Reklama

Grzaniec zbójnicki ma dwie wersje: jedna na bazie wódki, druga z mieszanki wina, piwa i rumu. Obie świetnie smakują i nadają się na chłodne, zimowe wieczory.

Reklama

Grzaniec jeszcze do niedawna był nieodłącznym elementem każdego polowania, kuligu i zabaw karnawałowych. Obecnie często przygotowywany jest w domach w okresie zimowym. Grzaniec rozgrzewa, wzmacnia organizm i zapobiega przeziębieniom. Do jego przygotowania można użyć miodu, przypraw, owoców, wina, piwa lub nawet wódki.

Grzaniec zbójnicki: napój, który rozgrzewa w zimowe wieczory

By ogrzać się w zimowy wieczór, gdy za oknem pada śnieg, warto przygotować pyszny i rozgrzewający grzaniec zbójnicki.

Grzaniec zbójnicki – wersja z wódką

Składniki na 1 porcję:

  • 50 ml wódki,
  • 150 ml soku jabłkowego,
  • rodzynki (według uznania),
  • goździki (według uznania).

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wlej sok jabłkowy do rondelka.
  • Podgrzewaj go na średnim ogniu.
  • Dodaj do soku według uznania goździków i rodzynek.
  • Gdy całość zacznie się gotować dolej duży kieliszek wódki.
  • Gotuj wszystko jeszcze przez minutę.
  • Grzaniec przelej do kubka lub szklanki.

Smacznego!

Grzaniec zbójnicki – wersja z rumem, winem i piwem

Składniki na 1 porcję:

  • 200 ml słodkiego wina typu cherry,
  • 150 ml jasnego piwa,
  • 100 ml soku jabłkowego,
  • rodzynki (według uznania),
  • goździki (według uznania),
  • 15 ml rumu.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Do garnuszka wlej wino, sok, piwo i zacznij gotować.
  • Dopraw rodzynkami i goździkami.
  • Gdy zacznie powoli wrzeć, zdejmij garnek z ognia.
  • Do grzańca dolej rumu i dobrze wymieszaj.
  • Wlej grzańca do kubka lub szklanki. Gotowe.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama