanki.
Sos słodko-kwaśny przygotowany w domu jest zdecydowanie lepszy od tych, które można kupić w wersji gotowej w słoiku. Pełny warzyw z dodatkiem owoców sos stanowi doskonałe uzupełnienie dań z ryżem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać go również do makaronu, frytek czy ziemniaczanej zapiekanki.
Sos słodko-kwaśny nie ma zawiesistej i bardzo gęstej konsystencji. Jest lekki i niemal przezroczysty. Bardzo ważne również jest, by wchodzące w jego skład warzywa były chrupkie, dlatego należy pilnować, aby się nie rozgotował.
Wegański sos słodko-kwaśny z ananasem i pomarańczą - przepis
Składniki:
- 1 czerwona papryka,
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 1 puszka ananasa,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 słodka pomarańcza,
- sok z jednej cytryny,
- 1 łyżeczka masła orzechowego (bez kawałków orzeszków),
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 2 duże czerwone cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- pół puszki kukurydzy bez zalewy,
- 2 łyżki marynowanych pędów bambusa,
- pół szklanki bulionu warzywnego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (w wersji bezglutenowej),
- szczypta soli,
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz marchewkę i potnij w słupki.
- Umyj paprykę, wydrąż gniazda nasienne i również pokrój w słupki.
- Wyjmij plastry ananasa i pokrój je w drobną kostkę.
- Wyciśnij sok z pomarańczy.
- Posiekaną w piórka cebulę zeszklij na oleju – najlepiej w średniej wielkości rondelku. Dodaj sos sojowy, ananasa, przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę, paprykę i podduś wszystko pod przykryciem przez około 5 minut.
- Zblenduj pomidory na gładki sos, dodaj go do warzyw i ananasa.
- Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 3 minuty.
- Umieść w rondelku wszystkie pozostałe składniki – oprócz mąki.
- W dwóch łyżkach zimnej wody rozpuść mąkę ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek, dodaj 1 łyżkę gorącego sosu, wymieszaj i powoli dolej do zawartości rondelka energicznie mieszając.
- Zagotuj sos i zdejmij z ognia. Spróbuj, czy nie należy go jeszcze doprawić.
- Sos powinien być klarowny, mimo dodatku mąki.
Słodko-kwaśny sos z ananasem i sokiem pomarańczowym jest doskonałym dodatkiem do ugotowanego na sypko ryżu. Ilość warzyw powoduje, że nie konieczne jest dodawanie już żadnych sałatek i surówek do dania.