Jak zrobić grzaniec zbójnicki?
Grzaniec zbójnicki ma dwie wersje: jedna na bazie wódki, druga z mieszanki wina, piwa i rumu. Obie świetnie smakują i nadają się na chłodne, zimowe wieczory.
Grzaniec zbójnicki ma dwie wersje: jedna na bazie wódki, druga z mieszanki wina, piwa i rumu. Obie świetnie smakują i nadają się na chłodne, zimowe wieczory.
Grzaniec jeszcze do niedawna był nieodłącznym elementem każdego polowania, kuligu i zabaw karnawałowych. Obecnie często przygotowywany jest w domach w okresie zimowym. Grzaniec rozgrzewa, wzmacnia organizm i zapobiega przeziębieniom. Do jego przygotowania można użyć miodu, przypraw, owoców, wina, piwa lub nawet wódki.
Grzaniec zbójnicki: napój, który rozgrzewa w zimowe wieczory
By ogrzać się w zimowy wieczór, gdy za oknem pada śnieg, warto przygotować pyszny i rozgrzewający grzaniec zbójnicki.
Grzaniec zbójnicki – wersja z wódką
Składniki na 1 porcję:
- 50 ml wódki,
- 150 ml soku jabłkowego,
- rodzynki (według uznania),
- goździki (według uznania).
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wlej sok jabłkowy do rondelka.
- Podgrzewaj go na średnim ogniu.
- Dodaj do soku według uznania goździków i rodzynek.
- Gdy całość zacznie się gotować dolej duży kieliszek wódki.
- Gotuj wszystko jeszcze przez minutę.
- Grzaniec przelej do kubka lub szklanki.
Smacznego!
Grzaniec zbójnicki – wersja z rumem, winem i piwem
Składniki na 1 porcję:
- 200 ml słodkiego wina typu cherry,
- 150 ml jasnego piwa,
- 100 ml soku jabłkowego,
- rodzynki (według uznania),
- goździki (według uznania),
- 15 ml rumu.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Do garnuszka wlej wino, sok, piwo i zacznij gotować.
- Dopraw rodzynkami i goździkami.
- Gdy zacznie powoli wrzeć, zdejmij garnek z ognia.
- Do grzańca dolej rumu i dobrze wymieszaj.
- Wlej grzańca do kubka lub szklanki. Gotowe.
Smacznego!
- Stosuj alkohole leczniczo. Oto przepis na nalewkę z mlecza (mniszka lekarskiego).
- Czy pu erh leczy? Poznaj stosowanie i właściwości herbaty pu erh.