Jak mrozić grzyby? Przygotowanie, zalecenia, porady
Grzyby można trzymać w zamrażarce od 6 do 18 miesięcy. Przed mrożeniem grzyby najlepiej poddać obróbce cieplnej.
Grzyby można trzymać w zamrażarce od 6 do 18 miesięcy. Przed mrożeniem grzyby najlepiej poddać obróbce cieplnej. Mrożonych grzybów nie musimy rozmrażać przed użyciem ich do przygotowania posiłku. Od razu możemy je gotować, dusić i smażyć.
Czyszczenie grzybów
Zanim przejdziemy do krojenia i mrożenia grzybów, trzeba je oczyścić i sprawdzić czy nie są robaczywe. Nożem przycinamy trzonek (sprawdzając czy nadaje się on do obróbki), a przy użyciu pędzelka lub mokrej ściereczki czyścimy kapelusz grzyba.
Czy zawsze kroić grzyby?
Grzyby przed mrożeniem kroimy w zależności od tego jakie będzie ich przyszłe zastosowanie. Jeśli z borowików chcemy zrobić zupę grzybową lub sos grzybowy, od razu możemy pokroić je w plastry lub paski. Grzyby duże też powinny zostać podzielone. Mniejsze podgrzybki, rydze i prawdziwki zostawiamy w całości, a z maślaków przed zamrożeniem usuwamy śluzową skórkę z kapelusza.
Czy mrozimy grzyby surowe?
Borowiki, koźlaki czy maślaki możemy mrozić na surowo w zamrażarkach osiągających niskie temperatury (poniżej 15 stopni Celsjusza). Jeśli jednak planujemy przechowywanie ich w lodówko-zamrażarkach, grzybom przyda się wstępna obróbka. Przez 5 minut należy smażyć je na sklarowanym maśle, a potem odstawić do ostygnięcia.
Rydze i kurki (pieprznik jadalny), bez względu na to, czy będą mrożone w zamrażarkach czy lodówko-zamrażarkach, należy zblanszować (zanurzyć na kilkadziesiąt sekund we wrzątku a potem włożyć do zimnej wody), by nie nabrały gorzkiego smaku.
Grzybobranie dopisało, brakuje Ci miejsca w zamrażarce? Pobierz Electro kody rabatowe i kup większą zamrażarkę.
Przed włożeniem do zamrażalnika
Gdy nasze grzyby są już gotowe, warto podzielić je według gatunku i przyszłego zastosowania. W tym celu używamy foliowych woreczków. Naklejamy na nie etykiety z takimi informacjami jak – data, gatunek, przeznaczenie.
Czas przechowywania grzybów
Grzyby w zamrażarce możemy trzymać do 6 miesięcy. Jeśli poddaliśmy je dodatkowo obróbce termicznej, mogą one tam zostać nawet trzy razy dłużej.