Grzyby trujące – 6 zasad bezpiecznego grzybobrania
Grzyby trujące są groźne dla naszego organizmu. Ich zjedzenie może w najlepszym przypadku spowodować poważne zatrucie, a w najgorszym - nawet śmierć.
Grzyby trujące są groźne dla naszego organizmu. Ich zjedzenie może w najlepszym przypadku spowodować poważne zatrucie, a w najgorszym - nawet śmierć.
„Grzybiarz myli się tylko raz” - to powiedzenie idealnie obrazuje ryzyko, jakie niesie za sobą nieodpowiedzialne grzybobranie.
Zasada nr 1 – zaopatrz się w atlas grzybów
Po lekturze dobrego atlasu szybko można dojść do wniosku, jak łatwo o pomyłkę na grzybobraniu. Zbierając grzyby, najpierw porównaj z atlasem wygląd grzyba przed zerwaniem. Jeśli rozpoznajesz grzyb jako bezpieczny, delikatnie wykręcić go z podłoża, oceń pierścień i trzon. Warto również powąchać grzyb po zerwaniu.
Zasada nr 2 – idź na grzybobranie z kimś doświadczonym
Jeśli zaczynasz dopiero swoją przygodę z grzybobraniem, wybierz się do lasu z kimś, kto ma już w tym doświadczenie. Grzyby trzymaj w łubiance lub wiklinowym koszyku. Zbieranie okazów do plastikowych siatek może grozić ich zaparzeniem i zepsuciem. Gdy wrócisz z grzybobrania, ponownie dokładnie porównaj swoje grzyby z tymi zaprezentowanymi w atlasie. Jeśli nadal nie masz pewności, udaj się do najbliższego grzyboznawcy (jego adres uzyskasz w sanepidzie).
Zasada nr 3 – zbieraj grzyby z rurkami
Wśród grzybów z rurkami, które pod swoim kapeluszem mają gąbkę zamiast blaszki, nie ma śmiertelnie trujących. Kurka, inaczej pieprznik jadalny, jest jedynym okazem blaszkowatym, który jest stosunkowo bezpieczny i trudno pomylić go z jakimkolwiek innym (najbliżej mu do listówki pomarańczowej, która nie jest jednak trująca, a tylko ciężkostrawna).
Zasada nr 4 – zbieraj tylko dojrzałe grzyby
Wybierając się na grzybobranie nie zbieraj grzybów niedojrzałych. Niewykształcone w pełni okazy łatwo pomylić z grzybami trującymi. Częste tragiczne pomyłki: to wzięcie muchomora jadowitego grzybiarze za młodą pieczarkę, czy pomylenie muchomora zielonawego (sromotnikowego) z młodym gołąbkiem zielonawym.
Zasada nr 5 – nie wierz w mity
Grzyb nadgryziony przez ślimaka (są one odporne na muchomory sromotnikowe) nie jest bezpieczny dla twojego zdrowia. Tak samo gorzki smak okazu nie świadczy o jego toksyczności. Test „srebrnej łyżeczki”, inaczej cebulki, która ma robić się czarna po włożeniu do wywaru z trującym grzybem, także nie jest prawdziwy.
Zasada nr 6 – nie kupuj grzybów z niewiadomego źródła
Tylko sprzedawcy z certyfikatem grzyboznawcy lub sanepidu są bezpiecznymi dostawcami grzybów. To ważne, bo grzybów już przerobionych – marynowanych, duszonych, czy suszonych, nie można w pełni sprawdzić.
- Marynaty wzbogacą każdy produkt. Jak marynować grzyby - przepis na grzyby marynowane w occie.
- Lubisz grzyby? Jak mrozić grzyby - czy można mrozić grzyby surowe?
- Każdy uwielbia sos grzybowy. Jak suszyć grzyby w domu - poznaj porady.
- Uważaj na grzybobraniu! Poznaj listę najczęściej spotykanych grzybów niejadalnych.
- Grzyby mają mało kalorii. Oto najczęściej spotykane grzyby jadalne.