Przepisy z ogórkami konserwowymi: na mięsnego i rybnego tatara oraz makaron z sosem z kaparami i oliwkami
Ogórki konserwowe wspaniale uzupełniają smak surowego mięsa wołowego lub mięsa z tuńczyka w tatarze. Możesz je także drobniutko posiekać i dodawać do sosów warzywnych – po odparowaniu wilgoci połączą się ze składnikami w pyszną całość.
Ogórki konserwowe wspaniale uzupełniają smak surowego mięsa wołowego lub mięsa z tuńczyka w tatarze. Możesz je także drobniutko posiekać i dodawać do sosów warzywnych – po odparowaniu wilgoci połączą się ze składnikami w pyszną całość.
Warto przez cały rok mieć w spiżarni kilka słoików ogórków konserwowych o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu.
Przepis na tatara: wołowego i z tuńczyka
Mięsny lub rybny tatar z siekanego, surowego, chudego mięsa jest standardowo podawany jako przystawka. Najlepiej nadaje się do tego wołowina lub delikatne mięso tuńczyka.
Składniki (na 2 porcje mięsnego tatara):
- 250 gramów dobrej wołowiny,
- 4 ogórki konserwowe,
- pół cebuli,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka oleju,
- odrobina soli i pieprzu,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku.
Składniki (na 2 porcje rybnego tatara):
- 150 gramów świeżego tuńczyka,
- pół awokado,
- 2 niewielkie ogórki konserwowe,
- 1 szalotka ze szczypiorem,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- odrobina soli i pieprzu,
- szczypta chili w proszku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Czas wykonania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania mięsnego tatara:
- Zmiel mięso dwukrotnie w maszynce.
- Pokrój w bardzo drobną kosteczkę cebulę i ogórki konserwowe.
- Podziel pokrojone warzywa na pół.
- Sparz jajko, oddziel żółtko i podziel je na połówki w osobnych miseczkach.
- W dużej misce połącz zmielone mięso, olej, przyprawy, połowę pokrojonej cebuli i ogórków konserwowych
- Starannie wyrabiaj dłońmi mięsną masę przez kilka minut.
- Podziel mięso na pół i na oddzielnych talerzach uformuj niewielkie kulki.
- W każdej z kulek zrób niewielkie zagłębienie na środku i wlej do nich po połowie żółtka jaja.
- Obłóż kulki dookoła posiekanymi cebulą i ogórkami, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i podawaj z pajdą razowca grubo posmarowaną masłem.
Sposób przygotowania rybnego tatara:
- Drobno pokrój awokado i połącz je w miseczce z sokiem z cytryny i pieprzem.
- Posiekaj tuńczyka, ogórki konserwowe i szalotkę i wymieszaj.
- Dopraw rybę szczyptą soli, pieprzu, chilli, oliwą z oliwek i wyrabiaj rybną masę przez 1 minutę.
- Podziel masę na pół i uformuj 2 niewielkie krążki.
- Połóż je na 2 oddzielne talerzyki, zrób kciukiem wgłębienia na wierzchu i umieść tam rozdrobnione awokado.
- Udekoruj odrobiną szczypiorku, posiekanych ogórków i podawaj z sosem sojowym i pieczywem.
Smacznego!
Przepis na makaron z sosem pomidorowym z ogórkami konserwowymi i tofu
Makarony z szybkimi, aromatycznymi sosami warzywnymi powinny na stałe zagościć w twoim menu.
Składniki (na 2 porcje):
- 250 gramów makaronu,
- 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie,
- 1 kostka wędzonego tofu,
- 4 ogórki konserwowe,
- garść czarnych wypestkowanych oliwek,
- 1 łyżka kaparów,
- pół pęczka natki pietruszki lub koperku,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 1 łyżeczka zielonej czubricy (cząbru górskiego),
- 1 łyżeczka cukru,
- odrobina soli,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Czas wykonania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Do drugiego garnka wlej pomidory z puszki i trzymaj na średnim ogniu jeszcze 5 minut po ich zagotowaniu.
- Dopraw solą, cukrem, odrobiną pieprzu, czubricą i duś 7 minut.
- Dodaj posiekane drobniutko ogórki konserwowe i tofu, plasterki oliwek, kapary i gotuj jeszcze kilka minut, po czym dodaj drobno pokrojoną natkę lub koperek.
- Podawaj makaron wymieszany z sosem, udekorowany listkami bazylii.
Smacznego!
- Masz ochotę na nowe smaki? Poznaj właściwości cykorii.
- Jesteś miłośnikiem warzyw? Zobacz, dlaczego warto jeść selera.
- Warzywa to naturalne afrodyzjaki. Dowiedz się, z czym jeść bulwę kopru włoskiego.