Reklama

Kobiety w ciąży często zmuszone są do wykluczenia ze swojej diety wielu produktów – surowego mięsa, surowych ryb, serów pleśniowych, wątróbki i wielu innych. Wiele pań decyduje się także na to, by ze swojego menu wyeliminować grzyby.

Reklama

Zdania, na temat tego, czy jedzenie grzybów w ciąży jest szkodliwe, są podzielone – zarówno wśród lekarzy czy dietetyków, jak i wśród kobiet. Z jednej strony uważa się, że grzyby zawierają wiele cennych składników odżywczych, które wspomagają rozwój płodu. Z drugiej, wskazuje się na problemy trawienne, jakie mogą wywoływać grzyby oraz na ryzyko związane z grzybami trującymi.

Wartości odżywcze grzybów

Zwolennicy jedzenia grzybów w czasie ciąży podkreślają, że zawierają one cenne witaminy, mikroelementy oraz antyoksydanty. Jak jest w rzeczywistości?

Grzyby składają się w około 80% z wody – dzięki temu, podobnie jak warzywa, zawierają niewiele kalorii. Spożywając je, raczej nie należy więc obawiać się przekroczenia dziennego zapotrzebowania kalorycznego (chyba że grzyby smażone są na głębokim tłuszczu lub wchodzą w skład wysokokalorycznej potrawy).

W grzybach znaleźć można wiele substancji, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu u kobiet ciężarnych. Najważniejsze z nich to:

  • niacyna (czyli witamina B3, witamina PP),
  • witamina A,
  • witaminy z grupy B, przede wszystkim witaminy B1 i B2,
  • fosfor,
  • potas,
  • wapń,
  • żelazo,
  • jod,
  • selen.

Grzyby stanowią także źródło aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie.

Zagrożenia związane ze spożywaniem grzybów

Spożywanie grzybów, zwłaszcza w dużych ilościach, może powodować u kobiet ciężarnych problemy trawienne. Dzieje się tak z powodu chityny – wielocukru, który znajduje się we wszystkich gatunkach grzybów. Chityna nie jest rozpuszczana przez kwas żołądkowy, w związku z czym grzyby mogą przez bardzo długi czas zalegiwać w żołądku. Kobiety w ciąży, które zmagają się z problemami trawiennymi (nudnościami, wymiotami, zgagą), po spożyciu grzybów mogą czuć się jeszcze gorzej.

Drugim ryzykiem związanym ze spożywaniem grzybów w ciąży jest możliwość zatrucia. Pod żadnym pozorem nie należy jeść grzybów, jeżeli nie ma się absolutnej pewności, że nie są one trujące. Nie należy kupować grzybów w niepewnych miejscach (np. przy drogach) ani zbierać ich samodzielnie, jeżeli nie posiada się wystarczającej wiedzy na ich temat.

Reklama

Niestety, nie sposób udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie „czy można jeść grzyby w ciąży?”. Jeżeli jednak kobieta decyduje się na to, by nie wykluczać ich ze swojej diety, powinna zachować dużą ostrożność – jeść tylko grzyby ze sprawdzonego źródła i raczej w niewielkich ilościach.

Reklama
Reklama
Reklama