Reklama

Do zrobienia domowego malibu potrzeba: spirytusu, wody i wiórków kokosowych. Do tych składników po 10 dniach dodaje się mleko kokosowe oraz skondensowane, zarówno słodzone jak i niesłodzone. Całość najlepiej zmiksować blenderem, odcedzając wcześniej wiórki od alkoholu.

Reklama

Malibu, gotowe do kupienia w sklepie, robi się na bazie karaibskiego rumu. Likier kokosowy najczęściej wykorzystuje się do owocowych drinków, np. z sokiem ananasowym jak Pina Colada, żurawinowym i grapefruitowym. Alkohol można pić sam w małych kieliszkach albo łączyć z mlekiem skondensowanym. To dobry dodatek do deserów: ciast, lodów, tortów lub kremów.

Domowe malibu, krok po kroku

Spirytus z wodą i wiórkami kokosowymi leżakuje około 10 dni. Po upływie tego czasu dodaje się mleko kokosowe i skondensowane. Przed wylaniem go z puszki, najlepiej jest nią wstrząsnąć. Dzięki temu nie zrobią się grudki. Wiórki kokosowe, które odcedza się od alkoholu, gdy wyschną, można wykorzystać później w kuchni, np. do posypania deseru.

Potrzebujesz:

  • 3 litrowego słoika,
  • gazę (do przecedzania wiórków),
  • blendera.

Składniki (na około 3 litry likieru):

  • 1 opakowanie wiórków kokosowych (200 gramów),
  • 250 mililitrów spirytusu (1 szklanka),
  • 250 mililitrów wody niegazowanej (1 szklanka),
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 mililitrów),
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 mililitrów),
  • 1 małe opakowanie mleka skondensowanego niesłodzonego (200 mililitrów),
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 gramów).

Czas przygotowania: 10 dni

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Słoik dokładnie umyj i osusz.
  • Dodaj wiórki kokosowe i cukier waniliowy.
  • Dolej spirytus i wodę niegazowaną.
  • Zamieszaj całość i odstaw na 10 dni (pamiętając, by codziennie potrząsnąć słoikiem).
  • Przecedź wiórki przez gazę (możesz je wykorzystać, np. do deserów).
  • Alkohol zmiksuj z puszką mleka skondensowanego słodzonego, niesłodzonego i kokosowego.
  • Przelej płyn do butelek.

Gotowe!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama