Przepis na pyszny pasztet z królika
Pasztet z królika najlepiej smakuje pieczony w kąpieli wodnej z dodatkiem wytrawnego wina. Jest on niezwykle aromatyczny i delikatny w smaku.
Pasztet z królika najlepiej smakuje pieczony w kąpieli wodnej z dodatkiem wytrawnego wina. Jest on niezwykle aromatyczny i delikatny w smaku.
Mięso z królika charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu. Dodatkowo zawiera duże ilości kwasu linolenowego, który zbawiennie wpływa na kondycję układu sercowo-naczyniowego. Zmniejsza on również ryzyko powstania zakrzepów krwi. Królik bogaty jest też w aminokwasy, składniki mineralne oraz witaminy grupy B. Jego mięso jest przyswajalne przez człowieka w około 90% (dla porównania mięso wołowe w jedynie 60%).
Domowy pasztet z królika
Mięso z królika jest bardzo chude i zdrowe. Przygotowany z niego pasztet jest dietetyczny, niezwykle smaczny i aromatyczny. Idealnie nadaje się zarówno na uroczyste przyjęcia, jak i do zwykłych posiłków.
Potrzebujesz:
- podłużnej 23 cm formy na pasztet,
- zwykłej formy do kąpieli wodnej,
- garnka z grubym dnem,
- blendera lub maszynki do mięsa.
Składniki:
- 1,5 kg królika,
- 300 g filetu z kurczaka,
- 100 g boczku,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml wytrawnego wina,
- pół szklanki bułki tartej
- pieprz (do smaku),
- 4 jajka,
- zioła prowansalskie (do smaku),
- słodka papryka (do smaku),
- sól (do smaku).
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: łatwe
Wskazówki: Jeśli pasztet po godzinie pieczenia nie jest jeszcze gotowy, to zostaw go w piekarniku na około 15 minut, bez foli.
Sposób przygotowania:
- Mięso z królika oddziel od kości.
- Pokrój je na małe kawałki.
- Filet z kurczaka pokrój w kostkę.
- Boczek pokrój w kostkę i wytop z niego tłuszcz w garnku o grubym dnie.
- Mieszaj, by się nie przypalił.
- Dodaj do boczku mięso z królika i kurczaka.
- Smaż około 5 minut.
- Dopraw przyprawami do smaku.
- Dodaj do mięsa zblendowany czosnek z cebulą.
- Wlej wino i duś wszystko przez 40 minut pod przykryciem.
- Zdejmij z ognia.
- Dodaj bułkę tartą i mieszaj, tak by wsiąknęły w nią soki z mięsa.
- Wystudzone mięso zblenduj przy pomocy blendera lub maszynki.
- Dodaj jajka i dopraw przyprawami i porządnie wymieszaj.
- Podłużną formę wysmaruj margaryną i wyłóż papierem do pieczenia.
- Nałóż pasztet do formy.
- Wstaw formę do większej blaszki, na której dno nalej wodę
- Piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez godzinę.
- Wystudzony pasztet pokrój w plastry. Gotowe.
Smacznego!
- Zobacz jak przygotować pasztet z selera.
- Trzy najłatwiejsze przepisy na przyrządzenie piersi z kurczaka.
- Jaka jest idealna dieta przy wysokim cholesterolu? Sprawdź: dieta na cholesterol.