Czy można jeść grzyby w ciąży?
Kobiety w ciąży często zmuszone są do wykluczenia ze swojej diety wielu produktów – surowego mięsa, surowych ryb, serów pleśniowych, wątróbki i wielu innych. Wiele pań decyduje się także na to, by ze swojego menu wyeliminować grzyby.
Kobiety w ciąży często zmuszone są do wykluczenia ze swojej diety wielu produktów – surowego mięsa, surowych ryb, serów pleśniowych, wątróbki i wielu innych. Wiele pań decyduje się także na to, by ze swojego menu wyeliminować grzyby.
Zdania, na temat tego, czy jedzenie grzybów w ciąży jest szkodliwe, są podzielone – zarówno wśród lekarzy czy dietetyków, jak i wśród kobiet. Z jednej strony uważa się, że grzyby zawierają wiele cennych składników odżywczych, które wspomagają rozwój płodu. Z drugiej, wskazuje się na problemy trawienne, jakie mogą wywoływać grzyby oraz na ryzyko związane z grzybami trującymi.
Wartości odżywcze grzybów
Zwolennicy jedzenia grzybów w czasie ciąży podkreślają, że zawierają one cenne witaminy, mikroelementy oraz antyoksydanty. Jak jest w rzeczywistości?
Grzyby składają się w około 80% z wody – dzięki temu, podobnie jak warzywa, zawierają niewiele kalorii. Spożywając je, raczej nie należy więc obawiać się przekroczenia dziennego zapotrzebowania kalorycznego (chyba że grzyby smażone są na głębokim tłuszczu lub wchodzą w skład wysokokalorycznej potrawy).
W grzybach znaleźć można wiele substancji, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu u kobiet ciężarnych. Najważniejsze z nich to:
- niacyna (czyli witamina B3, witamina PP),
- witamina A,
- witaminy z grupy B, przede wszystkim witaminy B1 i B2,
- fosfor,
- potas,
- wapń,
- żelazo,
- jod,
- selen.
Grzyby stanowią także źródło aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie.
Zagrożenia związane ze spożywaniem grzybów
Spożywanie grzybów, zwłaszcza w dużych ilościach, może powodować u kobiet ciężarnych problemy trawienne. Dzieje się tak z powodu chityny – wielocukru, który znajduje się we wszystkich gatunkach grzybów. Chityna nie jest rozpuszczana przez kwas żołądkowy, w związku z czym grzyby mogą przez bardzo długi czas zalegiwać w żołądku. Kobiety w ciąży, które zmagają się z problemami trawiennymi (nudnościami, wymiotami, zgagą), po spożyciu grzybów mogą czuć się jeszcze gorzej.
Drugim ryzykiem związanym ze spożywaniem grzybów w ciąży jest możliwość zatrucia. Pod żadnym pozorem nie należy jeść grzybów, jeżeli nie ma się absolutnej pewności, że nie są one trujące. Nie należy kupować grzybów w niepewnych miejscach (np. przy drogach) ani zbierać ich samodzielnie, jeżeli nie posiada się wystarczającej wiedzy na ich temat.
Niestety, nie sposób udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie „czy można jeść grzyby w ciąży?”. Jeżeli jednak kobieta decyduje się na to, by nie wykluczać ich ze swojej diety, powinna zachować dużą ostrożność – jeść tylko grzyby ze sprawdzonego źródła i raczej w niewielkich ilościach.