Policzki wołowe z dodatkiem wina to bardzo eleganckie i aromatyczne danie. Najczęściej dusi się je w garnku, lecz te z piekarnika są równie smaczne. Jeśli dodamy do nich grzybów leśnych, zyskają jesienny charakter. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na policzki wołowe w sosie grzybowym. Choć danie to przygotowuje się w kilka chwil, to jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość, aby mięso było miękkie należy je piec minimum 2 godziny.

Reklama

Ten przepis sprawdzi się również jeśli planujesz przygotować policzki wołowe w garnku. Wystarczy, że policzki wołowe usmażysz w dużym garnku, a następnie dodasz do nich resztę składników. Wszystko należy gotować przez 10 minut, a następnie dusić przez 2 godziny na małym ogniu.

Przepis na policzki wołowe w sosie grzybowym

Składniki na pieczone policzki wołowe (4 porcje)

  • 2 policzki wołowe
  • 200 g grzybów leśnych
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml wina wytrawnego czerwonego
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony, ziarna jałowca, liście laurowe
  • 4 łyżki mąki pszennej

Jak zrobić pieczone policzki wołowe w sosie grzybowym?

  1. Policzki wołowe myjemy, kroimy na grube plastry i oczyszczamy z błonek.
  2. Obsypujemy solą i pieprzem, obtaczamy mąką i smażymy na maśle na złoty kolor.
  3. Cebulę kroimy w piórka. Grzyby leśne oczyszczamy i kroimy w plasterki.
  4. Do dużego naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, grzyby, cebulę i obrany czosnek.
  5. Dolewamy wino, wodę, wkładamy łyżkę masła i przyprawiamy.
  6. Całość przykrywamy, aby mięso się dusiło nie piekło. Jeśli nie mamy przykrywki, można użyć foli aluminiowej.
  7. Pieczemy przez 2 godziny w 170 stopniach. Przed wyjęciem warto sprawdzić czy mięso jest miękkie, jeśli nie pieczemy jeszcze pół godziny.
  8. Najlepiej podawać z tłuczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.

Zobacz także
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama