Zupa grzybowa - przepis z wykorzystaniem sera korycińskiego, suszonych grzybów i marchewki
Zupa grzybowa z dodatkiem sera korycińskiego i świeżych warzyw to pomysł na obiad dla całej rodziny. Grzyby należy poprzedniego dnia namoczyć w wodzie. Powstały wywar wykorzystuje się później do doprawienia potrawy. Zupa grzybowa dobrze smakuje ze świeżym koperkiem oraz chrupiącymi grzankami na ciepło.
Zupa grzybowa z dodatkiem sera korycińskiego i świeżych warzyw to pomysł na obiad dla całej rodziny. Grzyby należy poprzedniego dnia namoczyć w wodzie. Powstały wywar wykorzystuje się później do doprawienia potrawy. Zupa grzybowa dobrze smakuje ze świeżym koperkiem oraz chrupiącymi grzankami na ciepło.
Ser koryciński wytwarza się z niepasteryzowanego krowiego mleka, z dodatkiem soli kuchennej oraz podpuszczki (enzymu trawiennego niezbędnego do koagulacji mleka). Jego smak jest bardzo łagodny i lekko kwaskowaty. Ser koryciński stanowi smaczną przekąskę, a także treściwy dodatek do różnego rodzaju zup i sosów.
Przepis na zupę grzybową z serem korycińskim, krok po kroku
Suszone grzyby to dodatek do zupy, który zagwarantuje daniu intensywny smak i aromat. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością, aby potrawa nie stała się zbyt gorzka.
Potrzebujesz:
- patelni,
- garnka,
- tarki o dużych oczkach.
Składniki:
- 100 g suszonych grzybów,
- 1 litr domowego bulionu warzywnego,
- 20 g sera korycińskiego z czarnuszką,
- 1 seler,
- 1 por,
- 3 marchewki,
- 2 cebule,
- 1 natka pietruszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz do smaku,
- garść świeżego koperku.
Czas przygotowywania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowywania:
- Grzyby umyj, przełóż do miski, zalej wodą i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej.
- Wyjmij grzyby i pokrój je w paski, ale nie wylewaj wywaru.
- Marchewki i seler obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
- Pora pokrój w cienkie krążki.
- Do garnka wlej oliwę z oliwek.
- Cebulę posiekaj drobno, dodaj do garnka i smaż, aż się zeszkli.
- Do naczynia wrzuć grzyby oraz przygotowane wcześniej warzywa i natkę pietruszki.
- Dodaj warzywny bulion i wywar z moczenia grzybów.
- Gotuj całość na małym ogniu przez 45 minut.
- Zdejmij zupę grzybową z ognia i dodaj pokrojony w kostkę ser koryciński.
- Posyp całość świeżym i posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Zupa grzybowa rewelacyjnie smakuje podana z chrupiącym pieczywem. Grzanki do zupy można przygotować w kilkanaście minut z pszennego chleba, oliwy z oliwek oraz soli.