Kaki, czyli persymona, heban, czy szaron. Czym jest i jak je jeść?
Kaki jest owocem określanym także jako: persymona, heban i szaron. Można ją jeść na surowo lub jako dodatek do sałatek owocowych bądź deserów. Kaki chroni oczy przed zwyrodnieniami plamki żółtej. Ma działanie przeciwinfekcyjne i przeciwkrwotoczne. W kuchni koreańskiej owoce kaki służą do wytwarzania octu.
Kaki jest owocem określanym także jako: persymona, heban i szaron. Można ją jeść na surowo lub jako dodatek do sałatek owocowych bądź deserów. Kaki chroni oczy przed zwyrodnieniami plamki żółtej. Ma działanie przeciwinfekcyjne i przeciwkrwotoczne. W kuchni koreańskiej owoce kaki służą do wytwarzania octu.
Właściwości i wartości odżywcze kaki
Kaki dostarcza do organizmu cenne składniki, takie jak: witaminy K, A, E, C, witaminy z grupy B oraz magnez, fosfor, mangan, wapń, potas i sód. Witamina A jest przeciwutleniaczem, który spowalnia proces starzenia komórek i niszczy wolne rodniki. Zawarte w persymonie katechniny, wykazują działanie przeciwkrwotoczne, przeciwinfekcyjne i przeciwzapalne. Luteina, zeaksantyna i beta-karoten poprawiają wzrok i chronią przed rozwojem zwyrodnień plamki żółtej oka. Kaki ma działanie antybakteryjne i ujędrniające. Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Zawiera błonnik, który obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i ciśnienie. Podnosi odporność i jest skuteczna w walce z białaczką. Przyspiesza procesy trawienne i działa przeciw nowotworowo. Zawarta w owocach szarona glukoza i fruktoza wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych. W 100 gramach owocu znajduje się 70 kcal.
Wybór i przechowywanie owoców kaki
Owoc persymony ma średnicę ok. 10 cm i kształtem przypomina pomidor. Kupując kaki najlepiej wybierać te owoce, które mają ciemnożółtą lub pomarańczową skórkę. Ważna, aby skórka była nieskazitelna – gładka, przejrzysta, bez plam, otarć i odbarwień. Szypułka na czubku owocu nie powinna zbyt lekko odchodzić. Po zakupie owoce należy przechowywać w lodówce, ponieważ zostawione w temperaturze pokojowej szybko przejrzewają i pojawiają się na nich ciemne plamki. Zjedzenie niedojrzałych owoców kaki – o twardszym miąższu – powoduje opuchnięcie warg i drętwienie języka.
Jak jeść kaki
Miąższ kaki jest kruchy, lekko włóknisty i soczysty. Owoce są słodkie, smakiem przypominają brzoskwinię lub morelę połączoną z dojrzałym mango. Można je jeść na surowo, w postaci marmolad, galaretek, musów, sorbetów lub jako dodatek do sałatki owocowej. Pokrojone w plasterki kaki może być składnikiem tarty lub pomysłem na przekąskę. Kuchnia koreańska wykorzystuje fermentowane owoce szarona do produkcji octu.
Kaki można jeść na dwa sposoby:
1. obrać owoc ze skórki i pokroić w małe cząstki;
2. obciąć wyłącznie czubek owocu i wydrążać miąższ łyżeczką – jak w przypadku kiwi.
Skórkę kaki należy obrać nożem, w taki sposób jak obieramy jabłko. Poza skórką i szypułką cały owoc jest jadalny.
Przepis na sałatkę z kaki i serem pleśniowym
Potrzebujesz:
- szklanej miski,
- deski do krojenia,
- noża,
- małej miseczki do wymieszania dressingu,
- łyżki stołowej.
Składniki:
- 200 g ugotowanego drobnego makaronu,
- 1 żółta papryka,
- 1 kaki,
- 100 g sera pleśniowego,
- 250 g roszponki.
Składniki do dressingu:
- łyżeczka miodu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczkę musztardy,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Sposób wykonania:
1. W małej miseczce łyżką stołową dokładnie wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, miód oraz szczyptę soli i pieprzu.
2. Do dużej misy przełóż ugotowany wcześniej makaron.
3. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Dodaj do makaronu.
4. Kaki obierz ze skórki i usuń szypułkę. Owoc pokrój w kostkę i przełóż do misy.
5. Ser pleśniowy pokrój w drobną kostkę i dodaj do pozostałych składników.
6. Na koniec dodaj roszponkę.
7. Całość połącz z dressingiem i dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
- Słonecznik bulwiasty zawiera w sobie insulinę, dlatego obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę i cukrzycę. Poznaj, właściwości topinambura.
- Mango pozytywnie wpływa na układ trawienny i odpornościowy. Zobacz, właściwości odżywcze i sposób jedzenia mango.
- Jeśli pomarańcza jest dla ciebie za słodka, a grejpfrut zbyt gorzki, to pomelo będzie idealne. Poznaj, właściwości pomelo i jak jeść pomelo.