Reklama

Potrawy z kanią są proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. To idealny wybór dla osób na diecie wegetariańskiej lub takich, które chciałyby ograniczyć spożycie mięsa. Można z nich przygotować klasyczne polskie dania w zupełnie nowej, jesiennej odsłonie. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na kanię - flaczki z kani, kanie w cieśnie oraz jajecznicę z kanią.

Reklama

Pamiętajcie, że przy zbieraniu kani wskazana jest wzmożona ostrożność. Do czubajki kani niezwykle podobny jest inny grzyb - trujący muchomor sromotnikowy. Jeżeli nie jesteście pewni co do gatunku grzyba, lepiej go nie zbierać. Bardzo smacznym i bardziej bezpiecznym grzybem jest boczniak, z którego również można przyrządzić pyszne flaczki i kotlety.

Przepis na flaczki z kani

  • 1 l bulionu warzywnego z tego przepisu
  • ok. 15 kani
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, chili, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego

Jak zrobić flaczki z kani?

  1. Kanie oczyszczamy i kroimy w paski.
  2. Grzyby podsmażamy na dwóch łyżkach oleju przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy wszystkie przyprawy.
  3. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez 15-20 minut, aż kanie będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie papryką chili.

    Przepis na kanię w cieście

    Jak zrobić kanię w cieście?

    1. Kanie należy oczyścić. Nóżki odciąć od kapeluszy. Osolić.
    2. W misce przygotować ciasto. Mąkę, mleko i jajka zmiksować na gładką, puszystą masę.
    3. Nóżki i kapelusze moczyć w cieście i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem.
    4. Podawać na ciepło. Świetnie skomponują się z tłuczonymi ziemniakami i sosem jogurtowym lub chili.

    Przepis na jajecznicę z kanią

    • 4 jajka
    • 2 kanie
    • cebula
    • 2 łyżki oleju lub masła

    Jak zrobić jajecznicę z kanią?

    1. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na łyżce oleju. Doprawiamy solą i odrobiną cukru.
    2. Kanie kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do cebuli wraz z drugą łyżką oleju. Podsmażamy na złoto.
    3. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem w miseczce lub zostawiamy w całości. Dorzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli mamy roztrzepane jajka, co chwilę mieszamy. Jeżeli w całości najpierw czekamy aż zetnie się białko.
    4. Jajecznicę podajemy ze świeżym pieczywem i masłem.

    Reklama

    Reklama
    Reklama
    Reklama