Reklama

Pasztet z królika najlepiej smakuje pieczony w kąpieli wodnej z dodatkiem wytrawnego wina. Jest on niezwykle aromatyczny i delikatny w smaku.

Reklama

Mięso z królika charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu. Dodatkowo zawiera duże ilości kwasu linolenowego, który zbawiennie wpływa na kondycję układu sercowo-naczyniowego. Zmniejsza on również ryzyko powstania zakrzepów krwi. Królik bogaty jest też w aminokwasy, składniki mineralne oraz witaminy grupy B. Jego mięso jest przyswajalne przez człowieka w około 90% (dla porównania mięso wołowe w jedynie 60%).

Domowy pasztet z królika

Mięso z królika jest bardzo chude i zdrowe. Przygotowany z niego pasztet jest dietetyczny, niezwykle smaczny i aromatyczny. Idealnie nadaje się zarówno na uroczyste przyjęcia, jak i do zwykłych posiłków.

Potrzebujesz:

  • podłużnej 23 cm formy na pasztet,
  • zwykłej formy do kąpieli wodnej,
  • garnka z grubym dnem,
  • blendera lub maszynki do mięsa.

Składniki:

  • 1,5 kg królika,
  • 300 g filetu z kurczaka,
  • 100 g boczku,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml wytrawnego wina,
  • pół szklanki bułki tartej
  • pieprz (do smaku),
  • 4 jajka,
  • zioła prowansalskie (do smaku),
  • słodka papryka (do smaku),
  • sól (do smaku).

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: łatwe

Wskazówki: Jeśli pasztet po godzinie pieczenia nie jest jeszcze gotowy, to zostaw go w piekarniku na około 15 minut, bez foli.

Sposób przygotowania:

  • Mięso z królika oddziel od kości.
  • Pokrój je na małe kawałki.
  • Filet z kurczaka pokrój w kostkę.
  • Boczek pokrój w kostkę i wytop z niego tłuszcz w garnku o grubym dnie.
  • Mieszaj, by się nie przypalił.
  • Dodaj do boczku mięso z królika i kurczaka.
  • Smaż około 5 minut.
  • Dopraw przyprawami do smaku.
  • Dodaj do mięsa zblendowany czosnek z cebulą.
  • Wlej wino i duś wszystko przez 40 minut pod przykryciem.
  • Zdejmij z ognia.
  • Dodaj bułkę tartą i mieszaj, tak by wsiąknęły w nią soki z mięsa.
  • Wystudzone mięso zblenduj przy pomocy blendera lub maszynki.
  • Dodaj jajka i dopraw przyprawami i porządnie wymieszaj.
  • Podłużną formę wysmaruj margaryną i wyłóż papierem do pieczenia.
  • Nałóż pasztet do formy.
  • Wstaw formę do większej blaszki, na której dno nalej wodę
  • Piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez godzinę.
  • Wystudzony pasztet pokrój w plastry. Gotowe.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama