Reklama

Jajka w sosie musztardowym dziś są daniem zapomnianym. Niesłusznie, bo choć kojarzą się z szarą i trudną rzeczywistością PRL-u, kiedy to na sklepowych półkach straszyły tylko ocet i musztarda, to jednak taka przystawka jest nie tylko smaczna, ale też łatwa do przyrządzenia. Jajka z dodatkiem musztardy przestają być mdłe – ich smak nabiera wyrazu dzięki charakterystycznej goryczce. A poza tym takie musztardowe danie jest silnym afrodyzjakiem...

Reklama

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo (zimne),
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki wody,
  • szczypta soli i pieprzu.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. W rondelku rozpuść masło, a potem dodaj do niego mąkę i zasmażaj przez minutę, energicznie mieszając.

2. Zmieszaj mleko z wodą i stopniowo je wlewaj do zasmażki. Cały czas mieszaj, aby nie wytworzyły się grudki.

3. Gdy sos nabierze jednolitej konsystencji i odpowiedniej gęstości, dodaj musztardę i przyprawy.

4. Jajka obierz i pokrój na połówki lub ćwiartki.

5. Nalej trochę przestudzonego sosu do podłużnego naczynia (tak, aby zakrywał dno) i poukładaj w nim jajka. Możesz je posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem, by wyglądały efektowniej.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama