Florentynki, czyli kruche ciasteczka z płatkami migdałowymi - przepis
Florentynki to kruche ciasteczka pełne płatków migdałowych, suszonych owoców, cynamonu i czekolady. Świetnie smakują z filiżanką herbaty lub kawy bądź pokruszone - jako posypka do ulubionych lodów.
Florentynki to kruche ciasteczka pełne płatków migdałowych, suszonych owoców, cynamonu i czekolady. Świetnie smakują z filiżanką herbaty lub kawy bądź pokruszone - jako posypka do ulubionych lodów.
Kruche ciasteczka, takie jak florentynki, stanowią idealny deser na Święta Bożego Narodzenia. Kandyzowane owoce, cynamon, czekolada i płatki migdałowe to częste składników różnego rodzaju świątecznych wypieków. Są delikatne, kruche i bardzo łatwe w przygotowaniu. Przepis na ciasteczka można dowolnie modyfikować, dodając do masy inne ulubione składniki, np.: pestki z dyni lub słonecznika czy rodzynki.
Przepis na ciasteczka - florentynki, krok po kroku
Składniki:
- 50 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 100 g brązowego cukru,
- 150 g płatków migdałowych,
- 1 łyżeczka miodu,
- 50 ml kremowej śmietany (30%),
- 50 g kandyzowanych wiśni,
- 50 g suszonej żurawiny,
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy,
- 200 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej albo białej - wedle uznania),
- szczypta cynamonu.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- W niewielkim rondlu rozpuść masło i cukier.
- Zdejmij naczynie z ognia, dodaj śmietanę kremówkę i odstaw do ostygnięcia.
- W oddzielnym naczyniu, np. w misce, wymieszaj ze sobą: kandyzowane wiśnie (pokrojone na mniejsze kawałki), skórkę pomarańczy, płatki migdałowe, żurawinę, mąkę pszenną, cynamon.
- Dodaj ostudzone masło ze śmietaną i całość mieszaj, aż składniki połączą się ze sobą.
- Blachę do pieczenia wyłóż brązowym papierem.
- Masę na ciasteczka wykładaj na folię łyżką (jedna płaska łyżka na jedno ciastko), formując płaskie ciastka.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza i piecz florentynki przez 15 minut.
- Po ostudzeniu ciasteczek polej je od spodu płynną czekoladą, roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej i poczekaj, aż zastygnie. Z pomocą widelca można wykonać wzorki na ciasteczku.
Smacznego!
Gotowe florentynki można przechowywać w plastikowym pojemniku przez maksymalnie 10 dni. Chrupiący deser idealnie sprawdza się jako dodatek do kawy, herbaty, gorącej czekolady lub mleka. Świetnie smakuje również z lodami (wówczas ciastka można delikatnie pokruszyć i zrobić tym samym z nich chrupiącą posypkę).