Reklama

Sos słodko-kwaśny przygotowany w domu jest zdecydowanie lepszy od tych, które można kupić w wersji gotowej w słoiku. Pełny warzyw z dodatkiem owoców sos stanowi doskonałe uzupełnienie dań z ryżem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać go również do makaronu, frytek czy ziemniaczanej zapiekanki.

Reklama

Sos słodko-kwaśny nie ma zawiesistej i bardzo gęstej konsystencji. Jest lekki i niemal przezroczysty. Bardzo ważne również jest, by wchodzące w jego skład warzywa były chrupkie, dlatego należy pilnować, aby się nie rozgotował.

Wegański sos słodko-kwaśny z ananasem i pomarańczą - przepis

Składniki:

  • 1 czerwona papryka,
  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 1 puszka ananasa,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 słodka pomarańcza,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (bez kawałków orzeszków),
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 2 duże czerwone cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół puszki kukurydzy bez zalewy,
  • 2 łyżki marynowanych pędów bambusa,
  • pół szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (w wersji bezglutenowej),
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz marchewkę i potnij w słupki.
  • Umyj paprykę, wydrąż gniazda nasienne i również pokrój w słupki.
  • Wyjmij plastry ananasa i pokrój je w drobną kostkę.
  • Wyciśnij sok z pomarańczy.
  • Posiekaną w piórka cebulę zeszklij na oleju – najlepiej w średniej wielkości rondelku. Dodaj sos sojowy, ananasa, przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę, paprykę i podduś wszystko pod przykryciem przez około 5 minut.
  • Zblenduj pomidory na gładki sos, dodaj go do warzyw i ananasa.
  • Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 3 minuty.
  • Umieść w rondelku wszystkie pozostałe składniki – oprócz mąki.
  • W dwóch łyżkach zimnej wody rozpuść mąkę ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek, dodaj 1 łyżkę gorącego sosu, wymieszaj i powoli dolej do zawartości rondelka energicznie mieszając.
  • Zagotuj sos i zdejmij z ognia. Spróbuj, czy nie należy go jeszcze doprawić.
  • Sos powinien być klarowny, mimo dodatku mąki.
Reklama

Słodko-kwaśny sos z ananasem i sokiem pomarańczowym jest doskonałym dodatkiem do ugotowanego na sypko ryżu. Ilość warzyw powoduje, że nie konieczne jest dodawanie już żadnych sałatek i surówek do dania.

Reklama
Reklama
Reklama