Szybki przepis na lemoniadę cytrynową
Lemoniadę przygotowuje się na dwa sposoby. W pierwszym robi się napój z przegotowanej wody, drugi sugeruje użycie naturalnej wody butelkowanej, np. gazowanej.
Lemoniadę przygotowuje się na dwa sposoby. W pierwszym robi się napój z przegotowanej wody, drugi sugeruje użycie naturalnej wody butelkowanej, np. gazowanej.
Lemoniada to napój z wody, cukru i soku cytrynowego, niekiedy gazowany. Podaje się ją schłodzoną. Często sok cytrynowy jest zastępowany przez inny kwas pochodzenia roślinnego. Lemoniada jest również składnikiem wielu drinków np. shandy, gaseosa, panasch, potsdamer czy russ.
Jak zrobić pyszną lemoniadę?
Aby przygotować lemoniadę, wystarczy odrobina świeżych owoców cytrusowych, trochę wody, lód i mięta do smaku. Idealnie smakuje podawana w ciepłe i upalne dni.
Składniki na 2 porcje:
- 0,5 l wody (w zależności od preferencji, gazowana lub nie),
- 2 cytryny,
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
- kilka listków mięty,
- kilka kostek lodu.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Cytryny umyj, oczyść i wytrzyj papierem kuchennym.
- 200 ml wody zagotuj.
- Do szklanek wsyp cukier i zalej zagotowaną woda.
- Półtorej cytryny wyciśnij do szklanek i dolej resztę wody.
- Dokładnie wymieszaj i wrzuć lód.
- Pozostałą połówką cytryny udekoruj szklanki. Gotowe.
Smacznego!
- Lubisz cytryny? Poznaj efekty i zasady lemon detox diet - diety cytrynowej.
- Warto spożywać izotoniki? Napoje izotoniczne: pić czy nie?
- Prawidłowe picie wody jest niezwykle istotne. Jak pić wodę na co dzień?