Reklama

Ile czasu gotować ziemniaki? Wyszorowane pod bieżącą wodą i starannie obrane ziemniaki, pokrojone w ćwiartki gotują się około 15 minut, większe i w całości - ponad 20 minut. Młode, świeże ziemniaki wystarczy wyszorować ostrzejszą ściereczką pod bieżącą wodą, bez konieczności obierania ich.

Reklama

Ziemniaki są tanie, ogólnodostępne, zdrowe, zawierają witaminę C i szereg cennych pierwiastków. Jeśli masz problemy z gotowaniem ziemniaków, przeczytaj, jak to dokładnie zrobić.

Ile czasu gotować ziemniaki i jak to zrobić krok po kroku

  • Gdy planujesz podanie do obiadu całych ziemniaków, wybierz warzywa równej wielkości – ugotują się w jednakowym czasie i będą ładnie wyglądać.
  • Dokładnie wyszoruj ziemniaki pod bieżącą wodą. Młode, świeże warzywa można wyszorować ostrą ściereczką, gotować i jeść w mundurkach.
  • Obierz je cienko nożem lub obieraczką do warzyw.
  • Jeśli po ugotowaniu i tak tłuczesz ziemniaki, pokrój je wcześniej na mniejsze kawałki – największe na ćwiartki, mniejsze - przepołów – będą gotowe zdecydowanie szybciej.
  • Umyj warzywa ponownie, żeby usunąć z ich powierzchni resztki ziemi czy piasku.
  • Do dużego garnka wlej zimną wodę i zagotuj jej tyle, aby przykryła ziemniaki, czyli mniej więcej 3 litry wody na 1 kilogram kartofli.
  • Wrzuć ziemniaki do wrzącej wody – zachowają wówczas najwięcej witamin i smaku.
  • Osól wodę w proporcji 1 łyżeczka soli na 1 litr wody.
  • Zacznij odmierzać czas od momentu, gdy woda zawrze ponownie.
  • Gotuj ziemniaki pod przykryciem na niewielkim ogniu. Średniej wielkości warzywa gotują się około 20 minut, ziemniaki pokrojone w ćwiartki – 15 minut, a w kostki odrobinę krócej.
  • Najlepiej sprawdzić, czy ziemniaki są już ugotowane, wbijając w jeden z nich nóż bądź widelec – gdy łatwo wejdzie i wyjdzie, kartofle są już z pewnością wystarczająco miękkie.
  • Ostrożnie odcedź ugotowane ziemniaki na sicie.
  • Nie zostawiaj ich w garnku przykrytym pokrywką – staną się oślizgłe. Parę najlepiej wchłonie umieszczona pod pokrywką czysta, bawełniana ściereczka – ziemniaki pozostaną gorące ale suche.
  • Rozgniecione tłuczkiem ziemniaki najlepiej smakują z odrobiną masła, mleka lub śmietany, posypane usmażoną na patelni na złoto cebulką i świeżym, drobno posiekanym koperkiem.

Porady:

  • Dodanie łyżki oleju lub masła do wody do gotowania sprawi, że woda nie będzie kipieć, ziemniaki ugotują się nieco szybciej, i zachowają swój piękny kolor. Na brak zmiany barwy pozytywnie wpłynie również ocet i sok z cytryny.
  • Dla uzyskania oryginalniejszego smaku można również dodać do wody ząbek czosnku, świeżą bazylię, tymianek, rozmaryn, natkę pietruszki lub szczyptę kminku.
  • Ziemniaki w mundurkach wkładamy do zimnej, osolonej wody i gotujemy około 20 minut od chwili wrzenia, w razie potrzeby odrobinę dłużej. Na początkowym etapie (zanim doprowadzimy wodę do wrzenia) gotujemy na większym gazie, następnie gaz przykręcamy. Gdy ziemniaki w mundurkach są już gotowe, skórka zaczyna lekko pękać.

Sto gramów ziemniaków zawiera jedynie około 70 kalorii. Tuczące są sosy i tłuszcze, którymi polewa się kartofle, a nie same warzywa. Warto jeść gotowane ziemniaki zarówno jako dodatek do głównych dań, jak i w postaci zapiekanek z serem w towarzystwie zsiadłego mleka lub surówki.

Już dziś skorzystaj z Home&You promocje i kup specjalne naczynie do zapiekania ziemniaczków!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama