Reklama

Ogórki konserwowe wspaniale uzupełniają smak surowego mięsa wołowego lub mięsa z tuńczyka w tatarze. Możesz je także drobniutko posiekać i dodawać do sosów warzywnych – po odparowaniu wilgoci połączą się ze składnikami w pyszną całość.

Reklama

Warto przez cały rok mieć w spiżarni kilka słoików ogórków konserwowych o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu.

Przepis na tatara: wołowego i z tuńczyka

Mięsny lub rybny tatar z siekanego, surowego, chudego mięsa jest standardowo podawany jako przystawka. Najlepiej nadaje się do tego wołowina lub delikatne mięso tuńczyka.

Składniki (na 2 porcje mięsnego tatara):

  • 250 gramów dobrej wołowiny,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • pół cebuli,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka oleju,
  • odrobina soli i pieprzu,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku.

Składniki (na 2 porcje rybnego tatara):

  • 150 gramów świeżego tuńczyka,
  • pół awokado,
  • 2 niewielkie ogórki konserwowe,
  • 1 szalotka ze szczypiorem,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • odrobina soli i pieprzu,
  • szczypta chili w proszku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Czas wykonania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania mięsnego tatara:

  • Zmiel mięso dwukrotnie w maszynce.
  • Pokrój w bardzo drobną kosteczkę cebulę i ogórki konserwowe.
  • Podziel pokrojone warzywa na pół.
  • Sparz jajko, oddziel żółtko i podziel je na połówki w osobnych miseczkach.
  • W dużej misce połącz zmielone mięso, olej, przyprawy, połowę pokrojonej cebuli i ogórków konserwowych
  • Starannie wyrabiaj dłońmi mięsną masę przez kilka minut.
  • Podziel mięso na pół i na oddzielnych talerzach uformuj niewielkie kulki.
  • W każdej z kulek zrób niewielkie zagłębienie na środku i wlej do nich po połowie żółtka jaja.
  • Obłóż kulki dookoła posiekanymi cebulą i ogórkami, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i podawaj z pajdą razowca grubo posmarowaną masłem.

Sposób przygotowania rybnego tatara:

  • Drobno pokrój awokado i połącz je w miseczce z sokiem z cytryny i pieprzem.
  • Posiekaj tuńczyka, ogórki konserwowe i szalotkę i wymieszaj.
  • Dopraw rybę szczyptą soli, pieprzu, chilli, oliwą z oliwek i wyrabiaj rybną masę przez 1 minutę.
  • Podziel masę na pół i uformuj 2 niewielkie krążki.
  • Połóż je na 2 oddzielne talerzyki, zrób kciukiem wgłębienia na wierzchu i umieść tam rozdrobnione awokado.
  • Udekoruj odrobiną szczypiorku, posiekanych ogórków i podawaj z sosem sojowym i pieczywem.

Smacznego!

Przepis na makaron z sosem pomidorowym z ogórkami konserwowymi i tofu

Makarony z szybkimi, aromatycznymi sosami warzywnymi powinny na stałe zagościć w twoim menu.

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 gramów makaronu,
  • 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie,
  • 1 kostka wędzonego tofu,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • garść czarnych wypestkowanych oliwek,
  • 1 łyżka kaparów,
  • pół pęczka natki pietruszki lub koperku,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy (cząbru górskiego),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • odrobina soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Czas wykonania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
  • Do drugiego garnka wlej pomidory z puszki i trzymaj na średnim ogniu jeszcze 5 minut po ich zagotowaniu.
  • Dopraw solą, cukrem, odrobiną pieprzu, czubricą i duś 7 minut.
  • Dodaj posiekane drobniutko ogórki konserwowe i tofu, plasterki oliwek, kapary i gotuj jeszcze kilka minut, po czym dodaj drobno pokrojoną natkę lub koperek.
  • Podawaj makaron wymieszany z sosem, udekorowany listkami bazylii.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama