Choinka z orzechów: sposób wykonania ozdoby na Święta
Choinka z orzechów włoskich z pewnością zachwyci domowników i gości. Choinka z orzechów jest prosta w wykonaniu, jednak jest trochę czasochłonna ze względu na sam proces przyklejania orzechów.
Choinka z orzechów włoskich z pewnością zachwyci domowników i gości. Choinka z orzechów jest prosta w wykonaniu, jednak jest trochę czasochłonna ze względu na sam proces przyklejania orzechów.
Do wykonania choinki z orzechów potrzebne będą:
- orzechy włoskie w łupinach,
- klej na gorąco,
- stożek z tektury lub styropianu,
- dekoracje – małe bombki, koraliki, łańcuszki choinkowe.
Na początku należy przygotować stożek. Należy pamiętać, aby był on stabilny i aby stał na wytrzymałym i równym podłożu. W innym wypadku choinka mogłaby ulec zniszczeniu.
Liczba orzechów potrzebnych do wykonania choinki z orzechów nie jest określona – zależy od wielkości stożka. Analogicznie: im większy stożek, tym więcej potrzeba orzechów. Orzechy należy dokładnie oczyścić, aby były suche i aby nie zawierały nitek z łupin. Kiedy orzechy są przygotowane, można zacząć je przyklejać za pomocą gorącego kleju do podstawy choinki, czyli stożka. Wykonanie choinki przy użyciu kleju na gorąco jest niebezpieczne i można się poparzyć. Zaleca się, aby klejem na gorąco posługiwali się wyłącznie dorośli. Orzechy należy przyklejać od dołu, kierując się ku górze. Kiedy orzechy zostaną przyklejone, choinka jest już prawie gotowa. Choinkę można pomalować złotym, srebrnym lub innym, wybranym sprayem. Można także zostawić choinkę w naturalnym kolorze.
Powstałą choinkę z orzechów trzeba przystroić przygotowanymi wcześniej ozdobami. Kiedy wszystkie dekoracje na niej zawisną, choinka jest gotowa.
- Domowe pierniczki można dekorować lukrem lub czekoladą. Zobacz, na czym polega dekorowanie pierników krok po kroku.
- Święta tuż, tuż, warto więc poszukać przepisów na potrawy świąteczne. Zobacz, przepis na staropolski piernik.
- Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw wigilijnych. Zobacz, przepis na kluski z makiem.