Reklama

Kaki jest owocem określanym także jako: persymona, heban i szaron. Można ją jeść na surowo lub jako dodatek do sałatek owocowych bądź deserów. Kaki chroni oczy przed zwyrodnieniami plamki żółtej. Ma działanie przeciwinfekcyjne i przeciwkrwotoczne. W kuchni koreańskiej owoce kaki służą do wytwarzania octu.

Reklama

Właściwości i wartości odżywcze kaki

Kaki dostarcza do organizmu cenne składniki, takie jak: witaminy K, A, E, C, witaminy z grupy B oraz magnez, fosfor, mangan, wapń, potas i sód. Witamina A jest przeciwutleniaczem, który spowalnia proces starzenia komórek i niszczy wolne rodniki. Zawarte w persymonie katechniny, wykazują działanie przeciwkrwotoczne, przeciwinfekcyjne i przeciwzapalne. Luteina, zeaksantyna i beta-karoten poprawiają wzrok i chronią przed rozwojem zwyrodnień plamki żółtej oka. Kaki ma działanie antybakteryjne i ujędrniające. Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Zawiera błonnik, który obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i ciśnienie. Podnosi odporność i jest skuteczna w walce z białaczką. Przyspiesza procesy trawienne i działa przeciw nowotworowo. Zawarta w owocach szarona glukoza i fruktoza wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych. W 100 gramach owocu znajduje się 70 kcal.

Wybór i przechowywanie owoców kaki

Owoc persymony ma średnicę ok. 10 cm i kształtem przypomina pomidor. Kupując kaki najlepiej wybierać te owoce, które mają ciemnożółtą lub pomarańczową skórkę. Ważna, aby skórka była nieskazitelna – gładka, przejrzysta, bez plam, otarć i odbarwień. Szypułka na czubku owocu nie powinna zbyt lekko odchodzić. Po zakupie owoce należy przechowywać w lodówce, ponieważ zostawione w temperaturze pokojowej szybko przejrzewają i pojawiają się na nich ciemne plamki. Zjedzenie niedojrzałych owoców kaki – o twardszym miąższu – powoduje opuchnięcie warg i drętwienie języka.

Jak jeść kaki

Miąższ kaki jest kruchy, lekko włóknisty i soczysty. Owoce są słodkie, smakiem przypominają brzoskwinię lub morelę połączoną z dojrzałym mango. Można je jeść na surowo, w postaci marmolad, galaretek, musów, sorbetów lub jako dodatek do sałatki owocowej. Pokrojone w plasterki kaki może być składnikiem tarty lub pomysłem na przekąskę. Kuchnia koreańska wykorzystuje fermentowane owoce szarona do produkcji octu.

Kaki można jeść na dwa sposoby:

1. obrać owoc ze skórki i pokroić w małe cząstki;

2. obciąć wyłącznie czubek owocu i wydrążać miąższ łyżeczką – jak w przypadku kiwi.

Skórkę kaki należy obrać nożem, w taki sposób jak obieramy jabłko. Poza skórką i szypułką cały owoc jest jadalny.

Przepis na sałatkę z kaki i serem pleśniowym

Potrzebujesz:

  • szklanej miski,
  • deski do krojenia,
  • noża,
  • małej miseczki do wymieszania dressingu,
  • łyżki stołowej.

Składniki:

  • 200 g ugotowanego drobnego makaronu,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 kaki,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • 250 g roszponki.

Składniki do dressingu:

  • łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczkę musztardy,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny.

Sposób wykonania:

1. W małej miseczce łyżką stołową dokładnie wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, miód oraz szczyptę soli i pieprzu.

2. Do dużej misy przełóż ugotowany wcześniej makaron.

3. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Dodaj do makaronu.

4. Kaki obierz ze skórki i usuń szypułkę. Owoc pokrój w kostkę i przełóż do misy.

5. Ser pleśniowy pokrój w drobną kostkę i dodaj do pozostałych składników.

6. Na koniec dodaj roszponkę.

7. Całość połącz z dressingiem i dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama