Jak przyrządzić kanię? Przepisy na dania z kanią
Jak przyrządzić kanię? Przepisy na dania z kanią
Potrawy z kanią są proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. To idealny wybór dla osób na diecie wegetariańskiej lub takich, które chciałyby ograniczyć spożycie mięsa. Można z nich przygotować klasyczne polskie dania w zupełnie nowej, jesiennej odsłonie. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na kanię - flaczki z kani, kanie w cieśnie oraz jajecznicę z kanią.
Pamiętajcie, że przy zbieraniu kani wskazana jest wzmożona ostrożność. Do czubajki kani niezwykle podobny jest inny grzyb - trujący muchomor sromotnikowy. Jeżeli nie jesteście pewni co do gatunku grzyba, lepiej go nie zbierać. Bardzo smacznym i bardziej bezpiecznym grzybem jest boczniak, z którego również można przyrządzić pyszne flaczki i kotlety.
Przepis na flaczki z kani
- 1 l bulionu warzywnego z tego przepisu
- ok. 15 kani
- łyżka sosu sojowego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, chili, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego
Jak zrobić flaczki z kani?
- Kanie oczyszczamy i kroimy w paski.
- Grzyby podsmażamy na dwóch łyżkach oleju przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy wszystkie przyprawy.
- Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez 15-20 minut, aż kanie będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie papryką chili.
Przepis na kanię w cieście
- 5-6 kani
- 200 g mąki
- 200 ml mleka lub wody
- 1 jajko
- sól
- 3-4 łyżki oleju roślinnego
Jak zrobić kanię w cieście?
- Kanie należy oczyścić. Nóżki odciąć od kapeluszy. Osolić.
- W misce przygotować ciasto. Mąkę, mleko i jajka zmiksować na gładką, puszystą masę.
- Nóżki i kapelusze moczyć w cieście i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem.
- Podawać na ciepło. Świetnie skomponują się z tłuczonymi ziemniakami i sosem jogurtowym lub chili.
Przepis na jajecznicę z kanią
- 4 jajka
- 2 kanie
- cebula
- 2 łyżki oleju lub masła
Jak zrobić jajecznicę z kanią?
- Cebulę kroimy w piórka i smażymy na łyżce oleju. Doprawiamy solą i odrobiną cukru.
- Kanie kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do cebuli wraz z drugą łyżką oleju. Podsmażamy na złoto.
- Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem w miseczce lub zostawiamy w całości. Dorzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli mamy roztrzepane jajka, co chwilę mieszamy. Jeżeli w całości najpierw czekamy aż zetnie się białko.
- Jajecznicę podajemy ze świeżym pieczywem i masłem.