Reklama

Żeby skutecznie wyleczyć zgagę, należy zmienić dietę. Przede wszystkim trzeba ograniczyć spożycie tłuszczów i ostrych przypraw. Należy też wyeliminować z diety kawę, mocną herbatę, gazowane napoje i alkohol. Doraźnie można też pomóc sobie lekami, które zobojętnią kwaśne soki żołądkowe i na pewien czas przyniosą ulgę w dolegliwości.

Reklama

Leczenie zgagi za pomocą diety

Leczeniu zgagi sprzyja dieta opierająca się na spożywaniu niewielkich posiłków w regularnych porach, 4-5 razy dziennie. Kolację należy zjeść przynajmniej na 2-3 godziny przed zaśnięciem. Osoby, które cierpią na zgagę, powinny stosować dietę lekkostrawną, a z jadłospisu wyeliminować:

  • smażone potrawy, zwłaszcza mięsa,
  • tłuste mięso i wędliny,
  • słoninę,
  • tłustą śmietanę,
  • ostre przyprawy i sól,
  • tłuste, bardzo słodkie desery,
  • czosnek, rzepę, rzodkiew, cebulę, chrzan,
  • alkohol, kwaśne soki, mocną herbatę, napoje gazowane.

Ograniczyć należy spożycie:

  • świeżego pieczywa,
  • jaj,
  • serów żółtych,
  • warzyw kapustnych i strączkowych,
  • marynowanych przetworów,
  • czereśni, wiśni, śliwek,
  • orzechów,
  • czekolady i chałwy.

Na 10-15 minut przed posiłkiem można wypić szklankę wody lub naparu z kwiatu lipy, które rozrzedzą soki żołądkowe. Raz dziennie można pić siemię lniane, które działa osłonowo na błonę śluzową układu pokarmowego i zapobiega podrażnieniom, które mogą wywoływać zgagę.

Reklama

Farmakologiczne leczenie zgagi

W doraźnym łagodzeniu objawów zgagi mogą pomóc środki farmaceutyczne neutralizujące kwas żołądkowy. W skład tych leków wchodzą najczęściej: glin, magnez i wapń. Preparaty te najczęściej są dostępne bez recepty w formie pastylek do ssania, tabletek do połknięcia, rozgryzienia lub żucia albo zawiesiny. Należy jednak pamiętać, że te leki działają tylko objawowo, a skuteczne pozbycie się zgagi wymaga dotarcia i wyeliminowania jej przyczyn, do których należą: nieprawidłowa dieta, przewlekły stres, nadmiar używek, choroby żołądka i dwunastnicy lub dróg żółciowych.

Reklama
Reklama
Reklama