Hipoglikemia to nie tylko problem cukrzyków. Pierwsze objawy niedocukrzenia to senność, zawroty głowy i drżenie
Hipoglikemia może wystąpić zarówno u cukrzyków, jak i u osób niedotkniętych tą chorobą. W pierwszej fazie objawia się zawrotami głowy, kołataniem serca i zdenerwowaniem. Następnie może wystąpić utrata przytomności, padaczka, a nawet śpiączka.
Hipoglikemia może wystąpić zarówno u cukrzyków, jak i u osób niedotkniętych tą chorobą. W pierwszej fazie objawia się zawrotami głowy, kołataniem serca i zdenerwowaniem. Następnie może wystąpić utrata przytomności, padaczka, a nawet śpiączka.
Cukrzykom zaleca się zawsze mieć przy sobie tabletki z glukozą i porcję glukagonu.
Co to jest hipoglikemia?
Hipoglikemia to stan niskiego poziomu cukru we krwi. Najczęściej dotyczy chorych na cukrzycę, którzy zażywają insulinę lub leki stymulujące działanie insuliny.
Wyróżnia się 3 rodzaje hipoglikemii:
- łagodna (poziom cukru spada do 70 miligramów na decylitr);
- umiarkowana (60 miligramów);
- ciężka (poniżej 55 miligramów).
W stanie łagodnej hipoglikemii objawy mogą nie występować, a w umiarkowanej nie wymagają pomocy osób trzecich. Ciężki stan hipoglikemii jest niebezpieczny dla życia i zdrowia, wymaga szybkiej interwencji medycznej.
Przyczyną niedocukrzenia może być za duża dawka insuliny, nieprawidłowe odżywianie, wysiłek fizyczny i choroby
Hipoglikemia najczęściej występuje u osób chorych na cukrzycę typu 1, dużo rzadziej typu 2.
U diabetyków niedocukrzenie może być spowodowane:
- zbyt wysoką dawką przyjętej insuliny,
- zażyciem leków obniżających poziom glukozy w osoczu krwi,
- przyspieszonym działaniem insuliny, co może być spowodowane wysoką temperaturą (na przykład w saunie i podczas kąpieli),
- forsownym wysiłkiem fizycznym,
- spożyciem alkoholu,
- pominięciem posiłku, zbyt małą porcją lub zbyt długą przerwą między posiłkami,
- za dużym odstępem pomiędzy wstrzyknięciem insuliny a posiłkiem.
Hipoglikemia może wystąpić również u osób niechorujących na cukrzycę.
Może być ona wówczas skutkiem:
- niewydolności wątroby,
- niewłaściwej pracy żołądka (występuje wówczas tak zwana hipoglikemia poposiłkowa, czyli reaktywna – ujawnia się do 5 godzin po spożytym posiłku)
- chorób nerek,
- nowotworu trzustki,
- niewydolności kory nadnerczy lub przysadki mózgowej,
- niedoczynności tarczycy,
- przewlekłego stresu i sytuacji nerwowych,
- działania niektórych leków, między innymi regulujących ciśnienie krwi, przeciwdepresyjnych, wykorzystywanych w leczeniu choroby Parkinsona i mocnych środków przeciwbólowych,
- intensywnego uprawiania sportu przez długi czas,
- długotrwałej głodówki,
- nadmiernego spożycia alkoholu.
Zlekceważone objawy hipoglikemii mogą prowadzić do padaczki i śpiączki
Wczesne objawy hipoglikemii to:
- niepokój, zdenerwowanie, stany lękowe,
- zawroty głowy,
- zmęczenie,
- senność,
- kołatanie serca,
- zaburzenia widzenia,
- zawroty głowy,
- silne uczucie głodu,
- drżenie rąk,
- pocenie.
Wraz z dalszym spadkiem poziomu cukru, objawy hipoglikemii stają się coraz bardziej nasilone.
Brak reakcji na pierwsze objawy niedocukrzenia może doprowadzić do:
- silnego bólu głowy,
- zaburzeń koordynacji,
- drętwienia języka, bełkotu,
- utraty przytomności,
- padaczki,
śpiączki.
- Dieta przy hipoglikemii wymaga regularnych posiłków i rezygnacji z używek. Hipoglikemia, czyli niedocukrzenie: dieta i leczenie.
- Profilaktyka cukrzycy polega na zrezygnowaniu z palenia tytoniu oraz ograniczeniu alkoholu. Profilaktyka cukrzycy. Jak zapobiegać zachorowaniu?
- Arbuzy w przypadku cukrzycy można jeść, ale w niewielkich ilościach, bo zawierają one dużo cukrów prostych. Czy można jeść arbuzy, mając cukrzycę?