Jak zrobić domowy likier, czyli przepis na malibu z mlekiem kokosowym
Do zrobienia domowego malibu potrzeba: spirytusu, wody i wiórków kokosowych. Do tych składników po 10 dniach dodaje się mleko kokosowe oraz skondensowane, zarówno słodzone jak i niesłodzone. Całość najlepiej zmiksować blenderem, odcedzając wcześniej wiórki od alkoholu.
Do zrobienia domowego malibu potrzeba: spirytusu, wody i wiórków kokosowych. Do tych składników po 10 dniach dodaje się mleko kokosowe oraz skondensowane, zarówno słodzone jak i niesłodzone. Całość najlepiej zmiksować blenderem, odcedzając wcześniej wiórki od alkoholu.
Malibu, gotowe do kupienia w sklepie, robi się na bazie karaibskiego rumu. Likier kokosowy najczęściej wykorzystuje się do owocowych drinków, np. z sokiem ananasowym jak Pina Colada, żurawinowym i grapefruitowym. Alkohol można pić sam w małych kieliszkach albo łączyć z mlekiem skondensowanym. To dobry dodatek do deserów: ciast, lodów, tortów lub kremów.
Domowe malibu, krok po kroku
Spirytus z wodą i wiórkami kokosowymi leżakuje około 10 dni. Po upływie tego czasu dodaje się mleko kokosowe i skondensowane. Przed wylaniem go z puszki, najlepiej jest nią wstrząsnąć. Dzięki temu nie zrobią się grudki. Wiórki kokosowe, które odcedza się od alkoholu, gdy wyschną, można wykorzystać później w kuchni, np. do posypania deseru.
Potrzebujesz:
- 3 litrowego słoika,
- gazę (do przecedzania wiórków),
- blendera.
Składniki (na około 3 litry likieru):
- 1 opakowanie wiórków kokosowych (200 gramów),
- 250 mililitrów spirytusu (1 szklanka),
- 250 mililitrów wody niegazowanej (1 szklanka),
- 1 puszka mleka kokosowego (400 mililitrów),
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 mililitrów),
- 1 małe opakowanie mleka skondensowanego niesłodzonego (200 mililitrów),
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 gramów).
Czas przygotowania: 10 dni
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Słoik dokładnie umyj i osusz.
- Dodaj wiórki kokosowe i cukier waniliowy.
- Dolej spirytus i wodę niegazowaną.
- Zamieszaj całość i odstaw na 10 dni (pamiętając, by codziennie potrząsnąć słoikiem).
- Przecedź wiórki przez gazę (możesz je wykorzystać, np. do deserów).
- Alkohol zmiksuj z puszką mleka skondensowanego słodzonego, niesłodzonego i kokosowego.
- Przelej płyn do butelek.
Gotowe!
- Picadillo to potrawa przyrządzana na bazie wołowiny, warzyw i owoców. Przepis na picadillo.
- Pastitsio to klasyczna, grecka zapiekanka makaronowa. Pastitsio z sosem beszamelowym.
- Sznycel wiedeński przygotowuje się z młodej cielęciny. Przepis na sznycel wiedeński.